BMW i Vision Circular: Είναι αυτή η Σειρά 1 του 2040;

Ένα compact τετραθέσιο πρωτότυπο προσανατολισμένο στη βιωσιμότητα και την πολυτέλεια

  • -
  • -

Το Vision Vehicle έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας από κάθε άποψη. Στόχος η χρήση 100% ανακυκλωμένων υλικών / 100% ανακυκλωσιμότητα. Αποτελεί το όραμα ενός compact, αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος για το 2040 το οποίο είναι αυστηρά προσανατολισμένο στη βιωσιμότητα και την πολυτέλεια.

Η μπαταρία στερεού ηλεκτρολύτη (solid-state) του BMW i Vision Circular είναι 100% ανακυκλώσιμη και κατασκευάζεται σχεδόν αποκλειστικά με υλικά από τον κύκλο ανακύκλωσης. Θα πετυχαίνει πολύ υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα με αισθητά μειωμένη χρήση πολύτιμων φυσικών πόρων.

Σε ό,τι αφορά τα υλικά, το BMW i Vision Circular χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα υλικά (αρχή “secondary first”) που μπορούν να αποσυναρμολογούνται γρήγορα και εύκολα στο τέλος του προϊοντικού κύκλου ζωής. Το ζήτημα της αποσυναρμολόγησης είναι σημαντικό, εξ ου και αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. Οι ταχυσύνδεσμοι στους τροχούς, τα καθίσματα και το ταμπλό οργάνων, αλλά και ένας ιμάντας πρόσδεσης στον πίσω πάγκο καθισμάτων δείχνουν την ευκολία με την οποία αποσπώνται τα υλικά και μαζί με την ελκυστική αισθητική συνθέτουν το λεγόμενο “joyful fusion” (τον τέλειο συνδυασμό).

interior

Η αυστηρή χρήση της φιλοσοφίας κυκλικής σχεδίασης χαρίζει στο BMW i Vision Circular μία εντελώς νέα και συναρπαστική αισθητική. Την ίδια στιγμή, δείχνει ότι η βιωσιμότητα μπορεί να αποτελεί και συστατικό της πολυτέλειας.

Στο εμπρός τμήμα, τα ‘νεφρά’ και οι προβολείς έχουν δώσει τη θέση τους σε μία ψηφιακή επιφάνεια. Στο μέλλον, η ψηφιακή σχεδίαση αναμένεται να καταστήσει περιττές τις γεωμετρικές παραλλαγές σε φώτα και προφυλακτήρες, βοηθώντας στη μείωση της ποσότητας των υλικών και εργαλείων παραγωγής.

Αντί για διακοσμητικά ένθετα ή λογότυπα που αναδεικνύουν την ποιότητα, το έμβλημα της μάρκας είναι χαραγμένο στο εμπρός τμήμα, ενώ το λογότυπο του μοντέλου αναγράφεται μέσω λέιζερ για την κατάργηση πρόσθετων εξαρτημάτων. Το κάτω τμήμα του προφυλακτήρα κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο πλαστικό με προηγμένη επιφάνεια που θυμίζει μάρμαρο.

Η σχεδιαστική γλώσσα προσδίδει στις αναλογίες του αυτοκινήτου μία νέα κατεύθυνση για την BMW. Το Vision Vehicle εκτείνεται ενιαία από το εμπρός μέχρι τον πίσω άξονα. Μαζί με την εξηλεκτρισμένη δομή του, το όχημα προσφέρει ένα πολυτελές εσωτερικό με αποτύπωμα μικρού αυτοκινήτου.

Αντί φινιρίσματος βαφής, για τις επιφάνειες του BMW i Vision Circular έχει επιλεγεί  ένα ανοιχτό χρυσαφί ανοδιωμένο δευτερογενές αλουμίνιο. Το πλαίσιο στο πίσω τμήμα του αυτοκινήτου προσφέρει ένα χρωματικό παιχνίδι μπλε-μωβ επιφανειών, που δημιουργείται από τη θερμική επεξεργασία του ατσαλιού.

Οι διαδικασίες φινιρίσματος που εφαρμόζονται στις μεμονωμένες επιφάνειες τις καθιστούν ιδιαίτερα εντυπωσιακές ενώ διατηρείται η βέλτιστη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης.

Τα ελαφρώς διάφανα ελαστικά κατασκευάζονται από πιστοποιημένο, βιώσιμο καλλιεργημένο φυσικό καουτσούκ. Χρωματιστά, ανακυκλωμένα σωματίδια από καουτσούκ προστίθενται στη γόμα του ελαστικού για ενίσχυση και δημιουργούν ένα μωσαϊκό εφέ το οποίο σκόπιμα τονίζει την επαναχρησιμοποίηση των υλικών.

