Σε νέο, ψηφιακό κόσμο πετάει η Porsche

Το σύστημα infotainment PCM 6.0 της Porsche φέρνει ακόμη καλύτερη συνδεσιμότητα με smartphones, real life επικοινωνία με τον οδηγό και μια ειδική εφαρμογή για χρήση στην πίστα.

  • -
  • -

Εκτός από μάρκα κατασκευής κορυφαίων σπορ αυτοκινήτων, η Porsche έχει μεγάλη παράδοση και στο κομμάτι της τεχνολογίας. Ως συνώνυμο της εξέλιξης, η φίρμα από το Τσουφενχάουζεν δεν βελτιώνει τα μοντέλα της μόνο ως προς τις επιδόσεις και την οδηγική απόλαυση που προσφέρουν, αλλά φροντίζει να τα φέρνει στα μέτρα της κάθε εποχής. Σήμερα, ένα καλό infotainment ενδεχομένως να προσελκύει μεγαλύτερη μερίδα αγοραστών από ένα εξεζητημένο σύστημα ανάρτησης (για παράδειγμα) και αποτελεί ένα σαφώς ισχυρότερο selling point για τα τμήματα μάρκετινγκ.

Η Porsche έχει λάβει σωστά το μήνυμα και στην τελευταία της προσπάθεια, δεν έφτιαξε απλώς ένα καλό infotainment αλλά έναν διαδραστικό ψηφιακό κόσμο χτισμένο γύρω από τον οδηγό. Πιστή στην driver oriented φιλοσοφία, εφοδιάζει τα οχήματά της με συστήματα που θα κάνουν καλύτερη, ευκολότερη και πιο διασκεδαστική την καθημερινή ζωή του -τυχερού- ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι, ενώ προσθήκες όπως το Porsche Track Precision App φροντίζουν να υπενθυμίζουν κατευθείαν ότι ναι μεν δόθηκε βάση στον εκσυγχρονισμό των ψηφιακών συστημάτων, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με μια Porsche. Με όλα όσα αυτό συνεπάγεται!

Apple και Google σε πρώτο πλάνο

Το νέο PCM 6.0 (η επίσημη ονομασία του infotainment) περνάει αρχικά στις 911, Cayenne και Panamera. Το GOCAR είχε την τιμή να λάβει πρόσκληση για το event της Porsche, μέσω του οποίου παρουσιάστηκαν όλα τα ψηφιακά νέα που αναλύουμε και αμέσως ξεχωρίσαμε τη σημαντική εξέλιξη που έγινε σε ο,τι αφορά τη συνδεσιμότητα με smartphones. Πλέον υποστηρίζεται κανονικά το Android Auto για τους χρήστες τηλεφώνων με λογισμικό βασισμένο στην πλατφόρμα της Google, ενώ το Apple CarPlay που ήδη υποστηριζόταν από τα προηγούμενα PCM, εννοείται ότι διατηρείται. Όσοι επιλέγουν iPhone πάντως θα μπορούν να το συνδέουν με το PCM ασύρματα, χωρίς να απαιτείται η χρήση καλωδίου USB. Για το Android Auto το καλώδιο είναι απαραίτητο προκειμένου να επιτευχθεί η σύνδεση και ασύρματα υποστηρίζεται μόνο η λειτουργία Bluetooth.

Έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τον τρόπο που περνάνε το χρόνο τους οι επιβάτες μέσα σε ένα όχημα έδειξαν ότι πλέον, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιεί κάποιο smartphone ως media player συνδεδεμένο με το αυτοκίνητο για την ακρόαση μουσικής. Η Porsche με αυτό σαν δεδομένο πάει ένα βήμα παρακάτω και δίνει τη δυνατότητα απευθείας χρήσης του Apple Music μέσω του infotainment. Ο οδηγός απλώς συνδέει το Apple ID του στο σύστημα και μετά δεν έχει την ανάγκη να χρησιμοποιεί το smartphone του για να διαλέξει τη μουσική που θα ακούει. Όλες οι λίστες, οι αγαπημένοι καλλιτέχνες και τα podcasts του, θα βρίσκονται στην οθόνη του αυτοκινήτου.

Μάλιστα δεν θα χρειάζεται καν να πάρει τα μάτια του από το δρόμο για να επιλέξει τι θέλει να ακούσει. Μπορεί απλά να δώσει οδηγίες στη Siri (ψηφιακή βοηθός της Apple) και εκείνη θα τις εκτελέσει. Παράλληλα θα έχει πρόσβαση σε δεδομένα με πληροφορίες όπως ο καιρός, η κίνηση live, αλλά και τη δυνατότητα να στείλει μηνύματα υπαγορεύοντάς τα ή να ζητήσει την πραγματοποίηση μιας κλήσης. Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ασφάλειας!

“Hey Porsche”: Ένας ψηφιακός «συνοδηγός»

Ο οδηγός εκτός από τους ψηφιακούς βοηθούς της κάθε πλατφόρμας (Siri, Google Assistant) θα έχει στην υπηρεσία του και την αντίστοιχη πρόταση της Porsche. Λέγοντας “Hey Porsche” ο ψηφιακός «συνοδηγός» ξυπνάει και είναι έτοιμος να βοηθήσει. Αν για παράδειγμα, ο οδηγός δηλώσει ότι ψάχνει βενζινάδικο, τότε ανοίγουν οι χάρτες και ξεκινάει η πλοήγηση για το πλησιέστερο ανοικτό πρατήριο. Μπορεί επίσης να πει ότι ζεσταίνεται και ο κλιματισμός θα αναλάβει να δροσίσει την καμπίνα, ακόμη και να ζητήσει μασάζ από τα καθίσματα και την αλλαγή χρωματισμού στον ατμοσφαιρικό φωτισμό (αν το συγκεκριμένο όχημα τα έχει στον εξοπλισμό του). Σύμφωνα με την Porsche το σύστημα με τον καιρό θα μαθαίνει νέες προτάσεις από τον οδηγό του και με τις αναβαθμίσεις που θα πραγματοποιούνται, θα βελτιώνεται συνεχώς αποκτώντας περισσότερες… αρμοδιότητες.

