Απόσυρση αυτοκινήτων ενόψει;

Για τόνωση της αγοράς και των κρατικών εσόδων

  • -
  • -

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», η κυβέρνηση φαίνεται να μελετά κίνητρα για την απόσυρση παλαιών Ι.Χ. και την αγορά καινούργιων με δραστική μείωση των τελών ταξινόμησης. Στόχος είναι η αντιμετώπιση της κάθετης πτώσης της αγοράς, της έκρηξης λουκέτων και απολύσεων σε επιχειρήσεις του κλάδου και της δραστικής συρρίκνωσης των εσόδων του προϋπολογισμού από τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών αφορά τη μείωση έως και κατά 50% των τελών ταξινόμησης στην αγορά καινούργιου αυτοκινήτου στην περίπτωση απόσυρσης παλαιού. Για ένα καινούργιο 1.600άρι φορολογητέας αξίας 20.000 ευρώ π.χ., που σήμερα έχει τέλος ταξινόμησης 4.000 ευρώ, το κίνητρο μπορεί να φτάσει τα 2.000 ευρώ.

Πάντως, για τα σενάρια απόσυρσης ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) έχει άγνοια. Αυτό δήλωσε στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή" του ΣΚΑΙ ο Πρόεδρος του ΣΕΑΑ, κ. Γιώργος Βασιλάκης, τονίζοντας ωστόσο πως το μέτρο αυτό θα ήταν μια απάντηση στην κρίση που περνά ο κλάδος του αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, το κράτος εισέπραττε από την πώληση καινούργιων αυτοκινήτων 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο μέχρι το 2008, ποσό που έπεσε το 2009 στο 1,1 δισ. ευρώ, ενώ το 2010 οι εισπράξεις αναμένονται στα 660 εκατομμύρια ευρώ μόλις. Στο πρώτο 8μηνο του 2010, λόγω της κρίσης και της σημαντικής αύξησης των φόρων, 2.000 επιχειρήσεις του κλάδου αυτοκινήτου έχουν βάλει λουκέτο, 9.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, η πτώση των πωλήσεων έχει αγγίξει το 65% και η μείωση του τζίρου έφτασε το 60%.

Το μέτρο της απόσυρσης εξετάζεται να προωθηθεί συνδυαστικά με την επιβολή πράσινων τελών, το νέο υπολογισμό (βάσει CO2) στα τέλη κυκλοφορίας των καινούργιων αυτοκινήτου που θα ταξινομούνται από 1/1/2011, καθώς και με την άρση της απαγόρευσης κίνησης πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...