Ο ΣΕΑΑ για τα σενάρια απόσυρσης

Ρωτάμε τον Δημήτρη Πάτσιο, Γενικό Διευθυντή του ΣΕΑΑ

  • -
  • -

Αναφορικά με το θέμα της φημολογούμενης απόσυρσης ρωτήσαμε τον Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων κ. Δημήτρη Πάτσιου, για το μέλει γενέσθαι:

Έχει ζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις από τον ΣΕΑΑ το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου ένα μέτρο όπως αυτό της απόσυρσης να έχει αποτελέσματα;

Ο ΣΕΑΑ βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, καταθέτοντας προτάσεις που θα μπορούσαν να τονώσουν τον κλάδο του αυτοκινήτου όπου ευρύτερα απασχολούνται 90.000 εργαζόμενοι και δραστηριοποιούνται 30.000 επιχειρήσεις αλλά και να οδηγήσουν στην ανάκτηση των σχετιζόμενων δημοσιονομικών εσόδων.

Ποιο είναι το σημαντικότερο κίνητρο για να τονωθεί άμεσα η αγορά;

Ο ΣΕΑΑ εκτιμά ότι η Πολιτεία πρέπει επειγόντως να λάβει πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας επιτυχημένα παραδείγματα που εφαρμόστηκαν σε πολλά άλλα κράτη της ΕΕ.

Τα κίνητρα για την απόσυρση πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι ευκαιριακά ή διαρκή προκειμένου να μην υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά;

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να υλοποιηθούν τέτοια μέτρα με επιτυχία τόσο με μακροπρόθεσμο όσο και με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο φόρος πολυτελείας έχει αποδώσει έσοδα στα ταμεία όπως αρχικά είχε προβλεφθεί;

Όπως δυστυχώς είχε προβλεφθεί η συνεχής αύξηση της φορολόγησης τόσο στην αγορά όσο και στη χρήση του αυτοκινήτου (ΦΠΑ, φόροι πολυτελείας, φόροι εταιρικών αυτοκινήτων, τεκμήρια, υψηλότερα τέλη κυκλοφορίας, φόροι στα καύσιμα) όχι μόνο δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα αλλά έχει μειώσει τα δημοσιονομικά έσοδα. Το 2010, που η αγορά οδηγείται σε κάμψη 50%, αλλά επίσης και σε ποιοτική πτώση των πωλήσεων, τα έσοδα του κράτους αναμένονται να περιοριστούν σε 640 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 1,5 και πλέον δις ευρώ που εισέπραττε πριν την παρούσα οικονομική συγκυρία. Συνεπώς, η απώλεια σε σχέση με τους ήδη πολύ χαμηλούς στόχους που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό του 2010, ήτοι 980 εκατομμύρια ευρώ, θα είναι της τάξης των 350 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα «πράσινα» τέλη με βάση τις εκπομπές CO2 είναι δίκαιο μέτρο για αυτοκίνητα που έχουν ίδιο κινητήρα αλλά διαφορετικό έτος ταξινόμησης;

Η παλαιότητα του στόλου των αυτοκινήτων στην Ελλάδα (11 χρόνια κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τα 7 στην ΕΕ) αποτελεί σημαντικό πρόβλημα με επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην οδική ασφάλεια. Η κλιμάκωση των τελών κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές CO2 αποτελεί πάγια επιδίωξη του ΣΕΑΑ καθώς θα αποτελέσει αντικίνητρο για την κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων και ασφαλώς θα είναι δικαιότερη από το κριτήριο του κυβισμού που ισχύει σήμερα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...