Ford Explorer: Εξερευνώντας καινούρια όρια

Σχεδιασμένο με επίκεντρο τον άνθρωπο και εξελιγμένο με τη βοήθεια υψηλής τεχνολογίας, για να προσφέρει μια μοναδική και άκρως απολαυστική εμπειρία χρήσης.

  • -
  • -

Κανένα άλλο αυτοκίνητο δεν σας πάει πιο μακριά, όσο το νέο Ford Explorer Plug-in Hybrid: στους αυτοκινητόδρομους της ανθρωποκεντρικής διαβίωσης στο 7θέσιο εσωτερικό του, στις σκληρές γαίες της πανίσχυρης ικανότητας του κινητήρα και της τετρακίνησής του, στα σαλόνια της πιο ισχυρής αυτοκινητικής προσωπικότητας και στα εργαστήρια της κορυφαίας υβριδικής τεχνολογίας.

Για την ακρίβεια, «το Explorer Plug-In Hybrid είναι ο ορισμός της ευελιξίας», σύμφωνα με τον Matthias Tonn, τεχνικό επικεφαλής του Explorer στην Ευρώπη. «Ποτέ στο παρελθόν δεν προσφέραμε ένα όχημα που να μπορεί να περάσει πάνω από σκληρά εδάφη, να ρυμουλκήσει μια βάρκα με άνεση, και να κυλά στην πόλη χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια - κι όλα αυτά με πολυτέλεια και άνεση». Η φιλοσοφία του Ford Explorer Plug-in Hybrid, του πιο ισχυρού υβριδικού αυτοκινήτου στην παγκόσμια φαρέτρα της Ford, βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: Στον Aνθρωποκεντρικό χαρακτήρα της απόλυτης άνεσης. Στη Δύναμη παντός τερέν. Στη γνήσια Προσωπικότητα μιας αγνής Mustang. Και στην Τεχνολογία αιχμής του υβριδικού συστήματος.

Ανθρωποκεντρισμός
Το Ford Explorer Plug-in Hybrid αξιοποιεί κάθε χιλιοστό από τα 5,049 m της επιβλητικής του σιλουέτας προσφέροντας την απόλυτη άνεση για 7 επιβάτες, με περισσότερο από ένα μέτρο διαθέσιμο για το κεφάλι τους σε κάθε σειρά και πάνω από 1,5 m για τους ώμους και τα γόνατα στις δύο πρώτες σειρές. Ακόμα και η 7θέσια διάταξη αφήνει χώρο για τις αποσκευές που αγγίζει τα 330 lt, ενώ ανεβαίνει στα 1.137 lt στην 5θέσια.

Ford Explorer

Η διαμόρφωση του εσωτερικού είναι ξεκούραστη και εύκολη, χάρη στο σύστημα Easy Fold με Power Raise. Η αναδίπλωση της δεύτερης και τρίτης σειράς καθισμάτων δημιουργεί χώρο 2.274 lt, επιτρέποντας έτσι τη μεταφορά ακόμα και μεγάλων αντικειμένων. Επιπλέον, το Explorer προσφέρει και πέντε πρίζες 12V, δύο διπλές θύρες USB στις δύο πρώτες σειρές, τρι-ζωνικό κλιματισμό και 12 ποτηροθήκες, οι οποίες περιλαμβάνονται στα εντυπωσιακά 123 lt αποθηκευτικών χώρων του εσωτερικού. Η ανθρωποκεντρική άνεση του Ford Explorer κάνει το ταξίδι μια μοναδική εμπειρία: τα εμπρός καθίσματα έχουν σύστημα ψύξης και θέρμανσης, ρυθμίζονται σε 10 θέσεις και προσφέρουν λειτουργία μασάζ. Τα πίσω καθίσματα είναι θερμαινόμενα και το τιμόνι επίσης, υπάρχει pad ασύρματης φόρτισης, τα μεσαία και πίσω τζάμια είναι φιμέ, ενώ ο απολαυστικός ήχος του ηχοσυστήματος B&O διαχέεται στην καμπίνα από 14 μεγάφωνα.

Η κεντρική οθόνη αφής 10,1'' έχει ενσωματωμένο modem και το τελευταίας γενιάς λογισμικό πολυμέσων SYNC3, που επιτρέπει είτε την απεικόνιση του χάρτη πλοήγησης σε όλο το εμβαδόν, είτε το διαχωρισμό της οθόνης μαζί με τις πληροφορίες των πολυμέσων. Η τεχνολογία αφής είναι ίδια με των smartphones και tablets, για τάχιστη απόκριση στις εντολές του οδηγού. Παράλληλα, το modem του FordPass Connect επιτρέπει στον οδηγό να κάνει μια σειρά από ρυθμίσεις του αυτοκινήτου από μακριά, μέσω του smartphone και της εφαρμογής FordPass App: να ξεκλειδώσει, να εκκινήσει τον κινητήρα, να εντοπίσει τη θέση του και τα κοντινά σημεία φόρτισης, να υπολογίσει την ηλεκτρική ενέργεια για τις διαδρομές του, να ελέγξει τα επίπεδα φόρτισης και καυσίμου, και πολλά ακόμη.

