Πώς οι Toyota, Subaru και Mazda σκοπεύουν να σώσουν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης;

Στόχος είναι να δείξουν πως ο εξηλεκτρισμός δεν είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχουν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα

  • -
  • -

Η απόλυτη κυριαρχία των ηλεκτρικών έρχεται, με όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες να υπόσχονται αμιγώς ηλεκτροκίνητους στόλους έως το τέλος της δεκαετίας. Λόγος για αυτές τις «υποσχέσεις» είναι η προσπάθεια τους να εκμηδενίσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα για το καλό του περιβάλλοντος. Υπάρχουν όμως και μερικές εταιρίες που έρχονται να αποδείξουν πως ο εξηλεκτρισμός δεν είναι η μόνη λύση.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Kawasaki Heavy Industries, η Subaru, η Toyota, η Mazda και η Yamaha ανακοίνωσαν από κοινού μια πρόκληση για επέκταση των επιλογών καυσίμου σε συνδυασμό με κινητήρες εσωτερικής καύσης στον αγώνα Super Taikyu. Συγκεκριμένα, για να επεκτείνουν περαιτέρω τις επιλογές παραγωγής, μεταφοράς και χρήσης καυσίμων, οι πέντε εταιρείες σκοπεύουν να ενωθούν και να συνεχίσουν τις εξής τρεις πρωτοβουλίες: 1) συμμετοχή σε αγώνες με ουδέτερα καύσιμα, 2) διερεύνηση της χρήσης κινητήρων υδρογόνου σε δίτροχα και άλλα οχήματα, και 3) να συνεχίσουν να αγωνίζονται χρησιμοποιώντας κινητήρες υδρογόνου.

Με αυτό το σκεπτικό, η Mazda συμμετείχε στον αγώνα Super Taikyu στην Okayama (Ιαπωνία) που διεξήχθη στο Okayama International Circuit το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το αγωνιστικό της αυτοκίνητο εξοπλιζόταν με συμβατικό ντίζελ κινητήρα (Skyactiv-D 1.5), ο οποίος λειτουργούσε με καύσιμο 100% βιολογικής βάσης από χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι και λίπη μικροφυκών. Από την επόμενη χρονιά, η Mazda θα συμμετέχει σε όλους τους γύρους του αγώνα αντοχής καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Οι Subaru και Toyota από την άλλη, πειραματίζονται με αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν συνθετικά καύσιμα, τα οποία επίσης έχουν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα και προέρχονται από βιομάζα. Στην κατηγορία ST-Q του πρωταθλήματος Super Taikyu για το 2022, η Subaru θα συμμετάσχει με ένα BRZ ενώ η Toyota με ένα αντίστοιχο GR86. Και τα δύο αυτοκίνητα χρησιμοποιούν την τεχνολογία που μόλις αναφέραμε.

Παράλληλα, από το 2016, η Toyota σε συνεργασία με τις Yamaha, Denso, αλλά και άλλες εταιρείες, εξέλιξαν έναν κινητήρα υδρογόνου για το αγωνιστικό τους ώστε να συμμετάσχουν σε αγώνες όπως ο 24ωρος Fuji Super TEC. Εκτός αυτού, η ιαπωνική μάρκα προσπαθεί συνεχώς να ενισχύσει την δυνατότητα παραγωγής, μεταφοράς και χρήσης του υδρογόνου, δουλεύοντας συνεργατικά με τις τοπικές κυβερνήσεις. Τέλος, εκτός των πλήρως εξηλεκτρισμένων επιλογών των Subaru και Toyota, που μόλις παρουσιάστηκαν και ακούν στα ονόματα Solterra και bZ4x, οι Kawasaki και Yamaha εξετάζουν το ενδεχόμενο από κοινού έρευνας ώστε να εξελίξουν κινητήρες υδρογόνου για μοτοσικλέτες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...