Έργα «κοιλάδας υδρογόνου» έρχονται σε όλη την Ευρώπη

Μια πλήρης αλυσίδα για την παραγωγή και χρήση του υδρογόνου έρχεται στη Γηραιά Ήπειρο αναπτύσσοντας το δίκτυο μέσα από ένα σχέδιο τριών διαφορετικών τύπων.

  • -
  • -

Περισσότερα από 20 έργα κοιλάδας υδρογόνου έρχονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking, συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που ερευνά τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Η ιδέα είναι η δημιουργία μιας αλυσίδας που θα συνδυάζει την παραγωγή, την υποδομή και τη χρήση του υδρογόνου σε μια περιοχή και τα έργα κατακλύζουν όλη την Ευρώπη.

Τα εμπόδια υπάρχουν, πάντως. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να γίνουν αρκετά περισσότερα για να επιταχυνθεί η ανάπτυξή τους. Το μοντέλο ωρίμανσης της τεχνολογίας περιλαμβάνει τρεις διαφορετικούς τύπους έργων: τα μικρής κλίμακας, που είναι τοπικά έργα επικεντρωμένα στην κινητικότητα, τα μεσαίας κλίμακας που στοχεύουν στη βιομηχανία και τα πολύ μεγαλύτερης κλίμακας που έχουν σαν στόχο τις διεθνείς εξαγωγές.

Οι προβλέψεις λένε ότι τη δεκαετία του 2020 οι κοιλάδες υδρογόνου θα αναπτυχθούν σημαντικά λόγω του αυξανόμενου αριθμού έργων συνολικά, αλλά και επειδή τα ίδια τα ανακοινωθέντα έργα αυξάνονται σε μέγεθος και πολυπλοκότητα. Μέχρι σήμερα μόνο τέσσερα έργα κοιλάδων υδρογόνου έχουν υλοποιηθεί πλήρως σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και ένα στη Δανία όπου το ανανεώσιμο υδρογόνο παράγεται από αιολική ενέργεια, εξισορροπεί το ίδιο το δίκτυο και χρησιμοποιείται τόσο από τον κλάδο των μεταφορών, όσο και από της βιομηχανίας. Σύμφωνα με την Πλατφόρμα Κοιλάδων Υδρογόνου η Ευρώπη έχει τη μεγαλύτερη παγκόσμια συγκέντρωση αυτών των έργων. Αξίζει να αναφερθεί ότι πέντε από αυτά εντοπίζονται στην Ολλανδία, η οποία εξελίσσεται ως ο ηγέτης της Ευρώπης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...