Ford Explorer

Στην ανθρωποκεντρική φύση του νέου Ford Explorer συμβάλλει και μια πληθώρα ηλεκτρονικών τεχνολογιών υποβοήθησης της οδήγησης. Η οποία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τομέα αυτού της Ford Ευρώπης Torsten Wey, «έχει να κάνει με τη βελτίωση της εμπειρίας, τη μείωση του στρες κατά την οδήγηση, τη βοήθεια στον οδηγό να νιώσει περισσότερη σιγουριά πίσω από το τιμόνι». Η σουίτα περιλαμβάνει το Adaptive Cruise Control με Stop & Go, που ελέγχει την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα στον αυτοκινητόδρομο, μαζί με τη διατήρηση λωρίδας Lane Centring και την αναγνώριση οδικών σημάτων Speed Sign Recognition. Παράλληλα, το Pre-Collision Assist με Active Braking διασφαλίζει το φρενάρισμα αν ανιχνευθεί επικείμενη σύγκρουση με όχημα ή πεζό, ακόμα κι αν ο οδηγός δεν αντιδράσει στις αρχικές προειδοποιήσεις.

Αντίστοιχα αφαιρεί και το άγχος του παρκαρίσματος το Active Park Assist 2 -που εκτελεί αυτόματα το παρκάρισμα σε παράλληλες είτε κάθετες θέσεις στάθμευσης- μαζί με το Blind Spot Information System με Cross Traffic Alert, το οποίο εγγυάται ότι δεν υπάρχει διερχόμενο όχημα ή πεζός κατά την αναχώρηση με όπισθεν. Επιπλέον, η Ford εφαρμόζει για πρώτη φορά στην Ευρώπη την τεχνολογία Reverse Brake Assist, που ανιχνεύει ακόμα και μικρά σε μέγεθος αντικείμενα και επενεργεί αυτόματα στα φρένα κατά την όπισθεν με χαμηλή ταχύτητα.

Δύναμη
Δύναμη από τον πανίσχυρο συνδυασμό του κινητήρα 3.0 EcoBoost V6 μαζί με τον ηλεκτροκινητήρα. Δύναμη που κλιμακώνεται μέσα από το πανίσχυρο αυτόματο κιβώτιο 10 ταχυτήτων, και Δύναμη που κάνει προσπελάσιμο ακόμα και το σκληρότερο τερέν. Το Ford Explorer Plug-in Hybrid είναι η SUV επιτομή του αμερικανικού muscle car. Καθένας από τους 457 ίππους και τα πανίσχυρα 825 Nm της ροπής του συστήματος είναι ορατά σε κάθε εκατοστό του αμαξώματος, όπως και όλη του η off-road δυνατότητα: στο επιβλητικό κάθετο ρύγχος με τη μεγάλη κυψελοειδή γρίλια, στην έντονη λάξευση της μάσκας και των πλευρών με έντονες γραμμές, στα περιμετρικά πλαστικά του προστατεύουν μάσκα, μαρσπιέ, θόλους και δάπεδο από τον κακοτράχαλο δρόμο.

Ford Explorer

Όλη η δύναμη του συνδυασμού EcoBoost-ηλεκτροκινητήρα διοχετεύεται στο αυτόματο κιβώτιο 10 σχέσεων και στην τετρακίνηση Intelligent All-Wheel Drive με Terrain Management. Η συνεχής διασφάλιση της πρόσφυσης είναι τόσης ακρίβειας, που το ηλεκτρονικό σύστημα αναλύει ανά 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου τις πληροφορίες από δεκάδες αισθητήρες σχετικά με την ταχύτητα ή και ολίσθηση κάθε τροχού, την εξωτερική θερμοκρασία, τα δεδομένα ρυμούλκησης κ.ά.

Βάσει των δεδομένων αυτών, καθορίζεται με απόλυτη ακρίβεια η ροπή που μεταφέρεται σε κάθε άξονα ανά 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Αυτό, μάλιστα, είναι παραμετροποιήσιμο από τον οδηγό, που έχει στη διάθεσή του μέσω ενός περιστροφικού διακόπτη την επιλογή ανάμεσα σε 7 οδηγικά προφίλ (Drive Modes). Πρόκειται για τα Normal, Sport, Trail, Slippery, Tow/Haul, Eco, Deep Snow/Sand, καθένα εκ των οποίων έχει τα δικά του γραφικά στον ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3''. Το Intelligent All-Wheel Drive και το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων συνοδεύονται, μάλιστα, και από τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, που συλλέγει διαρκώς τα δεδομένα από την οδήγηση, δημιουργεί αλγορίθμους από όσα μαθαίνει και διαρκώς προσαρμόζει το σύστημα μετάδοσης για καλύτερη απόδοση και ποιότητα κύλισης.

