Volkswagen: Μπαίνει στη Formula 1;

Η ομάδα της Mercedes φαίνεται πως στηρίζει έμπρακτα το εν λόγω εγχείρημα

  • -
  • -

Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του αυστριακού «αφεντικού» στο γκαράζ της Mercedes-AMG F1 Team, Toto Wolff, η πρωταθλήτρια ομάδα είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει στην χρήση απλούστερων μονάδων ισχύος από το 2026 κι έπειτα, εάν αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει την Volkswagen να εισέλθει στον κόσμο της Formula 1. Η παραπάνω δήλωση έγινε στα πλαίσια ενός πολύ κρίσιμου σαββατοκύριακου, κατά την διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση που αφορούσε αποκλειστικά τους νέους κανονισμούς κινητήρα.

wolff

Στην συνάντηση συμμετείχαν μέλη από την διοίκηση της F1, μέλη της FIA, αλλά και εκπρόσωποι από υπάρχοντες και υποψήφιους, παρόχους κινητήρων. Μεταξύ των υποψηφίων υπήρχαν και δύο εκπρόσωποι για το Volkswagen Group, η Audi και Porsche.

Η turbo υβριδική τεχνολογία στους κινητήρες της F1 υπάρχει από το 2014 και αποτελείται από δύο πολύ βασικές μονάδες, την MGU-K και την MGU-H. Η πρόταση απλοποίησης της μονάδας ισχύος στην οποία αναφέρεται το αφεντικό της Mercedes, όπου θα διευκόλυνε την είσοδο του Ομίλου VW στην κορυφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού, έχει να κάνει με την αφαίρεση της MGU-H από την εξίσωση. Η MGU-H ή αλλιώς Motor Generator Unit-Heat είναι υπεύθυνη για την ανάκτηση, αποθήκευση αλλά και παροχή ενέργειας, από και προς το turbo του κινητήρα. Η MGU-K αντίστοιχα, κάνει την ίδια δουλεία, ανακτώντας και αποθηκεύοντας όμως κινητική ενέργεια από το φρενάρισμα.

Με όλο και περισσότερους κατασκευαστές αυτοκινήτων να μειώνουν σταδιακά την χρήση θερμικών κινητήρων, οι νέες μονάδες ισχύος στην Formula 1 είναι απαραίτητες ώστε το άθλημα να παραμείνει σχετικό με την πραγματικότητα εκτός πίστας. Σύμφωνα με το Motorsport.com, ο Wolff είπε πως η αφαίρεση της MGU-H αποτελεί συμβιβασμό, τον οποίο όμως είναι σε θέση να δεχθούν εάν αυτό βοηθούσε την είσοδο της VW στο άθλημα.

Αν και όπως όλα δείχνουν η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία κάνει «αγώνα δρόμου» προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό, μία αντίστοιχη κίνηση στην Formula 1 δεν θεωρείτε και η καλύτερη λύση, γι’ αυτό και το μέλλον των συγκεκριμένων αγώνων «ποντάρει» στα βιοκαύσιμα. Τα φετινά αυτοκίνητα ήδη χρησιμοποιούν ένα μείγμα με περιεκτικότητα 5,75% σε βιοκαύσιμο, ποσοστό που θα φτάσει το 10% στα μονοθέσια του 2022. Στόχος είναι να φτάσουμε στην χρήση της τρίτης γενιάς βιοκαυσίμου, γνωστή και ως e-fuel, έως το 2030. Ο λόγος που τα αναφέρουμε όλα αυτά είναι διότι, μία τέτοια αλλαγή πιθανότατα να κινήσει το ενδιαφέρον της Porsche, η οποία όπως ήδη ξέρουμε, πειραματίζεται με την αγωνιστική χρήση του βιοκαυσίμου.

Η Porsche έχει δείξει και παλαιότερα ενδιαφέρον για είσοδο στην Formula 1, με την γνωστή γερμανική μάρκα μάλιστα, να κατασκευάζει μέχρι και κινητήρια μονάδα που συμβάδιζε με τις φετινές προδιαγραφές που χρησιμοποιούνται από τα μονοθέσια. Σκέφτηκαν σοβαρά την έναρξη της εμπλοκής τους αλλά η MGU-H για ακόμη μία φορά, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση του μέλους του VW Group.

side

Με την Honda να αποχωρεί από τον θεσμό στο τέλος της σεζόν, η F1 θα μείνει με μόλις τρεις παρόχους κινητήρων οι οποίοι δραστηριοποιούνται και στην παραγωγή επιβατικών οχημάτων: Mercedes, Ferrari και Renault. Η Red Bull σκοπεύει να πάρει τα ηνία από την Honda στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις από το 2022 κι έπειτα, αλλά παραμένει άγνωστο πως θα μπορούσαν τεχνολογίες τους να εφαρμοστούν σε αυτοκίνητα παραγωγής.

Εσάς πως σας φαίνεται η ιδέα της Volkswagen ή κάποιου μέλους του Ομίλου της, στον κόσμο της Formula 1;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...