Ford Fiesta ST: Ωδή στην οδήγηση

Το νέο Ford Fiesta ST ήρθε για να σε βάλει στον κόσμο του. Έναν κόσμο συγκινήσεων και πάθους για σπορ οδήγηση.

  • -
  • -

Πόσα αυτοκίνητα, πλέον, στοχεύουν στο apex της εξόδου; Πόσα προσφέρουν ένα γλίστρημα ακριβείας με τα τέσσερα στην είσοδο της στροφής, κι ένα μπάσο τραχύ ήχο με το γλυκό βύθισμα του γκαζιού στο κέντρο της; Το Ford Fiesta ST παραμένει ένα διαχρονικό προπύργιο του οδηγικού ψυχισμού της αδρεναλίνης. Ένα αυθεντικό hot-hatch.

Εν στάσει, κιόλας, το Fiesta ST ξεδιπλώνει όλο του τον δυναμισμό. Με τον οδηγό βυθισμένο στα bucket καθίσματα της Ford Performance, πλησιάζοντας το δάκτυλό του στο μπουτόν εκκίνησης του κινητήρα, πίσω από τους 200 ίππους στο ρύγχος και πάνω σε σασί και αναρτήσεις που στο στήσιμό τους ενσωματώνουν όλη την τεχνογνωσία του αγωνιστικού τμήματος του μπλε οβάλ.

Κι εξωτερικά, πάλι, αν το δει κανείς: με το άγριο ρύγχος, την υπερυψωμένη κυψελοειδή γρίλια με το μπλε οβάλ και το κόκκινο ST που κάνουν την επιβλητική τους εμφάνιση σε κάθε μπροστινό καθρέπτη, τους μεγάλους πλευρικούς αεραγωγούς του προφυλακτήρα με το χαρακτηριστικό φινίρισμα Chrystaline Grey, η υπόσταση του Fiesta ST είναι ενός αυτοκινήτου που ακόμα και σταματημένο δείχνει να κινείται με ταχύτητα.

Ford Fiesta ST

Βύθιση του μπουτόν. Η ανάφλεξη του μίγματος στους κυλίνδρους του βραβευμένου 1.5 EcoΒoost έρχεται με ένα βαθύ κροτάλισμα. Και στη νέα, ψηφιακή οθόνη 12,3'' του πίνακα οργάνων ξεδιπλώνονται όλες οι δυνατότητες ρυθμίσεων και επιλογής οδηγικού προφίλ.

Αν ο ορίζοντας μπροστά από το παρμπριζ είναι ένας ορεινός δρόμος, το προφίλ Sport μοιάζει με το ιδανικό - επιτρέποντας την αγνότητα της σπορ οδήγησης, αλλά με τα ηλεκτρονικά πάντα σε εγρήγορση. Αν ο ορίζοντας είναι η έξοδος των pits, σε μια πίστα, τότε το προφίλ Track, που κοκκινίζει όλη την οθόνη, είναι εδώ για να απενεργοποιήσει το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης και να προσαρμόσει ανάλογα τον έλεγχο ευστάθειας ESC για το σιρκουί.

Βύθιση του γκαζιού. Η λυσσαλέα πυροδότηση των εμβόλων και μια έκρηξη ισχύος φέρνει από στάση τα 100 km/h σε 6,5", με τις τάχιστες κινήσεις του μηχανικού κιβωτίου 6 σχέσεων. Η στροφή πλησιάζει, και μια σειρά από μηχανικά και αεροδυναμικά μέρη την περιμένουν.

Ford Fiesta ST

Οι δαγκάνες και τα μεγάλα δισκόφρενα του ενισχυμένου συστήματος πέδησης, πίσω από τις σπορ σκούρες Magnetite ζάντες αλουμινίου 17" (ST2) ή 18'' (ST3). Το αεροδυναμικά βελτιστοποιημένο σπόιλερ, οι πλαϊνές ποδιές, η αεροτομή οροφής και ο πίσω διαχύτης (στο χρώμα του αμαξώματος), είναι εκεί για να διασφαλίσουν τη μέγιστη αεροδυναμική σταθερότητα.

