Το χειροκίνητο κιβώτιο θα παραμείνει ζωντανό στο Honda Civic Type-R

Αν είστε φανατικός οπαδός της παραδοσιακής σπορ οδήγησης, μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι για μερικά χρόνια ακόμη: το Honda Civic Type-R θα συνεχίσει να προσφέρεται με μηχανικό κιβώτιο.

  • -
  • -

Στην αυτοκίνηση του σήμερα, το petrolhead κοινό χωρίζεται σε αρκετές κατηγορίες. Ένα πολύ δυνατό «ντέρμπι» έχει να κάνει με εκείνους που υποστηρίζουν το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, έναντι εκείνων που προτιμούν την ευκολία αλλά και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των σύγχρονων αυτόματων σασμάν, συνήθως με τεχνολογία διπλού συμπλέκτη.

Η Honda τάσσεται υπέρ του πρώτου στρατοπέδου. Το Civic Type-R διατίθεται αποκλειστικά με χειροκίνητο εξάρι και αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που οι φανατικοί οπαδοί του συνεχίζουν να το προτιμούν. Με τους καιρούς να αλλάζουν όμως, πολλοί φοβήθηκαν ότι η Honda στην επόμενη γενιά του επιτυχημένου hot hatch της, θα ενσωματώσει ένα σύγχρονο αυτόματο κιβώτιο.

Η δήλωση της ιαπωνικής εταιρείας ότι το μηχανικό σασμάν θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του εξοπλισμού στο Civic Type-R ανακούφισε αρκετούς, δείχνοντας ότι η Honda τιμά τις παραδόσεις της. Φυσικά το παρελθόν της μάρκας, που εξοπλίζει τα Civic Type-R μόνο με χειροκίνητο, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, όμως υπάρχει και άλλος λόγος που η Honda δεν προχωράει στην ενσωμάτωση ενός αυτόματου στην γκάμα του.

Η ιαπωνική μάρκα δεν έχει στη φαρέτρα της ένα σύγχρονο, διπλοσύμπλεκτο σασμάν για να συνοδεύσει το Civic Type-R και βέβαια, τα CVT κιβώτια που συναντάμε σε άλλα μοντέλα της Honda, δεν ταιριάζουν ούτε στο ελάχιστο με τον σκληροπυρηνικό χαρακτήρα ενός hot hatch, ιδίως ενός Type-R. Το κόστος για να εξελίξουν ένα κιβώτιο για ένα τόσο ειδικό μοντέλο θα είναι μεγάλο και οι πωλήσεις δεν θα αποσβέσουν την επένδυση, οπότε κάπως έτσι, η Honda μένει πιστή στις ρίζες της.

Η Hyundai για παράδειγμα, φέρνει το ανανεωμένο i30 N με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Η διαφορά στην περίπτωση αυτή είναι ότι η μάρκα εξέλιξε μεν το οκτατάχυτο N-DCT για τις ανάγκες του γρήγορου μοντέλου της, όμως χρησιμοποίησε βάσεις και τεχνογνωσία που ήδη είχε, αφού προσφέρει διπλοσύμπλεκτα σασμάν και στα «απλά» μοντέλα της που με τις πωλήσεις τους καλύπτουν το κόστος εξέλιξης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...