Πόσα αστέρια έδωσε ο Euro NCAP στα ηλεκτρικά Skoda ENYAQ iV και Volkswagen ID.4; [Video]

Τα νέα αμιγώς ηλεκτρικά SUV του Ομίλου Volkswagen περνούν από τις αυστηρότερες δοκιμασίες ασφαλείας

  • -
  • -

Ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP ο οποίος είναι υπεύθυνος για την διεξαγωγή δοκιμασιών ασφαλείας σε όλα τα νέα μοντέλα που κυκλοφορούν μόλις βαθμολόγησε τα δύο νέα αμιγώς ηλεκτροκίνητα SUV του Volkswagen Group, Skoda Enyaq iV και Volkswagen ID.4, με την κορυφαία βαθμολογία των 5 αστεριών. Πάμε να δούμε όμως λεπτομερώς πως απέδωσαν σε κάθε κατηγορία.

Καταρχάς να επισημάνουμε πως τα δύο μοντέλα είχαν σχεδόν πανομοιότυπες αποδόσεις και κατ’ επέκταση βαθμολογίες, πράγμα που δεν μας εκπλήσσει μιας και μοιράζονται αρκετά στοιχεία μεταξύ τους, με το βασικότερο εξ αυτών να είναι η κοινή MEB πλατφόρμα, πάνω στην οποία βασίζονται. Και τα δύο λοιπόν, σημείωσαν επιτυχία που ξεπερνούσε το 90% (94% για το Skoda και 93% για το Volkswagen) στην προστασία των ενήλικων επιβατών, χάρη στην στιβαρή αρχιτεκτονική τους που προστατεύει τόσο τους επιβάτες αλλά και την μπαταρία υψηλής τάσης, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν, η μπροστινή κουρτίνα και ο κεντρικός αερόσακος, τα οποία βρίσκονται στον στάνταρ εξοπλισμό.

Επίσης υψηλή, ήταν και η βαθμολογία στην προστασία παιδιών (89%) και στα δύο αυτοκίνητα, ενώ ο εξοπλισμός συστημάτων υποβοήθησης και ασφάλειας τους έφτασε το 82%. Το χαμηλότερο σκορ – επίσης κοινό – σημειώθηκε στην προστασία ευάλωτων χρηστών του δρόμου, με τα Enyaq iV και ID.4 να πιάνουν το 71%.

Θυμίζουμε πως, από το 2020, το πρωτόκολλο δοκιμών του Euro NCAP έχει αυστηροποιηθεί σημαντικά, «απαιτώντας» από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να αναβαθμίσουν σημαντικά την παθητική και ενεργητική ασφάλεια των μοντέλων τους, αν θέλουν να εξασφαλίσουν τα… πολυπόθητα 5 αστέρια.

Σε άλλα νέα, τα οικονομικά Dacia Sandero Stepway και Logan βαθμολογήθηκαν με μόλις 2 αστέρια, κυρίως λόγω των πολύ χαμηλών σκορ στους ευάλωτους χρήστες του δρόμου με 41% και στον εξοπλισμό ασφαλείας με 42%. Σε τομείς όπως, προστασία ενηλίκων και παιδιών επιβατών, τα αποτελέσματα ήταν πιο ενθαρρυντικά, με τα δύο μοντέλα της Dacia να πιάνουν 70% και 72%, αντίστοιχα. Τέλος, από τον οργανισμό δοκιμάστηκε και το Cupra Formentor e-HYBRID, το οποίο βραβεύτηκε και αυτό με τον μέγιστο αριθμό των πέντε αστεριών, όπως άλλωστε έγινε και με την υπόλοιπη γκάμα του ισπανικού μοντέλου.
ΠΩΣ ΤΑ ΠΗΓΕ ΤΟ CUPRA FORMENTOR ΣΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΑΡΑΝΔΟΥ





ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...