Η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη μείωση θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην ΕΕ

Σημαντική μείωση το 2020 σε ολόκληρη την ΕΕ

  • -
  • -

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2020 οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα ήταν 4.000 λιγότεροι σε σχέση με το 2019 (18.800), μια μείωση της τάξης του 17%. Φαίνεται πως ο περιορισμός στις μετακινήσεις του πληθυσμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έπαιξε θετικό ρόλο.

Παρόλα αυτά, εξακολουθούμε να είμαστε πίσω σε σχέση με τους στόχους μας. Κατά τη δεκαετία 2010 - 2020, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα στην ΕΕ μειώθηκε κατά 36%, ποσοστό που υπολείπεται του στόχου που έχει τεθεί για μείωση κατά 50%.

Μόνο η Ελλάδα υπερέβη τον στόχο! Το 2020 είχαμε στη χώρα μας 54 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, από 64 το 2019 (-16%), μια μείωση που φτάνει στο -54% συγκριτικά με τους 113 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων το 2010, έτος που κατείχαμε τα πρωτεία στην ΕΕ για τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία. Την Ελλάδα ακολουθούν η Κροατία (-44%), η Ισπανία (-44%), η Πορτογαλία (-43%), η Ιταλία (-42%) και η Σλοβενία (-42%). Συνολικά, εννέα κράτη μέλη κατέγραψαν μείωση άνω του 40%.

Οι ασφαλέστεροι δρόμοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Σουηδία (18 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων το 2020), σε αντίθεση με τη Ρουμανία που κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό το 2020 (85 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων). Συνολικά, η Ευρώπη συνεχίζει να είναι η ήπειρος με τους ασφαλέστερους δρόμους στον κόσμο, καθώς ο αντίστοιχος παγκόσμιος μέσος όρος ξεπερνά τους 180 θανάτους.

Η μείωση του όγκου της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας Covid-19 είχε σαφή - αν και μη μετρήσιμο - αντίκτυπο στον αριθμό των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα. Μάλιστα, έχει αυξηθεί σημαντικά η χρήση ποδηλάτων, μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη που μπορεί να έχει θετικές συνέπειες στην ποιότητα του αέρα και στην κλιματική αλλαγή. Δημιουργεί όμως παράλληλα και νέες προκλήσεις όσον αφορά την οδική ασφάλεια. Στην ΕΕ, το 70% περίπου των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα σε αστικές περιοχές αφορά ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, μεταξύ των οποίων οι πεζοί, οι μοτοσικλετιστές και οι ποδηλάτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...