Οι στεφάνες των ζαντών είναι σχεδιασμένες για ελάχιστη χρήση υλικού. Τα κέντρα των ζαντών σχεδιάστηκαν με τα μέγιστα δυνατά ανοίγματα ώστε να παρέχουν ψύξη των φρένων, ενώ οι πιο ‘κλειστές’ επιφάνειες στα εξωτερικά άκρα των τροχών διασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή αεροδυναμική απόδοση.

Όλες οι επιφάνειες απεικόνισης και οι λειτουργίες φώτων στο πίσω τμήμα ενσωματώνονται χωρίς να φαίνονται στην πίσω πόρτα από σκούρο κρύσταλλο, αντιγράφοντας την αισθητική του εμπρός τμήματος. Όταν το αυτοκίνητο δεν λειτουργεί, μόνο το δισδιάστατο λογότυπο BMW στη σκούρα κρυστάλλινη επιφάνεια είναι ορατό. Ο μινιμαλιστικός και αεροδυναμικά βελτιστοποιημένος μαύρος προφυλακτήρας – επίσης από ορατά ανακυκλωμένο πλαστικό – ολοκληρώνει τη σχεδίαση του πίσω τμήματος στο πιο χαμηλό τμήμα του αμαξώματος.

interior

Το εσωτερικό δείχνει τι μπορεί να επιτευχθεί στο μέλλον με την κυκλικότητα και τη στοχευμένη επιλογή υλικών – και το είδος της αισθητικής που μπορεί να προκύψει. Μονοϋλικά και έξυπνες νέες τεχνικές σύνδεσης που αποφεύγουν τη χρήση κόλλας διασφαλίζουν μέγιστη ευκολία αποσυναρμολόγησης και ταξινόμησης σε ομάδες σε μετέπειτα στάδιο. Για ελαχιστοποίηση της ποσότητας αποβλήτων και υπολειμμάτων, όλα τα εξαρτήματα και υλικά θα κατασκευάζονται για ακριβή εφαρμογή με χρήση διαδικασιών όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση. Τα όποια πλεονάζοντα υλικά θα ανατροφοδοτούνται συστηματικά στον κύκλο υλικών. Η κρυστάλλινη οροφή σε συνδυασμό με την τοποθέτηση της κορυφής του παρμπρίζ πιο πίσω χαρίζει στους εμπρός επιβάτες μία αίσθηση ανοιχτού χώρου.

Τα δύο ανεξάρτητα καθίσματα τύπου πολυθρόνας με ενσωματωμένα προσκέφαλα και τις πλάτες από ανακυκλωμένο πλαστικό με φινίρισμα τύπου μωσαϊκού, δημιουργούν ένα αποκλειστικό περιβάλλον. Η επένδυση κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο πλαστικό και συγκρατείται σε ένα ανοιχτό χρυσαφί αλουμινένιο πλαίσιο. Ο κλασικός πίνακας οργάνων μετατρέπεται σε διεπαφή επόμενης γενιάς. Πρωταρχικό στοιχείο ένα κρυστάλλινο πάνελ, προϊόν 3D εκτύπωσης, που αντιδρά στις κινήσεις των χεριών με ένα φωτεινό εφέ, ενώ πλαισιώνεται και από τις δύο πλευρές από φυσικά επεξεργασμένο ξύλο από ανεξάρτητα πιστοποιημένες πηγές.

Η περιοχή προβολής πληροφοριών που συνήθως υπάρχει σε μία κεντρική οθόνη πληροφοριών βρίσκεται πάνω από τον πίνακα οργάνων στο κάτω τμήμα του παρμπρίζ. Το υπάρχον παρμπρίζ μετατρέπεται σε πηγή πληροφοριών και καταργεί την ανάγκη για άλλες οθόνες στο εσωτερικό.

Η στεφάνη του τιμονιού είναι προϊόν  τρισδιάστατης εκτύπωσης από πούδρα ξύλου και προσφέρει μία ευχάριστη φυσική αίσθηση στη αφή. Η αντισυμβατική, κεντρική θέση της κάθετης ακτίνας σε χρυσαφί μπρονζέ χαρίζει μία μοντέρνα πινελιά. Ενσωματώνει μία ακόμα κρυστάλλινη διεπαφή με κρυφό φωτισμό και οθόνες παρόμοιες με ενός πίνακα οργάνων.

Το i Vision Circular δεν αποτελεί ένα από τα concept cars που ξαφνικά βλέπουμε στην παραγωγή μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια. Αποτελεί μία σειρά προτάσεων για το πως θα ήθελε η BMW να εξελιχθεί το compact αυτοκίνητο μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Δεν είναι απίθανο όμως, πολλές από τις προτάσεις βιωσιμότητας που περιέχονται στο συγκεκριμένο concept, να τις δούμε σε νέα μοντέλα της γερμανικής εταιρείας, μέσα στα επόμενα χρόνια.

back

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...