Η πανίσχυρη συνδυαστική λειτουργία των δύο κινητήρων δεν αποδίδει μόνο κορυφαία ισχύ και ροπή, για ένα εντελώς απροβλημάτιστο ταξίδι με 7 επιβάτες και πλήρες φορτίο, αλλά παρέχει και τη δυνατότητα ρυμούλκησης βάρκας ή άλλου φορτίου έως 2.500 kg. Περίπτωση στην οποία έρχεται και η ευεργετική βοήθεια του συστήματος Hill Descent Control, για τον έλεγχο της πρόσφυσης στην κατηφόρα. Φυσικά, στη Δύναμη δεν μπορεί παρά να προστεθεί και η κορυφαία παθητική ασφάλεια του στιβαρού αμαξώματος του Ford Explorer Plug-in Hybrid - ασφάλεια που του χάρισε την κορυφαία διάκριση 5 αστέρων στις δοκιμές του φορέα Euro NCAP στην προστασία των ενήλικων όσο και ανήλικων επιβατών.

Ford Explorer

Προσωπικότητα
Το Ford Explorer Plug-in Hybrid ενσωματώνει σε ένα SUV αμάξωμα τα γονίδια μιας εμβληματικής Mustang, κάθε πτύχωση του γνήσιου αμερικανικού muscle ψυχισμού επιδόσεων και δύναμης. Όμως το κάνει τόσο εκλεπτυσμένα, που παράλληλα αποπνέει και την φιλοπεριβαλλοντική διάσταση ενός προηγμένου αυτοκινήτου της νέας, εξηλεκτρισμένης εποχής. Μια πολυδιάστατη προσωπικότητα, για οδηγούς που ούτε εκείνοι είναι μονοδιάστατοι.

Ο δυναμισμός του αμαξώματος συνδυάζεται με ένα σύγχρονο εσωτερικό, με ιδιαίτερα χαρισματικό τρόπο. Η πολυτελής έκδοση Platinum ξεχωρίζει με σατέν μονοκόμματη γρίλια, ράγες οροφής και χειρολαβές, ενώ στο εσωτερικό της προσφέρει εκλεπτυσμένα υλικά, όπως ξύλινες επενδύσεις στον πίνακα οργάνων. Η πιο σπορ εκδοχή ST-Line διαθέτει γρίλια, ράγες και χειρολαβές σε μαύρο γυαλιστερό χρώμα, ενώ το εσωτερικό αποπνέει πιο σπορ «αέρα» με κόκκινες ραφές στα καθίσματα, flat-bottom τιμόνι και ανθρακονημάτινες επενδύσεις στο ταμπλό. Και στις δύο περιπτώσεις συνοδεύονται με ζάντες 20", σε μαύρο χρώμα για το ST-Line και μεταλλικό για την έκδοση Platinum.

Τεχνολογία
Η σφαιρική ολοκλήρωση του Ford Explorer Plug-in Hybrid, ο πλήρης συντονισμός του με την εποχή μας, επιτυγχάνεται με το προηγμένο υβριδικό σύστημα που το μεταμορφώνει σε ένα ενεργειακά αποδοτικό SUV, που περιορίζει τις εκπομπές CO2 στα 66 g/km και την κατανάλωση στα 3,1 lt/100km (WLTP). Έτσι, εξασφαλίζει μηδενικά τέλη κυκλοφορίας και ελεύθερη διέλευση στον Καθαρό Δακτύλιο.

Ford Explorer

Η μπαταρία ιόντων-λιθίου 13,6 kWh δίνει ενέργεια στον ηλεκτροκινητήρα, που είτε λειτουργεί μόνος του για αμιγώς ηλεκτρική κίνηση για 42 km, είτε υποβοηθά τον κινητήρα βενζίνης 3.0 EcoBoost V6, περιορίζοντας την κατανάλωση και ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ του Explorer στους 457 ίππους. Ο οδηγός έχει την ευχέρεια της επιλογής του τρόπου και του χρόνου χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας, με τις επιλογές EV Auto, EV Now, EV Later και EV Charge. Η μπαταρία μπορεί να φορτίσει είτε σε απλή πρίζα ή ειδικό φορτιστή, είτε από το σύστημα ανάκτησης της κινητικής ενέργειας εν κινήσει. Η πλήρης φόρτιση της μπαταρίας από πρίζα 230V χρειάζεται 5 ώρες και 50', ενώ με το προαιρετικό Ford Connected Wallbox ολοκληρώνεται σε 4 ώρες και 20'.

Ford Explorer Plug-in Hybrid. Ανθρωποκεντρισμός, Δύναμη, Προσωπικότητα, Τεχνολογία. Το ισχυρότερο υβριδικό Ford που υπήρξε ποτέ, και το πιο σφαιρικά ολοκληρωμένο αυτοκίνητο που είχατε ποτέ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...