Track Precision App για λιώσιμο στην πίστα!

Είπαμε, η Porsche είναι μάρκα που στις φλέβες της κυλάει αγωνιστικό DNA. Η εξέλιξη των ψηφιακών συστημάτων θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ωφελεί και τους οδηγούς που διάλεξαν μια Porsche για να τη χαίρονται και μέσα στην πίστα, για αυτό και γεννήθηκε το Porsche Track Precision App. Θα προσφέρεται στην Cayenne, την Taycan και την Panamera (είναι ήδη διαθέσιμο με τις 911 και τη σειρά 718) και ο βασικός ρόλος του είναι να κρατά γυρολόγιο στην πίστα και να μετρά χρόνους. Καταλαβαίνετε ωστόσο, ότι δεν στήθηκε ολόκληρη εφαρμογή για να περιοριστούν σε αυτές τις λειτουργίες. Ο οδηγός αποκτά πρόσβαση σε πλήρη αρχεία τηλεμετρίας για να δει τι ακριβώς έκανε σε κάθε σημείο της πίστας. Πόσο γκάζι πατούσε, πόσο φρέναρε, αν όρισε πολύ νωρίς το braking point και έχασε χρόνο ή αν καθυστέρησε και έφτασε στη στροφή με περισσότερη ταχύτητα από όση θα έπρεπε, ενώ λαμβάνει δεδομένα και από τον αισθητήρα γωνίας τιμονιού για ολοκληρωμένη εικόνα του κάθε γύρου.

Με την πρόσβαση σε όλα αυτά τα δεδομένα τηλεμετρίας ο οδηγός μπορεί να εντοπίσει τα λάθη του και να βελτιώσει την κάθε του προσπάθεια, φτάνοντας τελικά στον ιδανικό γύρο. Bonus, μια βάση στο παρμπρίζ για να στερεωθεί smartphone ή GoPro (από Hero5 και μετά) και στη συνέχεια, να συνδεθεί η κάμερα με το Track Precision App για να τραβήξει ένα βίντεο που πάνω σε αυτό θα υπάρχει η πίστα με τη θέση του αυτοκινήτου σε αυτή, η ταχύτητα, το ποσοστό γκαζιού ή φρένου real-time, μετρητής πλευρικής επιτάχυνσης (G-Meter) και πολλά πολλά ακόμη στοιχεία. Στην εφαρμογή υπάρχουν 300 καταχωρημένες πίστες, ο οδηγός όμως μπορεί να προσθέσει και άλλες που δεν έχουν εγκατασταθεί ακολουθώντας μια απλή διαδικασία ορίζοντας σημείο εκκίνησης και τερματισμού. Να σημειώσουμε ότι το Porsche Track Precision App συνεργάζεται μόνο με τις Porsche που έχουν το Sport Chrono Package. Υπάρχει άραγε κανείς που παίρνει Porsche και δεν βάζει το Sport Chrono; Ακόμη και Cayenne!

Οργανώνει την κάθε σου μέρα

Με το PCM 6.0 η Porsche προσθέτει και μερικές ακόμη εφαρμογές στο σύστημα με σκοπό το αυτοκίνητο όχι μόνο να είναι φιλικό στην καθημερινή χρήση, αλλά να γίνεται μέρος της ζωής του οδηγού. Η εφαρμογή ημερολογίου οργανώνει το πρόγραμμα και υπενθυμίζει διάφορες υποχρεώσεις που έχουν προστεθεί σε εκείνη, είτε απευθείας μέσω του PCM, είτε μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής ημερολογίου στο smartphone. Επίσης, με το Porsche Connect App προσφέρεται η δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου του αυτοκινήτου. Ο οδηγός μπορεί να κλειδώσει / ξεκλειδώσει τις πόρτες, να τσεκάρει τη θερμοκρασία της καμπίνας, να δει την πίεση αέρα στα ελαστικά, πόσο καύσιμο υπάρχει στο ντεπόζιτο (ή ρεύμα στην μπαταρία, στην περίπτωση της Taycan) και πολλά ακόμη, διατηρώντας την επαφή με την Porsche του σε κάθε λεπτό της ημέρας.

Ένας συνθέτης μουσικής πάντα μαζί σου

Soundtrack My Life. Έτσι ονομάζει η Porsche τη νέα λειτουργία μουσικής στο σύστημα πολυμέσων PCM 6.0. Έχει τη δυνατότητα να «διαβάζει» τον κόσμο γύρω από το όχημα και λαμβάνοντας δεδομένα από τον καιρό, την ώρα της ημέρας, την κίνηση και το δρόμο που κινείται το αυτοκίνητο, δημιουργεί την κατάλληλη μουσική υπόκρουση. Προσέξτε: δεν επιλέγει τραγούδια από διάφορες λίστες. Φτιάχνει μελωδίες κομμένες και ραμμένες στην εκάστοτε συνθήκη! Άλλη μουσική θα παίξει σε έναν επαρχιακό δρόμο με στροφές σε μια ηλιόλουστη ημέρα και άλλη στον αυτοκινητόδρομο με βροχή και κρύο. Προς το παρόν η συγκεκριμένη λειτουργία είναι σε δοκιμαστική βερσιόν (beta), σύντομα όμως θα λανσαριστεί κανονικά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...