Κινητήρα εντός του τροχού θα έχουν τα ηλεκτρικά επαγγελματικά του μέλλοντος; (video)

Ένα πρωτότυπο του Saietta Group δείχνει ότι η ενσωμάτωση των κινητήρων μέσα στον ίδιο τον τροχό μπορεί να επιτρέψει την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση χώρου της πλατφόρμας.

  • -
  • -

Η ηλεκτροκίνηση δίνει πολλές νέες δυνατότητες στους σχεδιαστές αυτοκινήτων, που με τα συμβατικά μοντέλα κινητήρων εσωτερικής καύσης, δεν είχαν. Η τοποθέτηση των ηλεκτροκινητήρων σε μικρότερους χώρους είναι μια από αυτές, χάρη στις μαζεμένες διαστάσεις τους και την απουσία ανάγκης περιφερειακών για να λειτουργήσουν.

Το concept αυτό εξελίσσεται ακόμη περισσότερο στην περίπτωση του Saietta Group. Οι σχεδιαστές του ομίλου συνεργάστηκαν με τους μηχανικούς και τοποθέτησαν τους ηλεκτροκινητήρες κατευθείαν μέσα στον τροχό, αφήνοντας το πλαίσιο του αυτοκινήτου χωρίς το παραμικρό μηχανικό μέρος, εκτός της μπαταρίας.

Μοτέρ και μετάδοση ενσωματώνονται απευθείας στον τροχό, εκεί που κανονικά θα περιμέναμε να δούμε τη δαγκάνα με τη δισκόπλακα του συστήματος πέδησης. Το φρενάρισμα πραγματοποιείται με ανάκτηση μέσα από τον ηλεκτροκινητήρα, ενώ υπάρχει και ένα σύστημα επιβράδυνσης έκτακτης ανάγκης που κλειδώνει το σύστημα και λειτουργεί όπως η έντονη πίεση του φρένου στα συμβατικά μοντέλα.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του ομίλου η συγκεκριμένη διάταξη των κινητήρων θα ωφελήσει σημαντικά τα επαγγελματικά του μέλλοντος, που θα έχουν ως βασικό πεδίο δράσης το αστικό περιβάλλον. Θα μπορούν να έχουν τεράστιες δυνατότητες φόρτωσης με πολύ μεγάλο χώρο και την ίδια στιγμή, οι εξωτερικές τους διαστάσεις θα παραμένουν σε συγκρατημένο επίπεδο.

Όπως βλέπουμε από το πρωτότυπο στο βίντεο, μια πλατφόρμα με τέσσερις τροχούς κινείται απροβλημάτιστα, έχοντας εντελώς επίπεδη επιφάνεια. Αποτελεί λοιπόν μια πολύ καλή βάση με την οποία μια εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα επαγγελματικό βαν, επιβατικό ή μη, που το ζητούμενο από τον πελάτη θα είναι η υψηλή χρηστικότητα και οι μικρές διαστάσεις.

Η τεχνολογία πάντως δύσκολα θα εμφανιστεί σε συμβατικά επιβατικά κανονικών διαστάσεων και ένας από τους λόγους, είναι ότι η τοποθέτηση των κινητήρων μέσα στους τροχούς αυξάνει κατακόρυφα τη μη αναρτώμενη μάζα του αυτοκινήτου, επιβαρύνοντας σημαντικά την οδική συμπεριφορά. Με πιο απλά λόγια, στη συγκεκριμένη τεχνολογία έχουμε πολύ μεγάλο βάρος σε ένα από τα πιο «λάθος» σημεία πάνω στο όχημα. Το Saietta Group δεν αναφέρει την απόδοση των ηλεκτροκινητήρων, λέει όμως ότι μπορούν να τοποθετηθούν έως και τέσσερις σε ένα όχημα, δίνοντας υψηλή ισχύ και κίνηση σε όλους τους τροχούς.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...