Η Ferrari 812 Competizione κρατάει ψηλά τη σημαία των ατμοσφαιρικών V12

Με 830 ίππους και ακόμη πιο «ειδικό» χαρακτήρα από την 812 Superfast, οι νέες 812 Competizione και Competizione A έρχονται με όλη την αγωνιστική τεχνολογία που έχει στα ράφια της η Ferrari.

  • -
  • -

Ύστερα από αρκετό καιρό αναμονής για να μάθουμε πως τελικά θα ονομάζεται η… εξέλιξη της 812 Superfast, η Ferrari ανοίγει τα χαρτιά της. 812 Competizione λοιπόν, για την «κλειστή» έκδοση και Competizione A για την ανοικτή, Targa εκδοχή της! Η ιταλική μάρκα δεν θα μπορούσε να βαπτίσει “Competizione” ένα μοντέλο της χωρίς να κάνει σημαντικές βελτιώσεις σε αυτό, οπότε η νέα 812 έχει πολλά να μας πει.

Αρχίζοντας από τον κινητήρα, ο ατμοσφαιρικός V12 των 6.5 λίτρων συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από το καπό, αλλά σε εξελιγμένη μορφή. Πλέον αποδίδει 830 ίππους, 30 περισσότερους σε σχέση με τη Superfast, αλλά και ελαφρώς λιγότερη ροπή, στα 695 Nm από τα 719 Nm. Το τελευταίο δεν επηρεάζει τις επιδόσεις, οι οποίες είναι ακόμη ταχύτερες! Τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται μέσα σε μόλις 2,85 δευτερόλεπτα σύμφωνα με τη Ferrari και η τελική ταχύτητα ξεπερνά τα 340 χλμ./ώρα.

H FERRARI 812 SUPERFAST ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΗΣ

Η μάρκα δηλώνει ότι το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη των επτά σχέσεων εφοδιάζεται με νέο λογισμικό που «ρίχνει» την ταχύτητα των αλλαγών ταχυτήτων κατά 5%, όμως η κλιμάκωση των σχέσεων παραμένει ακριβώς η ίδια με της Superfast. Ένας τομέας που οι μηχανικοί της Ferrari δούλεψαν πολύ, είναι αυτός της εξάτμισης.

Μια ατμοσφαιρική, V12 Ferrari θα πρέπει να βγάζει συγκλονιστικό ήχο και το πρόβλημα με τη νέα 812 Competizione είναι τα φίλτρα συγκράτησης μικροσωματιδίων που έπρεπε να τοποθετηθούν, προκειμένου το μοντέλο να βρίσκεται εντός των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευτυχώς βρήκαν τη λύση και το μοτέρ που στροφάρει στις 9.500 στροφές ανά λεπτό δεν «φιμώθηκε», όπως περήφανα αναφέρουν οι Ιταλοί.

O V12 εκτός από μεγαλύτερη απόδοση, έχει και αναβαθμισμένα σωθικά για να αντέξει στην πίεση του υψηλού ρυθμού περιστροφής. Για παράδειγμα οι μπιέλες είναι κατασκευασμένες από τιτάνιο και ελαφρύτερες κατά 40%. Μια νέα επίστρωση βρίσκεται πάνω στους εκκεντροφόρους αλλά και στους πείρους των εμβόλων για μειωμένη τριβή και αυξημένη αντοχή, ενώ ο στρόφαλος είναι ελαφρύτερος και ζυγισμένος εκ νέου για μπορέσει ο κινητήρας να σηκώσει τόσες πολλές στροφές. Ακόμη ένα εντυπωσιακό επίτευγμα της Ferrari βρίσκεται στο κομμάτι της ψύξης.

Τα ψυγεία παραμένουν τα ίδια σε βάρος και διαστάσεις με τη Superfast, αλλά ανταποκρίνονται καλύτερα στις αυξημένες απαιτήσεις λόγω της μελέτης που έγινε στον εξαερισμό του μηχανοστασίου, από τους αεραγωγούς στα φτερά και στο καπό. Άλλωστε ήθελαν να μειώσουν το συνολικό βάρος του οχήματος και η επιλογή βαρύτερων περιφερειακών για τον κινητήρα δεν θα τους βοηθούσε. Το αποτέλεσμα είναι ότι η έκδοση Competizione έχασε 38 κιλά (πάντα με σύγκριση τη Superfast) και «στεγνή» ζυγίζει μόλις 1.487 κιλά.

Στις νέες τεχνολογίες που συναντάμε στην 812 Competizione συγκαταλέγονται και τα ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα. Αυτά προσαρμόζονται ανάλογα με το αν ο οδηγός ζητά την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα, οπότε μειώνουν την αντίσταση από τον αέρα ή αυξάνουν την κάθετη δύναμη σε περίπτωση οδήγησης σε συνθήκες πίστας. Επίσης, έχουμε τετραδιεύθυνση για καλύτερη ευελιξία, ενώ το σύνολο πλαισιώνεται ιδανικά από τέσσερα ειδικά εξελιγμένα ελαστικά από τη Michelin με τον κωδικό Cup 2 R.

Για την ώρα η Ferrari δεν έχει ανακοινώσει πόσες 812 Competizione και Competizione A θα βγουν στην παραγωγή. Πάντως, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι οι μονάδες που θα κατασκευαστούν θα έχουν περιορισμένο αριθμό για… συγκεκριμένους τυχερούς.



ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...