Ελάχιστοι οι ταχυφορτιστές στην Ευρώπη – Η Ελλάδα στην τελευταία τριάδα της λίστας

Από τους φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων που βρίσκονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, μόλις ο ένας στους εννέα είναι ταχυφορτιστής με ισχύ άνω των 22 kW.

  • -
  • -

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ηλεκτροκίνηση θα προχωρήσει μόνο όταν το δίκτυο φόρτισης επεκταθεί ακόμη περισσότερο και εμπλουτιστεί με πιο πολλούς ταχυφορτιστές. Οι αγοραστές θα εμπιστευθούν τη νέα τεχνολογία όταν θα μπορούν να κερδίσουν ένα σεβαστό ποσοστό φόρτισης εντός λίγων λεπτών, όπως άλλωστε γινόταν μέχρι σήμερα στα πρατήρια καυσίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), η έλλειψη ταχυφορτιστών είναι εμφανής.

Από τους 225.000 δημόσιους φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων που είναι διαθέσιμοι σήμερα στις χώρες της ΕΕ, μόλις οι 25.000 προσφέρουν γρήγορη φόρτιση με ισχύ άνω των 22 kW. Άρα, μόλις ένας στους εννέα φορτιστές είναι ταχυφορτιστής, με την αντίστοιχη αναλογία στην Ελλάδα να είναι ακόμα μικρότερη! Από τους 253 δημόσιους φορτιστές της χώρας μας, οι 22 προσφέρουν γρήγορη φόρτιση. Μετά τη Μάλτα (που δεν έχει κανέναν) και το Λουξεμβούργο (που έχει δέκα) η Ελλάδα παίρνει την τρίτη χειρότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

Οι περισσότεροι ταχυφορτιστές εντοπίζονται στη Γερμανία (7.325), αλλά ακόμη και εκεί ο αριθμός είναι μικρός, αν αναλογιστούμε πως υπάρχουν συνολικά 37.213 «αργοί» φορτιστές κάτω των 22 kW. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα στοιχεία της ACEA λένε ότι υπάρχουν 24.987 ταχυφορτιστές. Ο πολλαπλασιασμός τους θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων των επόμενων ετών, ειδικότερα στους αυτοκινητόδρομους που ο οδηγός ζητά όσο το δυνατόν περισσότερη αυτονομία, στο συντομότερο χρονικό διάστημα, για να συνεχίσει το ταξίδι του.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...