Ποια Ευρωπαϊκή χώρα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για την μετάβαση στην ηλεκτρική εποχή;

Μπορείτε να μαντέψετε σε ποια θέση κατατάσσεται η Ελλάδα;

  • -
  • -

Με την επικείμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής, εταιρείες και έθνη προσπαθούν να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων και να παράγουν χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα. Ένας τρόπος υλοποίησης αυτού είναι η στροφή στην ηλεκτροκίνηση.

Πολλές χώρες έχουν θέσει υψηλούς στόχους για τα ηλεκτρικά οχήματα. Για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση δεσμεύεται πως από το 2030 κι έπειτα τα νέα αυτοκίνητα που θα πωλούνται θα είναι αποκλειστικά ηλεκτρικά. Εν τω μεταξύ, ο Joe Biden ανακοίνωσε ότι θα ήθελε τα μισά νέα αμερικανικά αυτοκίνητα να κινούνται ηλεκτρικά από την ίδια ημερομηνία.

Ποιες χώρες όμως είναι καλύτερα προετοιμασμένες για την μετάβαση στην πλήρως ηλεκτρική εποχή; Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες στον πίνακα που ακολουθεί βλέπουμε την κατάταξη που ισχύει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται με διαφορά η Νορβηγία και όχι αδίκως. Έχει το υψηλότερο ποσοστό καταχωρημένων ηλεκτρικών σε σχέση με τον συνολικό αριθμό οχημάτων στον κόσμο (11,83%) ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο, μιας και το 55% των συνολικών ταξινομήσεων για το 2021 μέχρι στιγμής, αφορά αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Σε αντίθεση με την σκανδιναβική χώρα, η Ελλάδα δεν θα λέγαμε πως είναι και τόσο έτοιμη για μία τόσο μεγάλη αλλαγή και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν. Βρίσκεται στην 23η θέση της κατάταξης, με το ποσοστό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε σχέση με το σύνολο να φτάνει μόλις το 0,02%.

Δείτε παρακάτω τον αναλυτικό πίνακα με τα στοιχεία και όλες τις χώρες:

 Leaderboard-Europe-electrification

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...