Και, φυσικά, η κορυφαία ανάρτηση της Ford Performance: τα πατενταρισμένα ελατήρια κατανομής φορτίων της Ford με αμορτισέρ διπλού θαλάμου της Tenneco. Η απόκρισή τους είναι τέτοια, που το Fiesta ST δίνει στα χέρια του οδηγού του υποδειγματική ακρίβεια στην απόκριση τους ρύγχους στην είσοδο της στροφής, και εκθαμβωτικό έλεγχο της κλίσης του αμαξώματος στο κέντρο της.

Είναι, στο κέντρο της στροφής, μια στιγμή οδηγικής έξαψης: καθώς το μηχανικό μπλοκέ διαφορικό της Quaife κατανέμει με αρτιότητα τη ροπή μεταξύ των τροχών, στο δεξί πόδι του οδηγού περνά η ζωντάνια της πανίσχυρης ροπής των 320 Nm που -δεδομένου ότι το peak της αποδίδεται στο ευρύτατο φάσμα των 1.600-4.000 στροφών- είναι μια διαρκής πηγή απόκρισης του γκαζιού, για την πιο γλυκιά, προοδευτική και πανίσχυρη επιστροφή στο γκάζι με στόχευση στο apex της εξόδου.

Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα άλλο παρά να επαναφέρεις την επίπεδη βάση (flat-bottom) του σπορ τιμονιού με τις κόκκινες ραφές στο κάτω μέρος, και έπειτα με το συμπλέκτη να ξαναμπείς στην ιεροτελεστία των τάχιστων αλλαγών ταχυτήτων στην ευθεία που μίλησε ξεκίνησε.

Ford Fiesta ST

Επιστροφή στην πόλη. Τώρα το οδηγικό προφίλ Normal πρασινίζει τον ψηφιακό πίνακα οργάνων, και το Fiesta ST ξεδιπλώνει την αρετή που έχουν μόνο τα κορυφαία σπορ αυτοκίνητα: της πρακτικότητας και άνεσης στην καθημερινότητα, αρετή που προκύπτει από όλες τις τεχνολογίες άνεσης της γενιάς του 2022 του Ford Fiesta, του κορυφαίου αυτοκινήτου πόλης εκεί έξω.

Η ροπή από χαμηλά έχει ολοωσδιόλου διαφορετική χρησιμότητα εδώ: την κίνηση σε χαμηλές στροφές για τον περιορισμό της κατανάλωσης και των ρύπων. Ο οδηγός συνδέει -μέσω Apple CarPlay ή Android Auto- το smartphone του στην κεντρική οθόνη αφής 8'' που αιωρείται στο κέντρο του ταμπλό, και μεταδίδει φωνητικά τις εντολές του στο νέο λογισμικό πολυμέσων και συνδεσιμότητας SYNC3.

Απολαμβάνει στο παρκάρισμα την εικόνα 180 μοιρών της κάμερας οπισθοπορείας, αλλά και το Active Park Assist που διεξάγει αυτόματα το παρκάρισμα μόλις εντοπίσει μια θέση στάθμευσης - ο οδηγός ελέγχει μόνο το γκάζι και το φρένο. Παράλληλα, στην πόλη έχει τη δυνατότητα Live ενημερώσεων για την κυκλοφορία, τα σημεία συμφόρησης και τα πιθανά εμπόδια μπροστά στο δρόμο.

Κι έπειτα, στον αυτοκινητόδρομο, απολαμβάνει την άνεση όλων των τεχνολογιών υποβοήθησης της οδήγησης: το Adaptive Cruise Control με Stop & Go και Speed Sign Recognition κρατά την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και, αν χρειαστεί, ακινητοποιεί αυτόματα το Fiesta ST,ενώ μια σειρά από τεχνολογίες διασφαλίζουν τη μέγιστη ενεργητική ασφάλεια για την αποτροπή, ή αποφυγή, μιας πρόσκρουσης.

Ford Fiesta ST. Μια ωδή στην οδήγηση, ένα hot-hatch πανίσχυρων επιδόσεων, γεννημένο από τη βαθύτερη τεχνογνωσία της Ford Performance για έναν κύριο, διαχρονικό, απαράλλαχτο σκοπό: να οδηγείται.

Μάθετε περισσότερα για το Ford Fiesta ST

Ford Fiesta ST

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...