Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Φθηνότερα από τα συμβατικά μέχρι το 2027

Οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια λένε ότι η ηλεκτροκίνηση θα γίνει πιο προσιτή και περισσότερος κόσμος θα έχει πρόσβαση σε αυτή, κερδίζοντας σε τιμή ακόμη και τα συμβατικά μοντέλα.

  • -
  • -

Οι απόψεις για το τι τελικά θα συμβεί με την ηλεκτροκίνηση στο μέλλον, σε τιμολογιακό επίπεδο, έχουν αρχίσει να είναι πολλές και συνήθως, αντίθετες μεταξύ τους. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η προσιτή κατηγορία αυτοκινήτων θα καταργηθεί με την επέλαση της ηλεκτροκίνησης λόγω της ακριβότερης τεχνολογίας που ανεβάζουν την τιμή αγοράς, άλλοι λένε ότι με την πάροδο του χρόνου θα δούμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα.

Αυτό υποστηρίζει και μια έρευνα του BloombergNEF, τουλάχιστον για την αγορά της Ευρώπης, μέχρι και το 2027. Το πρώτο βήμα θα γίνει από τα μεγάλα SUV και τα πολυτελή μοντέλα γενικότερα. Στις ηλεκτροκίνητες εκδόσεις τους, η έρευνα υποστηρίζει ότι θα αρχίσουν να γίνονται φθηνότερα μέχρι και το 2026.

Από τον επόμενο χρόνο θα αρχίσουν να φτάνουν στο ίδιο επίπεδο και τα μοντέλα πιο δημοφιλών κατηγοριών, όπως τα μικρομεσαία. Εκτιμούν ότι μέχρι και το 2030 το μέσο ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα κοστίζει λιγότερο από το αντίστοιχο με μοτέρ εσωτερικής καύσης, είτε μιλάμε για μικρό μοντέλο πόλης, είτε για μεγάλο SUV. Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται τα φορολογικά κίνητρα που ισχύουν από χώρα σε χώρα.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, η οικονομία κλίμακας θα δώσει τη λύση στο πρόβλημα. Με τον καιρό οι κατασκευαστές θα αρχίσουν να δημιουργούν ολοένα και περισσότερες μονάδες παραγωγής ηλεκτροκίνητων μοντέλων και γραμμές παραγωγής που θα κατασκευάζουν μόνο τέτοια. Το κόστος θα μοιράζεται μέσα από αρκετά μοντέλα και τελικά, θα φτάσει να είναι πολύ μικρότερο από ότι σήμερα.

Μιλώντας με αριθμούς, λένε ότι μέχρι το 2026 το μέσο αυτοκίνητο θα στοιχίζει 19.000€ ανεξάρτητα αν θα χρησιμοποιεί μοτέρ εσωτερικής καύσης ή ηλεκτροκινητήρα. Η τιμή του μέσου ηλεκτρικού αυτοκινήτου έως το 2030 θα είναι στα 16.300€, ενώ αντίστοιχα, ένα μέσο μοντέλο με θερμικό κινητήρα θα έχει ανέβει στις 19.900€.

Σήμερα ο μέσος όρος βρίσκεται στις 33.300€ για ένα ηλεκτρικό μοντέλο και στις 18.600€ για ένα συμβατικό. Κομβικό ρόλο θα παίξει και η σταδιακή πτώση τιμής των μπαταριών ενός ηλεκτρικού μοντέλου. Μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τιμή της μπαταρίας θα υποχωρήσει κατά περίπου 58%.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...