Σχάρα ποδηλάτου: Τι λέει ο νόμος - Πότε είναι παράνομη στο αυτοκίνητο;

Η μεταφορά ποδηλάτων με Ι.Χ. αυτοκίνητο πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας, οι οποίοι έχουν οριστεί με εγκύκλιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

  • -
  • -

Στις διακοπές ή σε μια εξόρμηση αρκετοί κουβαλούν ένα ή περισσότερα ποδήλατα, για προσωπική χρήση ή/και για τα παιδιά. Ο πιο εύκολος τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο είναι μία ειδική σχάρα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση απαιτείται πολύ μεγάλο πορτ-παγκάζ, ενώ ακόμα και έτσι δεν περισσεύει χώρος για αποσκευές. Ωστόσο, επειδή οι σχάρες ποδηλάτου αποτελούν ειδική κατηγορία αξεσουάρ, το πλαίσιο γύρω από αυτές είναι αυστηρό αλλά και κάπως δαιδαλώδες. Αν κάποιος θέλει να αποφύγει την παρανομία και το πρόστιμο, θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυξημένες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αν και υπάρχουν σχάρες που τοποθετούνται στην οροφή και είναι πιο απλές όσον αφορά το γραφειοκρατικό κομμάτι, εκείνες που μπαίνουν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου είναι περισσότερο βολικές. Δε μεταβάλλουν το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου ή το μεταβάλλουν ελάχιστα, δεν επηρεάζουν τόσο έντονα την αεροδυναμική και δεν απαιτούν από τον χρήστη να σηκώσει σε μεγάλο ύψος το ποδήλατο ώστε να το τοποθετήσει.


Οι σχάρες που μπαίνουν πίσω από το αυτοκίνητο χωρίζονται σε δύο είδη. Αυτές που στηρίζονται στο πίσω μέρος του αμαξώματος, χωρίς κοτσαδόρο, και εκείνες που απαιτούν την ύπαρξή κοτσαδόρου για να στηριχτούν.

Η σχάρα ποδηλάτου απαιτεί νέα άδεια κυκλοφορίας

Στην πρώτη περίπτωση πρέπει να τροποποιηθεί η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, με τη νέα να κάνει σχετική αναφορά στην ύπαρξη της σχάρας. Για να γίνει αυτό απαιτείται το δελτίο έγκρισης που εκδίδεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έγγραφο απαραίτητο για την κυκλοφορία οποιασδήποτε σχάρας ποδηλάτου εντός των ορίων της Ε.Ε.

Δείτε ακόμα: Μπαγκαζιέρα οροφής: Πόσο επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμου;

Στην περίπτωση που για την προσάρτηση της σχάρας μεταφοράς ποδηλάτου είναι απαραίτητη η χρήση κοτσαδόρου, απαιτείται η χορήγηση βεβαίωσης από την επίσημη αντιπροσωπεία του εν λόγω εξαρτήματος ή το διανομέα αυτού, στην οποία αναφέρεται η αναγκαιότητα χρήσης του. Η βεβαίωση προσκομίζεται από τον ενδιαφερόμενο μαζί με την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος και το δελτίο έγκρισης της σχάρας ποδηλάτου στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, η οποία θεωρεί τη βεβαίωση και θέτει επί αυτής σχετική παρατήρηση. Στις περιπτώσεις των οχημάτων αυτών, ο κοτσαδόρος επιτρέπεται να υφίσταται μόνον όταν υφίσταται και το εξάρτημα.

bikes-1

Τι άλλο πρέπει να προσέξω όταν τοποθετώ σχάρα ποδηλάτου;

Πέρα από τα παραπάνω, υπάρχουν κάποια πράγματα ακόμα που πρέπει να ελέγξουμε ώστε η χρήση της σχάρας να γίνει με νόμιμο τρόπο. Η τοποθέτησή της δεν θα πρέπει να αυξάνει το μήκος του αυτοκινήτου περισσότερο από 30%. Για να πάρουμε δύο ακραία παραδείγματα, σε ένα Smart Fortwo δεύτερης γενιάς που έχει μήκος 2.727 mm, το συνολικό μήκος μετά την τοποθέτηση της σχάρας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3.545 mm. Στο άλλο άκρο, η τελευταία γενιά της Skoda Octavia έχει μήκος 4.702 mm, Οπότε μαζί με την σχάρα δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 6.112 mm.

Ένα ακόμα σημείο προσοχής αφορά την πινακίδα, τα πίσω φώτα και την ορατότητα από τον μεσαίο καθρέφτη. Η πινακίδα θα πρέπει να είναι ορατή, ενώ αν κρύβεται θα πρέπει να τοποθετηθεί μία άλλη πάνω στην σχάρα. Επίσης, ορατά θα πρέπει να είναι τα πίσω φώτα σε όσους ακολουθούν. Αν κρύβονται θα πρέπει η σχάρα να έχει δικά της φώτα τα οποία θα συνδεθούν με το αυτοκίνητο. Τέλος, η τοποθέτηση των ποδηλάτων θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να μην εμποδίζεται η προς τα πίσω ορατότητα του οδηγού από τον μεσαίο καθρέφτη.

Σε περίπτωση λανθασμένης τοποθέτησης ή αν δεν έχουμε τα απαραίτητα έγγραφα που αναφέραμε παραπάνω, το πρόστιμο μπορεί να ξεκινήσει από τα 80 ευρώ και να φτάσει μέχρι και στην ακινητοποίηση του αυτοκινήτου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...