Διπλώματα από τα 17 και κάμερες στην εξέταση

Στις αλλαγές που πρόκειται να ψηφιστούν σήμερα στη Βουλή περιλαμβάνεται οδήγηση από τα 17 με συνοδό, δικαίωμα ένστασης και καταγραφή της εξέτασης σε κάμερα

  • -
  • -

Πραγματικότητα θα γίνει σε έξι μήνες από σήμερα το όνειρο πολλών 17χρονων να οδηγούν στη χώρα μας, μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου «Οδηγώντας με ασφάλεια, εκσυγχρονισμός πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών».

Οι νέοι 17 ετών θα μπορούν να υποβάλλονται στην θεωρητική και την πρακτική εξέταση για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης. Σε περίπτωση επιτυχίας θα πιάνουν τιμόνι μόνο εντός της περιφέρειας κατοικίας τους, μαζί με έναν έμπειρο συνοδηγό ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει δίπλωμα για τουλάχιστον πέντε χρόνια, να έχει «καθαρό» point system και να είναι τουλάχιστον 25 ετών. «Το σχέδιο νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο ειδικά για τη συνοδευόμενη οδήγηση θα πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής από τις πρώτες κιόλας τάξεις, προκειμένου οι νέοι που θα δώσουν εξετάσεις να έχουν ωριμάσει λίγο ως προς τις συνθήκες στο δρόμο», υποστηρίζει ο πρόεδρος των εκπαιδευτών οδήγησης Δυτικής Αττικής και αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Νίκος Γρέντζελος.

diploma odigisis1

Το αδιάβλητο της διαδικασίας της εξέτασης, που αποτελεί ένα από τα βασικά ζητούμενα του νέου νόμου, εξασφαλίζεται με την παρουσία κάμερας εντός των οχημάτων κατά την εξέταση του υποψηφίου οδηγού, καθώς υπάρχει ήδη σχετική έγκριση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Οι κάμερες θα ανήκουν στο υπουργείο Υποδομών και θα εγκαθίστανται εντός του οχήματος μόνο για τη διάρκεια της εξέτασης. Το υλικό θα εξετάζεται δειγματοληπτικά ή κατόπιν καταγγελίας, καθώς και στην περίπτωση που ο υποψήφιος οδηγός προκαλέσει ατύχημα κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Με αυτό το δεδομένο αποφασίστηκε τελικώς, σε αντίθεση με τις αρχικές προβλέψεις, ότι κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο δάσκαλος οδήγησης θα βρίσκεται στη θέση του συνοδηγού. «Ο δάσκαλος πρέπει να βρίσκεται δίπλα στον μαθητή διότι ένα οικείο πρόσωπο περιορίζει το άγχος της εξέτασης» εξηγεί ο κ. Γρέντζελος. Υποστηρίζει επίσης ότι «Οι εξεταστές δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση προκειμένου να ανταποκριθούν σε πιθανά έκτακτα περιστατικά και θα μπορούσαν ακόμα και οι ίδιοι να τρομάξουν με κάποια μικρή στραβοτιμονιά και να κόψουν επί τόπου τον μαθητή». Ως προς την πρακτική εξέταση, καθορίζεται νέο πλαίσιο το οποίο προβλέπει το δικαίωμα ελεύθερης οδήγησης έως πέντε λεπτών χωρίς να υπόκεινται σε αξιολόγηση, εφόσον το επιθυμούν, ώστε να εξοικειωθούν με το όχημα στο οποίο θα εξετασθούν.

diploma odigisis3

Προβλέπεται θεωρητική επιμόρφωση των Εξεταστών και των Εποπτών από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και πρακτική επιμόρφωση των Εξεταστών που συμπεριλαμβάνει το χειρισμό του εξοπλισμού του εκπαιδευτικού οχήματος. Επίσης, αυξάνεται η αποζημίωση των εξεταστών για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις, με στόχο την εξάλειψη φαινομένων απεργιών που είχαν παγώσει το σύστημα εξετάσεων υποψηφίων οδηγών για μήνες προ διετίας. Το Σώμα Εξεταστών θα διευρυνθεί, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός εξεταστών και να ενισχυθεί ο αριθμός των διενεργούμενων εξετάσεων. Παρά τις αρχικές σκέψεις για είσοδο ιδιωτών στο σώμα εξεταστών, το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να παρέχει τη δυνατότητα ένταξης στο σώμα όλων των δημοσίων υπαλλήλων και όχι μόνο των υπαλλήλων της Περιφέρειας, όπως ισχύει σήμερα, εξαιρώντας ιδιώτες από τη διαδικασία.

Ακόμα μία καινοτομία αποτελεί η δυνατότητα ένστασης του υποψηφίου σε περίπτωση που «κοπεί» κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Η ένσταση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά σε προτυποποιημένη φόρμα και η εξέτασή της θα γίνεται με την επισκόπηση του οπτικού υλικού από τις κάμερες που βρίσκονται εντός του οχήματος. Οι δάσκαλοι οδήγησης ωστόσο υποστηρίζουν ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η ένσταση, καθώς εάν έχει κοπεί στην αρχή της εξέτασης ο υποψήφιος, θα πρέπει να καταβάλλει τα 60 € που είναι το παράβολο για την ένσταση. Ακόμα και αν γίνει δεκτή η ένσταση, θα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου σε εξέταση. Βέβαια είναι η πρώτη φορά που προβλέπεται η διαδικασία της ένστασης, «οπότε από μόνο του είναι ένα καλό βήμα», σημειώνει ο κ. Γρέντζελος.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μετάφραση των εγχειριδίων της ύλης της θεωρητικής εξέτασης σε διάφορες γλώσσες ενώ προβλέπεται ειδική διαδικασία εξέτασης για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, αναλφάβητους, βαρήκοους ή ακόμα και κωφούς. Το νέο πλαίσιο των εξετάσεων οδήγησης περιλαμβάνει την Ίδρυση ιδιωτικών Κέντρων Αξιολόγησης Ικανότητας και Προετοιμασίας Οδήγησης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα (τύπου «ΗΝΙΟΧΟΣ»). Η πρόβλεψη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς σήμερα οι υποψήφιοι οδηγοί με κινητικά προβλήματα από όλη τη χώρα αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Αθήνα, καθώς η αξιολόγηση γίνεται μόνο από το συγκεκριμένο κέντρο (ΗΝΙΟΧΟΣ). Η είσοδος ιδιωτικών κέντρων θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για εκατοντάδες υποψήφιους οδηγούς.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...