Lockdown: Για τα μέσα Μαρτίου πάει το άνοιγμα της αγοράς. Τι θα γίνει με το Πάσχα

Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου

  • -
  • -

Στα μέσα Μαρτίου εκτίμησε πως θα μπορεί να γίνει το άνοιγμα της αγοράς, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, κάνοντας λόγο για δύο πολύ κρίσιμες εβδομάδες. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της ανακοίνωσης του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά περί παράτασης του lockdown τουλάχιστον έως τις 8 Μαρτίου. Σχετικά με το Πάσχα, ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως θα είναι πολύ καλύτερο και δε θα έχει καμία σχέση με την κλειστή κατάσταση που βιώσαμε πέρυσι.

Σχετικά με τις μετακινήσεις, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε κατά την ενημέρωση της Παρασκευής ότι από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενους τους με νέες βεβαιώσεις κίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος κατά ανώτατο όριο έως και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου.

Από την Τρίτη 9 Μαρτίου θα πρέπει να εκδοθούν νέες βεβαιώσεις κίνησης με ισχύ έως και 14 ημέρες. Οι βεβαιώσεις αυτές χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από το forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης - αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση, δηλαδή στον εργοδότη.

Με έντυπο μέσω του «ΕΡΓΑΝΗ» ή του forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση. Ειδικώς οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους. Με νέο έντυπο μέσω του Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Θυμίζουμε πως στο κόκκινο (επίπεδο αυξημένου κινδύνου) παραμένουν η Αττική, οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης, οι Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας (πλην Σκύρου), Αχαΐας και Αρκαδίας, ενώ από σήμερα μέχρι τις 8 Μαρτίου μπαίνουν ακόμη:

Λευκάδα (πλην Μεγανησίου)

Θεσπρωτία

Σύρος

Σάμος

Δήμος Αρτας

Διδυμότειχο

Δήμος Λοκρών

Αμφιλοχία

Περιφέρεια Ηρακλείου Κρήτης

Περιφέρεια Κορινθίας

Δήμος Λάρισας

Δήμος Βόλου

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...