Πώς επετεύχθη ο χαμηλός αεροδυναμικός συντελεστής του Skoda Enyaq iV

Συντελεστής οπισθέλκουσας που συμβάλλει στην αυτονομία άνω των 520 km

  • -
  • -

Το Skoda Enyaq iV είναι το πρώτο μοντέλο του Τσέχου κατασκευαστή που πατάει πάνω στην νέα MEB πλατφόρμα του ομίλου Volkswagen και μάλιστα είναι το μοναδικό μοντέλο που χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη πλατφόρμα και κατασκευάζεται εκτός Γερμανίας. Στόχος στην σχεδίαση του αμαξώματος ήταν η δημιουργία ενός ελκυστικού αλλά και αεροδυναμικά αποτελεσματικού αμιγώς ηλεκτρικού. Σε συνδυασμό με τον ηλεκτροκινητήρα των 150 kW, το Enyaq iV 80 καταφέρνει αυτονομία που ξεπερνά τα 520 km σε κύκλο WLTP, με πλήρως φορτισμένη μπαταρία.

Άκρως σημαντικός παράγοντας στην επίτευξη αυτού του αριθμού είναι ο πολύ χαμηλός συντελεστής οπισθέλκουσας, τον οποίο κατάφεραν οι σχεδιαστές της Skoda, μόλις 0,257 Cd. Για να φτάσουν σε αυτόν έπρεπε να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο και την αντίσταση στον αέρα αλλά και τον στροβιλισμό αυτού στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Στο πρώτο εκ των δύο βοήθησαν τα ενεργά flaps στους μπροστινούς αεραγωγούς, τα οποία ελέγχουν τις απαιτήσεις του ηλεκτροκινητήρα και των υπόλοιπων μηχανικών μερών για ψύξη και ανοίγουν μόνο όσο χρειάζεται. Έτσι χρησιμοποιούν την απαραίτητη ποσότητα αέρα και ο υπόλοιπος έχει την δυνατότητα να γλιστρήσει πάνω και γύρω από το αυτοκίνητο, δίχως να το φρενάρει.

Επίσης, προσοχή έχει δοθεί και στους τροχούς του οχήματος καθώς από μόνοι τους αποτελούν το 25% της συνολικής αντίστασης που δημιουργείτε από τον αέρα. Γι’ αυτό το λόγο έχουν σχεδιαστεί ειδικές ζάντες αλουμινίου, οι οποίες παράγουν την ελάχιστη δυνατή αντίσταση.

Τώρα όσον αφορά τον στροβιλισμό στο πίσω μέρος, η μείωση του έχει επιτευχθεί μέσω της καθαρής γραμμής της οροφής, η οποία συνεχίζει μέχρι και το τέλος της αεροτομής, ενώ σε συνδυασμό με τον πίσω διαχύτη υπόσχονται ομαλή κίνηση του αέρα γύρω από το αυτοκίνητο.

Skoda-Enyaq-iv-cd

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...