To Audi RS3 Sedan διέλυσε τα ρεκόρ στο Nurburgring (video)

Βασιλιάς της «Πράσινης Κόλασης» στέφθηκε το νέο Audi RS3 Sedan, στην κατηγορία των compact μοντέλων.

  • -
  • -

7 λεπτά και 40,748 δευτερόλεπτα. Τόσα χρειάζεται το νέο Audi RS3 Sedan για να ολοκληρώσει έναν γύρο στη διάσημη πίστα του Nurburgring, το μέρος που κονταροχτυπιούνται οι κατασκευαστές γύρω από πάσης φύσεως ρεκόρ. Πλέον, η ταχύτητα ενός μοντέλου στη συγκεκριμένη πίστα αποτελεί ενδεικτικό της ταχύτητάς του, αλλά και ένα δυνατό marketing point.

Αυτό γιατί στο Nurburgring η χάραξη θυμίζει περισσότερο έναν πραγματικό δρόμο, από ότι μια τυπική πίστα όπως όλες οι άλλες. Η Audi έριξε το νέο RS3 Sedan στη μάχη και με το χρόνο που πέτυχε, κατάφερε να σημειώσει ρεκόρ για την κατηγορία των compact αυτοκινήτων. Η κορυφαία έκδοση της γκάμας του A3 εκθρόνισε το (προσθιοκίνητο) Renault Megane RS Trophy-R αφού τα 20,8 χιλιόμετρα της πίστας καλύφθηκαν σε 4,64 δευτερόλεπτα λιγότερα.

Κάτω από το καπό του RS3 Sedan βρίσκεται ο γνώριμος, πεντακύλινδρος τούρμπο βενζινοκινητήρας των 2.5 λίτρων TFSI με απόδοση 400 ίππων και 500 Nm ροπής. Η μετάδοση της ισχύος γίνεται μέσα από ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη S-Tronic και το σύστημα τετρακίνησης Quattro φροντίζει για την αποτελεσματική διοχέτευσή της στην άσφαλτο.

Η Audi για πρώτη φορά εφοδιάζει το RS3 με Drift Mode που σημαίνει ότι στον πίσω άξονα υπάρχουν δύο συμπλέκτες για να μοιράζεται η ροπή στον τροχό με την περισσότερη πρόσφυση. Κάπως έτσι η ουρά γίνεται συμμετοχική και αλλάζει τον παραδοσιακά υποστροφικό χαρακτήρα των Audi, ειδικότερα εκείνων με σύστημα τετρακίνησης Haldex.

Το αυτοκίνητο που πέτυχε το ρεκόρ φορούσε semi slicks ελαστικά Pirelli P Zero Trofeo R, που αποτελούν μέρος του προαιρετικού εξοπλισμού του RS3. Μπορείς δηλαδή να το αγοράσεις με τα συγκεκριμένα ελαστικά, οπότε δεν θεωρείται παραποίηση. Ωστόσο, υπήρχε roll cage για λόγους ασφαλείας, εξοπλισμός που οι περισσότεροι κατασκευαστές εγκαθιστούν στα μοντέλα τους όταν πρόκειται να επιχειρήσουν τόσο γρήγορους γύρους με βλέψεις για ρεκόρ.

Κατά τα λοιπά, το Audi RS3 Sedan που έκανε το χρόνο των 7 λεπτών και 40,748 δευτερόλεπτα ήταν απολύτως εργοστασιακό. Οι επιδόσεις που ανακοινώνει η μάρκα λένε 0-100 χλμ./ώρα σε 3,8 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 250 χλμ./ώρα. Προαιρετικά, η Audi δίνει τη δυνατότητα ο «κόφτης» να επεμβαίνει στα 290 χλμ./ώρα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...