Ηλεκτροκίνηση και Porsche 964 πάνε μαζί; Η Everrati λέει ναι

Ιεροσυλία ή ενδιαφέρουσα ιδέα; Οτιδήποτε κι αν πιστεύετε, αυτή την Porsche 911 (964) αξίζει να τη δείτε.

  • -
  • -

Πριν από 30 χρόνια η λέξη «ηλεκτροκίνηση» υπήρχε στο λεξικό, κανείς όμως δεν την αντιμετώπιζε ως το μέλλον της αυτοκίνησης. Όταν φτιαχνόταν η Porsche 964, η ιδέα της Taycan όχι μόνο δεν είχε συλληφθεί καν, αλλά μάλλον και εκείνοι που τη σκέφτηκαν αργότερα, πήγαιναν ακόμη σχολείο. Η μάρκα βρισκόταν ακόμη στο κεφάλαιο των αερόψυκτων εξακύλινδρων επίπεδων κινητήρων, οπότε καταλαβαίνουμε ότι η ιδέα μιας ηλεκτρικής 964 μπορεί κάλλιστα να συμπεριληφθεί σε ανέκδοτο!

Η Everatti πάντως, δεν γέλασε καθόλου. Για την ακρίβεια αντιμετώπισε με τεράστια σοβαρότητα την κατάσταση και έκανε πραγματικότητα αυτό το τόσο αντισυμβατικό concept! Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό και ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 2019. Το πάθος των ιδρυτών της είναι η ηλεκτροκίνηση και ακόμα περισσότερο, η δημιουργία κλασικών οχημάτων που αγαπήθηκαν πολύ σε όλο τον κόσμο, με σύστημα κίνησης που τα καθιστούν σύγχρονα στην εποχή του ρεύματος και της μπαταρίας.

Η Porsche 911 ανήκει αναμφίβολα στα icons της αυτοκίνησης. Η τρίτη της γενιά (964) συγκαταλέγεται στις πλέον επιτυχημένες, ενώ όπως είναι φυσιολογικό, έχει αποκτήσει και συλλεκτική αξία σε αρκετές εκδόσεις της. Η Everrati λοιπόν την επέλεξε για να φτιάξει ηλεκτροκίνητο project το οποίο είναι εντυπωσιακό σε προδιαγραφές. Η δουλειά που έχει γίνει είναι πληρέστατη και έχουν επέμβει σε κάθε πιθανό σημείο, προκειμένου να μην μείνει πίσω σε κανένα κομμάτι.

Δεν είναι απλό πράγμα να βάλεις ξαφνικά ένα μοτέρ 500 ίππων και 500 Nm ροπής σε ένα πλαίσιο που εξελίχθηκε πριν από τρεις (και κάτι) δεκαετίες! Τόσο αποδίδει το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης στο δημιούργημα της Everrati και η απότομη έκρηξη ισχύος που χαρακτηρίζει τους ηλεκτροκινητήρες σίγουρα θα έφερνε σε δύσκολη θέση το πλαίσιο της 964. Σύμφωνα με την Everrati τα 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνονται σε λιγότερα από 4 δευτερόλεπτα και η αυτονομία που εγγυάται η μπαταρία των 53 kWh βρίσκεται άνω των 240 χιλιομέτρων.

Μάλιστα, υποστηρίζεται γρήγορη φόρτιση που ανεβάζει το ποσοστό πληρότητας από 10% μέχρι το 100% μέσα σε λιγότερο από μια ώρα. Όπως αναφέρει η εταιρεία, η μετάδοση της κίνησης γίνεται αποκλειστικά στους πίσω τροχούς, ενώ το βάρος της είναι μικρότερο από μιας original 964 χάρη στη χρήση ελαφρών υλικών, παρά την ύπαρξη της μπαταρίας στο δάπεδο του οχήματος. Βασική προϋπόθεση για να φτιαχτεί η ηλεκτρική 964 της Everrati είναι να βρεθεί ένα ατρακάριστο αυτοκίνητο και να παραδοθεί στην εταιρεία.

Η διαδικασία ξεκινάει με το γδύσιμο της κλασικής Porsche. Βγαίνουν από πάνω της όλα τα μηχανικά μέρη και τα εξαρτήματα, μαζί με το εσωτερικό, τις επενδύσεις κλπ. Μένει μόνο το σασί χωρίς ούτε μια βίδα επάνω του, ώστε να γίνουν ειδικές επεξεργασίες κατά της σκουριάς, όπως και επιπλέον ενισχύσεις στο πλαίσιο. Μερικά μέρη του αμαξώματος στη συνέχεια, θα αντικατασταθούν από ανθρακονήματα και για την ανάρτηση, η Everrati προσφέρει δύο επιλογές, μια «βασική» που εστιάζει μεν στην αγωνιστική οδήγηση, όμως δεν γίνεται κουραστική στην καθημερινότητα και μια ειδικότερη που προσφέρει κάθε είδους ρύθμιση για καθαρή αγωνιστική χρήση και έλεγχο μέσω μιας οθόνης αφής στην καμπίνα.

Ψαλίδια κλπ παραμένουν ως είχαν, απλώς ανακατασκευασμένα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Στο κομμάτι των φρένων συναντάμε σύστημα της Brembo με εξαπίστονες δαγκάνες εμπρός και διπίστονες πίσω, μαζί με αεριζόμενους δίσκους σε όλους τους τροχούς. Υπάρχει και μια ακόμη επιλογή, με οκταπίστονες δαγκάνες μπροστά και τετραπίστονες πίσω, με την υπογραφή της Brembo και πάλι. Στην πρώτη περίπτωση οι τροχοί είναι 17 ιντσών και στη δεύτερη, 18 ιντσών.

Μέσα στην καμπίνα η Everrati τοποθετεί νέα καθίσματα, αυθεντικά Porsche, που ταιριάζουν τέλεια αισθητικά και σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, παρέχουν απαράμιλλη άνεση, μαζί με σωστή στήριξη του σώματος κατά τη γρήγορη οδήγηση. Επιπλέον τοποθετεί σύστημα πολυμέσων εξελιγμένο ειδικά από την Porsche Classic για τα κλασικά μοντέλα της. Το Porsche Classic Communications Management (PCCM) δημιουργήθηκε από την εταιρεία με σκοπό να εξυπηρετήσει όλες τις σύγχρονες ανάγκες συνδεσιμότητας με κινητό τηλέφωνο, αλλά χωρίς να χαλάει την αισθητική του εσωτερικού.

Η τιμή της ηλεκτρικής Porsche 964 από την Everrati είναι 250.000 λίρες Αγγλίας, χωρίς να υπολογίζονται οι φόροι και το αυτοκίνητο-δωρητής σε αυτά τα χρήματα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...