Πόσο πιο γρήγορο μπορεί να γίνει ένα αυτοκίνητο με slick ελαστικά; (video)

Ένα αγωνιστικό, χρησιμοποιώντας ελαστικά χωρίς πέλμα (slick) γίνεται πολύ ταχύτερο. Τι συμβαίνει όμως με ένα πιο καθημερινό μοντέλο, όπως το Hyundai i30 N;

  • -
  • -

Όσοι ασχολούνται με τα motorsports και την οδήγηση στην πίστα, γνωρίζουν ότι τα ελαστικά που φορούν τα οχήματα παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην απόδοσή τους. Είναι γεγονός ότι τα slick ελαστικά, που δεν έχουν πέλμα και η γόμα τους είναι ίσια, παρέχουν τους καλύτερους δυνατούς χρόνους. Είναι έτσι όμως και για τα λιγότερο ισχυρά αυτοκίνητα; Και αν ναι, τι διαφορές υπάρχουν;

Στο βίντεο που βλέπουμε παρακάτω, χρησιμοποιείται ένα Hyundai i30 Fastback N Performance. Πρόκειται για ένα πολύ γρήγορο μικρομεσαίο αυτοκίνητο με 280 ίππους, όμως δεν είναι μια ακραία αγωνιστική κατασκευή, απλώς ένα αρκούντως σπορ μοντέλο παραγωγής. Πολλοί θα σκεφτούν ότι δεν χρειάζεται slick ελαστικά για να αποδώσει, ενώ μερικοί ίσως υποστηρίξουν ότι δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει κιόλας.

Ένα συμβατικό σπορ λάστιχο ή ένα semi slick παρέχει αρκετή πρόσφυση για τις ανάγκες ενός i30 N Performance, ενώ με τα slick δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην μπορεί να τα κρατήσει στην ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας τους. Στο βίντεο όμως, τα πράγματα μπαίνουν σε μια τάξη. Αποδεικνύεται ότι ακόμη και ένα καθημερινό αυτοκίνητο 280 ίππων επωφελείται σημαντικά με τη χρήση τέτοιων ελαστικών, με την έξτρα πρόσφυση να αξιοποιείται στο έπακρο.

Για να βγουν τα συμπεράσματα χρησιμοποιούνται τα πολύ καλά σπορ ελαστικά δρόμου Pirelli P Zero PZ4, τα semi slick Pirelli P Zero Trofeo R και δύο τετράδες από slick, μια που χρησιμοποιείται από αγωνιστικά της Ferrari και άλλη μια που κατασκευάστηκε για αγώνες πρωταθλήματος τουρισμού. Για να μη σας κρατάμε σε… αγωνία, η διαφορά είναι χαοτική.

Τα πάρα πολύ καλά Pirelli P Zero PZ4 πέτυχαν έναν πολύ καλό χρόνο, τα semi slick Trofeo R όμως, τον ξεπέρασαν κατά πολύ. Από εκεί και πέρα, τα slick διέλυσαν το χρονόμετρο, με την πιο αποδοτική τετράδα να ρίχνει το χρόνο κατά 6,2 δευτερόλεπτα (στη συγκεκριμένη πίστα που έγιναν οι δοκιμές)!  Ο δοκιμαστής ενθουσιάστηκε με την απόδοση των slick και είπε ότι το Hyundai i30 N Performance Fastback κέρδιζε παντού χρόνο, εκμεταλλευόμενο πλήρως την περισσότερη πρόσφυση. Παραδέχεται, επίσης, ότι στην αρχή θεωρούσε too much τα slick ελαστικά για ένα τέτοιο αυτοκίνητο, ακόμη και στην πίστα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...