Τι ζητούν οι ηλικιωμένοι οδηγοί από το προσωπικό τους Ι.Χ.;

Δες τι έδειξαν τα στοιχεία ερευνών

  • -
  • -

Σύμφωνα με μελέτες, εκτιμάται πως οι οδηγοί που κινούνται στο δημόσιο οδικό δίκτυο, καλούνται να λάβουν 8 με 12 αποφάσεις ανά χιλιόμετρο. Αυτό μεταφράζεται σε ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο για την εκτέλεση κάθε μίας εξ αυτών κατά την διάρκεια της οδήγησης, με αποτέλεσμα ο οποιοσδήποτε περιορισμός σε κάποια από τις απαραίτητες αισθήσεις του ανθρώπου όπως όραση, ακοή ή ακόμη και ικανότητα συγκέντρωσης, να παίζουν καθοριστικό ρόλο σε μία επιτυχημένη και ασφαλή μετακίνηση, χωρίς απρόοπτα.

Όπως καταλαβαίνετε όμως, κανένας από εμάς δεν είναι ίδιος με τον διπλανό του, με παράγοντες όπως παθήσεις ή η ηλικία να επηρεάζουν άμεσα την ικανότητα του κάθε οδηγού. Έχουν γίνει πολλές δοκιμές και προσομοιώσεις σε ηλικιωμένους οδηγούς, που έδειξαν ότι το 50% των ατυχημάτων που πραγματοποιήθηκαν σε διασταυρώσεις αφορούσαν τους ίδιους, με τους οδηγούς μέσης ηλικίας να εμπλέκονται σε παρόμοιες καταστάσεις σε ποσοστό 21%. Οι οδηγοί που ανήκουν στην τρίτη ηλικία, αν και πολλές φορές μπορούν να εκτιμήσουν μία κατάσταση καλύτερα λόγω εμπειρίας, αδυνατούν να δράσουν αναλόγως λόγω μειωμένων αντανακλαστικών ή παραγόντων όπως η όραση.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μία ξεκάθαρη συμπάθεια του συγκεκριμένου ηλικιακού γκρουπ προς αυτοκίνητα «φορτωμένα» με συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, γεγονός που καθιστά την καθημερινή οδήγηση ευκολότερη αλλά και ασφαλέστερη.

Εκτός αυτού, ένα άλλο βασικό στοιχείο που δεν πρέπει να λείπει από το αυτοκίνητο ενός ηλικιωμένου είναι η άνεση. Το άνετο κάθισμα με δυνατότητα πολυεπίπεδης προσαρμογής στον σωματότυπο του οδηγού, ακόμη και με ένα μόνο πάτημα ενός κουμπιού είναι πάντα ευπρόσδεκτο, ενώ μία εξαιρετική λύση είναι και το καλό στήριγμα κεφαλής, το οποίο θα παρέχει υποστήριξη αλλά και σταθεροποίηση σε περίπτωση σύγκρουσης. Τέλος, η αύξηση της ορατότητας του μπροστινού παρμπρίζ παίζει σημαντικό ρόλο. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού συντελούν ώστε να θεωρηθεί ένα αυτοκίνητο ιδανικό για τους ηλικιακά μεγαλύτερους χρήστες του οδικού δικτύου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...