H Lamborghini Countach LP 500 έγινε 50!

Στις 11 Μαρτίου το ιταλικό poster-car έκλεισε μισό αιώνα πάνω σε αυτόν τον πλανήτη

  • -
  • -

Ακριβώς πριν 50 χρόνια, στις 11 Μαρτίου του 1971, η ολοκαίνουργια τότε Lamborghini Countach LP 500 παρουσιάστηκε στην Έκθεση της Γενεύης, κλέβοντας την παράσταση με την κίτρινη της απόχρωση. Η αποκάλυψη της αποδείχθηκε τόσο επιτυχημένη που η ιταλική εταιρεία επίσπευσε την διαδικασία μετάβασης του «concept» car σε όχημα παραγωγής όσο περισσότερο μπορούσε, ώστε να καταφέρει να καλύψει την τεράστια ζήτηση που δημιουργήθηκε για το ιταλικό supercar.

Στην ίδια Έκθεση του 1971, η Countach δεν ήταν το μόνο αυτοκίνητο που παρουσίαζε η Lamborghini στο κοινό. Μαζί της αποκαλύφθηκε και η Miura SV, η οποία είχε τελειοποιηθεί μετά από 5 χρόνια που βρισκόταν στην αγορά. Με αυτή την διπλή παρουσίαση, η Lamborghini ήθελε να δείξει στον κόσμο την «δύναμη» της, ειδικά στον τομέα της καινοτομίας, κάτι που επιβεβαιώνεται από την παρουσία της Countach LP 500 σε όλα τα διεθνή περιοδικά αυτοκινήτου.

Το project της Countach έφερε την εσωτερική, κωδική ονομασία LP112, με το LP να αντιστοιχεί στην, για πρώτη φορά, κατά μήκος τοποθέτηση του 12κύλινδρου κινητήρα (Longitudinale Posteriore) σε κάποιο μοντέλο της εταιρείας. Η προκάτοχος της, Miura, είχε τον κινητήρα τοποθετημένο πάλι στο κέντρο, αλλά σε εγκάρσια διάταξη, με την αλλαγή αυτή μεταξύ των δύο μοντέλων να αναδεικνύει την επιθυμία του Ferruccio Lamborghini, να βρίσκεται η ιταλική εταιρεία στην πρώτη γραμμή της μάχης, τόσο του στυλ, αλλά και της τεχνολογίας.

Μετά την επιτυχία της συγκεκριμένης LP 500 που χρησιμοποιήθηκε στην Γενεύη, ο βασικός οδηγός δοκιμών της Lamborghini, Bob Wallace, τοποθέτησε στα σπλάχνα του σασί έναν πιο αξιόπιστο 4λιτρο κινητήρα για κάθε είδους δοκιμή που μπορεί να πραγματοποιούνταν. Η ζωή αυτού του μοναδικού σασί έληξε στις αρχές του 1974, όταν χρησιμοποιήθηκε για τα υποχρεωτικά crash tests που απαιτούνται από τις εταιρείες ώστε να «ομολογκαριστούν» και να περάσει το μοντέλο στην παραγωγή.

Από το 1974 έως και το 1990, κυκλοφόρησαν 1.999 κομμάτια της Countach από 5 διαφορετικές σειρές που παράχθηκαν, αντιπροσωπεύοντας ένα μοντέλο το οποίο εκτός από ιδανικό poster car και movie car, βοήθησε την Lamborghini να επιβιώσει τα δυσκολότερα χρόνια της έως τώρα ζωής της.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...