Νέο Hyundai Kona: Πώς η τεχνολογία Smartstream παντρεύει τις επιδόσεις με την αποδοτικότητα (video)

Η πληθωρική γκάμα κινητήρων του νέου Hyundai Kona έχει κοινό παρονομαστή την αποδοτικότητα, χωρίς συμβιβασμούς στην κατανάλωση

  • -
  • -

Πολλές φορές δεν είναι απαραίτητο να προχωρήσεις σε ριζικές αλλαγές για να βελτιώσεις κάτι που ήδη είναι καλό. Στην περίπτωση του Kona, η Hyundai προτίμησε να αναβαθμίσει και να βελτιώσει σε αρκετά σημεία το άκρως επιτυχημένο B-SUV της, κάνοντάς το ακόμη καλύτερο! Η νεότερη γενιά του κορεατικού μοντέλου εξακολουθεί να διακρίνεται για την κομψή, μοντέρνα και νεανική σχεδίαση του αμαξώματος, που αναμφίβολα το διαφοροποιεί σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα της κατηγορίας.

 


Παράλληλα, διατηρεί τον πρακτικό χαρακτήρα που παραδοσιακά διακρίνει το Kona, προσφέροντας άφθονους χώρους στο ποιοτικό εσωτερικό του. Και φυσικά, όπως όλα τα νεότερα μοντέλα της Hyundai, εφοδιάζεται με μία σειρά από σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, συνδεσιμότητας αλλά και άνεσης, που καθιστούν τη ζωή μαζί του άνετη και απόλυτα συνυφασμένη με την ψηφιακή εποχή.

 

Βέβαια, το νέο Hyundai Kona διακρίνεται από ακόμα ένα στοιχείο, που δεν είναι άλλο από την πληρότητα και τον πλουραλισμό της γκάμας κινητήρων. Σύνολα βενζίνης, πετρελαίου, αλλά και ηλεκτρική ή αμιγώς υβριδική έκδοση, συνθέτουν μία παλέτα επιλογών που δεν συναντάμε σε μοντέλα της κατηγορίας - και όχι μόνο!
Το συστατικό της επιτυχίας για τη νεότερη γενιά των κινητήρων της Hyundai είναι η τεχνολογία Smartstream, μέρος της οποίας αποτελεί το σύστημα συνεχούς μεταβαλλόμενου χρονισμού των βαλβίδων CVVD. Η παρουσία του βελτιστοποιεί την απόδοση της κινητήριας μονάδας, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μείωση καυσίμου, αλλά και στις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.  

 

Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι η πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο που ελέγχει τη χρονική διάρκεια του ανοίγματος και του κλεισίματος των βαλβίδων σύμφωνα με τις συνθήκες οδήγησης, και εφαρμόζεται σε μοντέλα μαζικής παραγωγής. Μέχρι σήμερα, οι προηγούμενες τεχνολογίες μεταβαλλόμενου χρονισμού βαλβίδων, δεν μπορούσαν να ρυθμίσουν τη διάρκεια βύθισης της βαλβίδας, καθώς ο χρονισμός κλεισίματος των βαλβίδων εξαρτιόταν από τον χρονισμό ανοίγματος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε διαφορετικές οδηγικές συνθήκες. Το σύστημα CVVD φέρνει την τεχνολογία σε μια νέα κατεύθυνση ρυθμίζοντας πόσο χρόνο μια βαλβίδα παραμένει ανοιχτή.

 

Όταν το όχημα διατηρεί σταθερή ταχύτητα και ο κινητήρας λειτουργεί σε χαμηλές στροφές, η τεχνολογία CVVD ρυθμίζει τις βαλβίδες εισαγωγής έτσι ώστε να παραμένουν ανοικτές μέχρι τη μέση του χρόνου συμπίεσης και από αυτό το σημείο τις κρατάει κλειστές έως σχεδόν το τέλος του χρόνου συμπίεσης. Βελτιώνοντας έτσι την οικονομία καυσίμου, καθώς μειώνονται οι αντιστάσεις που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της συμπίεσης.
Αντίθετα, όταν ο κινητήρας λειτουργεί σε υψηλές στροφές, δηλαδή το όχημα κινείται με μεγάλη ταχύτητα ή επιταχύνει γρήγορα, οι βαλβίδες εισαγωγής κλείνουν στην αρχή του χρόνου συμπίεσης για να μεγιστοποιηθεί ο όγκος αέρα που χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία της καύσης βελτιώνοντας τη ροπή και την επιτάχυνση.
Με αυτόν τον τρόπο, η τεχνολογία CVVD βελτιώνει την απόδοση του κινητήρα κατά 4%, την ώρα που επιτυγχάνει μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου κατά 5% και μειώνει τις εκπομπές ρύπων κατά 12%. Φυσικά, έχει τη δυνατότητα να συνδυαστεί και με το υβριδικό σύστημα 48V Hybrid της Hyundai, βελτιστοποιώντας περαιτέρω τα επίπεδα αποδοτικότητας του Kona.

 

Βελτιωμένες επιδόσεις, χαμηλότερες εκπομπές ρύπων και μειωμένη κατανάλωση, σε πληθώρα επιλογών ισχύος και κινητήριως μονάδως. Από 100 έως 198 ίππους, «απλό» ή σπορ N Line, με αυτόματο, χειροκίνητο ή iMT κιβώτιο, με κίνηση στους τέσσερις ή στους εμπρός τροχούς… Οι επιλογές στη γκάμα του Hyundai Kona είναι αμέτρητες, αλλά με κοινό παρονομαστή τη σύγχρονη τεχνολογία και την αποδοτικότητα κορυφαίων μηχανικών συνόλων, ανάλογα με τις επιθυμίες σας. Και φυσικά, μην ξεχνάμε την μνοναδική 5ετή εργοστασιακή εγγύηση, χωρίς περιορισμό χιλιομέτρων, που καλύπτει όλα τα μοντέλα της Hyundai!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...