«Απενεργοποίηση» των τεκμηρίων της εφορίας για 3,6 εκατ. πληττόμενους

Δείτε ποιες κατηγορίες εργαζομένων αφορά

  • -
  • -

Την έμμεση απενεργοποίηση των τεκμηρίων της εφορίας για 3,6 εκατομμύρια εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν οικονομικά κατά τη διάρκεια του 2020 από την πανδημία του κορονοϊού εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στόχος είναι η αποτροπή της υπερφορολόγησης που μπορεί να προκαλέσει η εφαρμογή των τεκμηρίων στις φετινές φορολογικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων τα οποία υπέστησαν το 2020 σημαντικές εισοδηματικές απώλειες, εξαιτίας των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος για να δηλωθούν τα εισοδήματα του 2020, θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους εκ των φορολογουμένων περιλαμβάνονται στους πληγέντες οικονομικά από την πανδημία να επικαλεστούν τα πάσης φύσεως ποσά εκτάκτων οικονομικών ενισχύσεων που έλαβαν από το κράτος, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, ως αποζημιώσεις για εισοδηματικές απώλειες, προκειμένου να καλύψουν τυχόν πρόσθετες διαφορές φορολογητέου εισοδήματος που μπορεί να προκύψουν σε βάρος τους εξαιτίας της εφαρμογής των διατάξεων για τα τεκμήρια.

Ουσιαστικά, βάσει αυτής της λογικής, οι διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δεν θα ανασταλούν για τους πληγέντες από την πανδημία, αλλά θα απενεργοποιηθούν εμμέσως, καθώς οι επιπλέον διαφορές εισοδήματος που θα προκύπτουν στις φορολογικές δηλώσεις τους, λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, θα καλύπτονται αυτόματα με τα ποσά των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού, των αποζημιώσεων για τα απολεσθέντα ενοίκια κ.α.

Σημειώνεται ότι ήδη η ΑΑΔΕ έχει προαναγγείλει την αξιοποίηση όλων των ποσών των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού που έλαβαν για την κάλυψη εισοδηματικών απωλειών του 2020 περισσότεροι από 1,7 εκατ. εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, για την κάλυψη προστιθέμενων διαφορών εισοδήματος που μπορεί να προκύψουν, λόγω εφαρμογής τεκμηρίων, στις φετινές φορολογικές τους δηλώσεις. Συγκεκριμένα, με την απόφαση για τις βεβαιώσεις αποδοχών του 2020 που υπέγραψε πρόσφατα ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής προβλέπεται ότι οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ευρώ και των 800 ευρώ, τις οποίες εισέπραξαν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα για τα χρονικά διαστήματα στα οποία οι συμβάσεις εργασίας τους είχαν τεθεί σε αναστολή, θεωρούνται «εισόδημα από μισθωτή εργασία απαλλασσόμενο από φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης». Αυτό σημαίνει ότι, ως «εισόδημα», τα ποσά αυτά μπορούν οι φορολογούμενοι που τα έλαβαν να τα επικαλεστούν για την κάλυψη τεκμηρίων.

Συγκεκριμένα, βάσει των όσων προκύπτουν από την απόφαση του κ. Πιτσιλή, τα ποσά των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στους κωδικούς του πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης όπου αναγράφονται οι κατηγορίες εισοδημάτων που απαλλάσσονται μεν από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη τεκμηρίων.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, τα εισπραχθέντα το 2020 από εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα ποσά των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού είναι τα εξής:

  • αποζημίωση ειδικού σκοπού που χορηγήθηκε σε εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή,
  • αποζημίωση ειδικού σκοπού που χορηγήθηκε σε ναυτικούς των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τέθηκε σε αναστολή,
  • αποζημίωση ειδικού σκοπού που χορηγήθηκε σε εργαζόμενους ιδιωτικών επιχειρήσεων οι οποίες ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και σε άλλους πληγέντες κλάδους, των οποίων (εργαζομένων) οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή,
  • αποζημίωση ειδικού σκοπού που χορηγήθηκε σε εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν αναγκαστικά σε αναστολή, επειδή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν ήταν σε θέση να εργαστούν εξ αποστάσεως εξαιτίας του αντικειμένου της εργασίας τους,
  • αποζημίωση ειδικού σκοπού που χορηγήθηκε σε εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί με καταγγελία από επιχειρήσεις - εργοδότες στις περιοχές της χώρας τις πληγείσες από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...