Volvo XC40 Recharge P8: Σουηδικό «άλμα» προς την ηλεκτροκίνηση

Η πρόταση της Volvo στην αμιγώς ηλεκτρική κατηγορία σε κάνει να ορκίζεσαι ότι οι Σουηδοί κατασκευάζουν, εξελίσσουν και πουλάνε κορυφαία ηλεκτρικά αυτοκίνητα εδώ και χρόνια! Και ας είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό τους μοντέλο!

  • -
  • -

Έχοντας ως στόχο να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2040, η Volvo μπαίνει δυναμικά στον «χορό» των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων. Αν και το XC40 Recharge P8 αποτελεί το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της σουηδικής εταιρείας, πρόκειται για ένα κορυφαίο αυτοκίνητο, χτισμένο πάνω στη δοκιμασμένη και άκρως αποτελεσματική βάση του XC40. Με τον τίτλο του «Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς» στη φαρέτρα του, το SUV αποτέλεσε την ιδανική επιλογή.

volvo xc40 recharge1

Το XC40 αποδεικνύει την πρωταγωνιστική φύση του στην κατηγορία των premium compact SUV και στις απλές εκδόσεις του. Η ηλεκτρική εκδοχή του αποδεικνύει ότι τελικά όντως, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, αφού το XC40 Recharge P8 ανεβάζει επίπεδο σε όλους τους τομείς!

Με την ποιότητα να ξεχειλίζει σε κάθε επιφάνεια της καμπίνας, οι επιβάτες αισθάνονται όμορφα αλλά και άνετα, λόγω των χώρων που επαρκούν ακόμη και για πέντε ενήλικες.


Οθόνη με τις υπηρεσίες Google

volvo xc40 recharge2

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων πληροφορεί διαρκώς τον οδηγό για όλα τα δεδομένα από το σύστημα κίνησης, τα πολυμέσα, τη μπαταρία και τα συστήματα ασφαλείας, ενώ στη μεγάλη, κάθετα τοποθετημένη κεντρική οθόνη του infotainment, συναντάμε το… βασίλειο της Google! H Volvo θέλησε να φτιάξει ένα κορυφαίο σύστημα οπότε απευθύνθηκε στον μετρ του είδους και πλέον συναντάμε τον ψηφιακό βοηθό Google Assistant, το Google Play για την εύρεση και εγκατάσταση συμβατών εφαρμογών και το Google Maps, τους κορυφαίους χάρτες που ενημερώνονται live για την κίνηση, έργα στους δρόμους, έκτακτα γεγονότα και πολλά ακόμη.

Κάπως έτσι, φαίνεται ότι οι λάτρεις της τεχνολογίας και των σύγχρονων συστημάτων θα βρουν το άλλο τους μισό στο Volvo XC40 Recharge P8. Τι γίνεται όμως με εκείνους που εκτιμούν ένα αυτοκίνητο με πιο… παραδοσιακά κριτήρια; Με δύο πανίσχυρους ηλεκτροκινητήρες σε κάθε άξονα, το SUV των Σουηδών είναι σίγουρο ότι θα τους εντυπωσιάσει.


Εκπληκτικές επιδόσεις

volvo xc40 recharge3

Αποδίδει 408 ίππους και 660 Nm ροπής από το πρώτο άγγιγμα του δεξιού πεντάλ και εκτοξεύει το XC40 Recharge P8 από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 4,9 δευτερόλεπτα! Eπιταχύνει με ρυθμούς υπεραυτοκινήτου και καταφέρνει να διατηρεί την ίδια δυναμική εικόνα μέχρι και τα 180 χλμ./ώρα, όπου και επεμβαίνει ο ηλεκτρονικός περιοριστής ταχύτητας. Η ανάρτηση έχει ρυθμιστεί έχοντας την άνεση σε προτεραιότητα και παρέχει ιδανικές συνθήκες ταξιδιού. Ταυτόχρονα, ο έλεγχος του αμαξώματος παραμένει υποδειγματικός καθώς φαίνεται ότι οι μηχανικοί της μάρκας κατάφεραν να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στους δύο κόσμους: της άνεσης και της οδικής συμπεριφοράς.

volvo xc40 recharge4

Οι απότομες αντιδράσεις και οι άτσαλες κινήσεις δεν έχουν θέση στη συμπεριφορά του ηλεκτρικού XC40, το οποίο παραμένει πάντα προβλέψιμο και φιλικό. Άλλωστε, η ασφάλεια πάντα είναι ο κύριος τομέας που εστιάζει η Volvo. Αυτόματο φρενάρισμα, υποβοήθηση διατήρησης της λωρίδας κυκλοφορίας, προειδοποίηση ύπαρξης αυτοκινήτου στη «νεκρή» γωνία, Adaptive Cruise Control και αμέτρητα ακόμη ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας είναι εκεί για να βοηθούν και να υποστηρίζουν τον οδηγό σε κάθε χιλιόμετρο.

Μιας και μιλάμε για χιλιόμετρα, η μπαταρία των 78 kWh προσφέρει αυτονομία της τάξεως των 418 χιλιομέτρων με μια μόλις φόρτιση ή περισσότερα από 500 χιλιόμετρα αν το αυτοκίνητο κινείται στον αστικό ιστό. Μάλιστα υποστηρίζει και υπερταχεία φόρτιση 150 kWh, αναπληρώνοντας το 80% της χωρητικότητάς της μέσα σε μόλις 40 λεπτά. Σύμφωνα με τη Volvo, σε Wallbox των 11 kW (που μπορεί να εγκατασταθεί και στο σπίτι του ιδιοκτήτη) η φόρτιση από μηδέν μέχρι το 100% γίνεται σε οκτώ ώρες.

volvo xc40 recharge5

Η ηλεκτρική επανάσταση της Volvo ξεκίνησε και το XC40 Recharge P8 είναι απλώς το πρώτο δημιούργημα. Το C40 Recharge, το νέο coupe SUV της μάρκας είναι ήδη έτοιμο και έρχεται ως μια πιο στυλάτη επιλογή. Μέχρι το 2025, η Volvo θέλει το 50% των πωλήσεών της σε παγκόσμιο επίπεδο να αφορά αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα και το υπόλοιπο 50%, υβριδικά. Αν είναι το ίδιο συναρπαστικά όσο το XC40 Recharge, καλώς να έρθουν.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...