Ποια οχήματα θα μπαίνουν τελικά στον Δακτύλιο;

Ηλεκτρικά, υβριδικά, αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο και αυτά που καλύπτουν τις προδιαγραφές Euro 6 θα έχουν πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας

  • -
  • -

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που ακολούθησαν των αρχικών μέτρων εφαρμογής του Δακτυλίου στην πρωτεύουσα, οι υπουργοί Επικρατείας, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και Προστασίας του Πολίτη, συσκέφθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του δημάρχου Αθηναίων και του Περιφερειάρχη Αττικής, ώστε να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες του νέου δακτυλίου που τίθεται σε ισχύ από τις 25 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, το καθεστώς των μονών-ζυγών παραμένει σε ισχύ, ωστόσο, οι χορηγούμενες άδειες θα μειωθούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό, φθάνοντας ακόμη και το 50%.

daktilios1

Τα οχήματα που θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στον δακτύλιο σε καθημερινή βάση, είναι όλα τα ηλεκτρικά οχήματα, τα οχήματα φυσικού αερίου, τα υβριδικά, τα οχήματα με κινητήρα Εuro 6 (με την προϋπόθεση να εκπέμπουν κάτω από 100 – 120 γρ./χλμ. CO2) και όσα φέρουν εργοστασιακό κινητήρα υγραερίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ο συνολικός αριθμός των ΙΧ που κυκλοφορούν σήμερα στην Αττική φτάνει τα 2,3 εκατομμύρια. Από αυτά ηλεκτρικά, φυσικού αερίου και υβριδικά είναι τα 7.654 οχήματα. Παράλληλα εκτιμάται ότι τα οχήματα με κινητήρες euro 6 (χαμηλών ρύπων) είναι κάτω από 300.000 οχήματα στην Αθήνα.

Στην υπουργική σύσκεψη, συζητήθηκε φυσικά το θέμα των αδειών των βουλευτών – πλέον θα έχουν 1 ή 2 άδειες – ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι, οι γιατροί και ΑΜΕΑ θα εξακολουθήσουν να έχουν δικαίωμα σε άδεια δακτυλίου.

Όσον αφορά στο ζήτημα της τροφοδοσίας των καταστημάτων, οι ώρες είναι πολύ πιθανό να μεταφερθούν και, από τις 25 Οκτωβρίου τα φορτηγά να εισέρχονται από τις 9 το βράδυ έως τις 8 το πρωί. Αυτή τη στιγμή, η τροφοδοσία επιτρέπεται τις πρωινές ώρες 7 με 11, τις μεσημβρινές 14:30 με 17:00 και τις βραδινές 19:00 με 23:00.

Αναλυτικά το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...