Τίτλοι τέλους για το χειροκίνητο κιβώτιο της Aston Martin

Μάλλον η βρετανική μάρκα δεν θα είναι ο τελευταίος κατασκευαστής που θα προσφέρει αυτή την επιλογή όπως είχε δηλώσει το πρώην αφεντικό της

  • -
  • -

Οι φανατικοί οπαδοί της οδήγησης δεν χάνουν ευκαιρία να υποστηρίξουν τον «παραδοσιακό» τρόπο αλλαγής ταχυτήτων που συμπεριλαμβάνει ένα τρίτο πετάλι και έναν λεβιέ, αλλά δυστυχώς, οι καιροί αλλάζουν και όλο και περισσότεροι αγοραστές κατασκευών επιδόσεων προτιμούν το αυτόματο. Με την ζήτηση των χειροκίνητων εκδόσεων να μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δυσκολεύονται να κρατήσουν την συγκεκριμένη τεχνολογία «ζωντανή».

Εκτός από εξαιρέσεις όπως αυτή της Porsche, με το 70% των 911 GT3 της τελευταίας γενιάς που εισήχθησαν στις ΗΠΑ να αποτελούν χειροκίνητα δείγματα, η πλειοψηφία των εταιρειών πουλά συντριπτικά περισσότερες αυτόματες εκδόσεις απ’ ότι χειροκίνητες. Η Aston Martin μάλιστα, έχει κάνει ιδιαίτερη προσπάθεια για να διατηρήσει τα χειροκίνητα μοντέλα στην γκάμα της, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιεύσεις, οι μέρες του συμπλέκτη είναι «μετρημένες».

Μιλώντας σε αυστραλιανό δημοσιογραφικό μέσο, ο CEO της βρετανικής μάρκας, Tobias Moers, αποκάλυψε πως η V8 Vantage AMR θα απαρνηθεί το χειροκίνητο κιβώτιο μαζί με το facelift που θα λάβει μέσα στο επόμενο έτος. Εκτός αυτού, η μεγαλύτερη, Vanquish, δεν θα έρθει ούτε αυτή με την συγκεκριμένη επιλογή, παρά τις αρχικές ανακοινώσεις που ήθελαν το κεντρομήχανο supercar να έρχεται με τρία πετάλια.

Το παλιό αφεντικό της Aston Martin, Andy Palmer, είχε πει πριν από περίπου 5 χρόνια, πως “η βρετανική εταιρεία θα φτάσει να είναι η τελευταία αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο που θα προσφέρει τα αυτοκίνητα της με χειροκίνητο κιβώτιο”, αλλά μάλλον κάτι τέτοιο πλέον, μοιάζει αδύνατο.

Ο λόγος για αυτή την αλλαγή δεοντολογίας; Σύμφωνα με τον Moers, “ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως τα sportscars έχουν αλλάξει δραματικά με την πάροδο του χρόνο. Με τις εταιρείες να προσθέτουν όλο και περισσότερη ισχύ στα μοντέλα τους, ενώ ο εξηλεκτρισμός κοντεύει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι πλέον, όπως καταλαβαίνετε η εφαρμογή ενός μη-αυτόματου κιβωτίου γίνεται όλο και πιο δύσκολη.” Αν συμπεριλάβουμε και το γεγονός της ραγδαίας μείωσης στην ζήτηση τέτοιων εκδόσεων από το αγοραστικό κοινό, η αποκλειστική χρήση αυτόματου γίνεται μονόδρομος.

 
front

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...