17 ώρες τέρμα γκάζι – Οι δοκιμές εξέλιξης της νέας Porsche GT3

Διανύοντας 5.000 χιλιόμετρα με 300 km/h!

  • -
  • -

Όταν στόχος σου είναι η παραγωγή της νέας γενιάς ενός από τα πιο οδηγοκεντρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν, τότε σίγουρα η διαδικασία εξέλιξης προβλέπεται εξαντλητική. Φανταστείτε τώρα από τι «βασανιστήρια» πέρασε η νέα Porsche GT3, για να καταφέρει να είναι κατά 12 δευτερόλεπτα ταχύτερη από τον προκάτοχο της σε ένα γύρο της πίστας του Nurburgring, με σχεδόν πανομοιότυπη ιπποδύναμη.

Βλέπετε, η Porsche, όντας ένας κατασκευαστής που επί σειρά δεκαετιών προσφέρει όχι μόνο αξιοζήλευτες κατασκευές σε καταναλωτές, αλλά και νίκες στους οδηγούς της που συμμετέχουν σε διαφόρων κατηγοριών πρωταθλήματα αντοχής, καταλαβαίνει πως η κορυφαίες επιδόσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον αριθμό που αντιπροσωπεύει την ιπποδύναμη ενός αυτοκινήτου, αλλά και με την αντοχή του κινητήρα που παράγει αυτή την ιπποδύναμη.

Στόχος της Porsche ήταν η παραγωγή ενός supercar, το οποίο να μπορεί να κινείται με τέρμα γκάζι κυριολεκτικά… για ώρες. Πόσες ώρες ρωτάτε; Σχεδόν 17 ολόκληρες ώρες σύμφωνα με την τελευταία δημοσίευση της γερμανικής εταιρείας, η οποία κατά την διάρκεια των δοκιμών εξέλιξης της νέα γενιάς της GT3, επέβαλε το τότε πρωτότυπο σε μία «μαρτυρική» θα λέγαμε διαδρομή σχεδόν 5.000 χιλιομέτρων, με την ταχύτητα του να μην πέφτει κάτω από τα 300 km/h! Το πείραμα διεξήχθη στην κυκλική πίστα του Nardo στην Ιταλία, με το αυτοκίνητο να σταματά μόνο για ανεφοδιασμό. Σύμφωνα με την Porsche η ειδική έκδοση της 911 απέδωσε άψογα, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.

ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ PORSCHE 911 GT3

Οι μηχανικοί που δημιούργησαν τον κινητήρα του νέου μοντέλου, για να είναι βέβαιοι πως θα μπορεί να λειτουργεί άπταιστα σε τέτοιους ρυθμούς για ώρες, έπρεπε να κατασκευάσουν ένα αρκετά περίπλοκο σύστημα παροχής λαδιού. Για την ακρίβεια, η νέα GT3 χρησιμοποιεί πανομοιότυπο σύστημα με αυτό που βρίσκουμε στα αγωνιστικά της εταιρείας. Σύμφωνα με τον μηχανικό του GT division, Thomas Mader, ο κινητήρα της «πολιτικής» GT3 διαφέρει μόλις σε δύο σημεία από την 911 GT3 Cup. Στο σύστημα της εξάτμισης και στον εγκέφαλο του κινητήρα. Όλα τα υπόλοιπα μέρη είναι κοινά.

Βέβαια, πρέπει να επισημανθεί πως πριν ξεκινήσει να «οργώνει» την πίστα του Nardo, το νέο μοντέλο πέρασε πάνω από 22.000 ώρες πάνω σε έναν στατικό διάδρομο, βιώνοντας διάφορα σενάριο προσομοίωσης πιστών από όλο τον κόσμο. Ο Mader δήλωσε πως σε πολύ μεγάλο ποσοστό του συνολικού χρόνου δοκιμών, ο κινητήρας κινούταν με τέρμα γκάζι!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...