Πώς δοκιμάζεται ένα hypercar στο αεροδυναμικό τούνελ; [Video]

Και όχι ένα οποιοδήποτε hypercar, αλλά ένα αμιγώς ηλεκτρικό από την Κροατία

  • -
  • -

Μπορεί κανένας να μην μπορεί να τη δει με γυμνό μάτι, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση, στην ασφάλεια και στην άνεση ενός αυτοκινήτου. Ονομάζεται αεροδυναμική ή παρατήρηση του πως κινείται ο αέρας γύρο από συμπαγή αντικείμενα. Στο χώρο του αυτοκινήτου η εφαρμογή αυτή έχει ιδιαίτερη πρακτικότητα, αφού μειώνει την αντίσταση του αυτοκινήτου στον αέρα. Και όλα αυτά γίνονται στην αεροδυναμική σήραγγα.

Ένα αυτοκίνητο τοποθετείται στη μέση ενός κλειστού χώρου και τεράστιοι ανεμιστήρες στέλνουν τον αέρα πάνω του με ταχύτητες που φτάνουν και τα 300 km/h. Ειδικές αισθητήρες μελετούν κάθε επιφάνεια ξεχωριστά. Κάθε χιλιοστό επιφάνειας μετράει. Τι γίνεται όμως όταν το όχημα που δοκιμάζετε είναι ικανό να κινηθεί πολύ υψηλές ταχύτητες, αλλά παράλληλα πρέπει να προσφέρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία;

Οι μηχανικοί πρέπει να δοκιμάσουν όλα τα σενάρια και να ρυθμίσουν το όχημα ώστε να παρέχει την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα σε επιδόσεις, ασφάλεια και οικονομία. Για να γίνει αυτό, προσομοιώνουν συνθήκες διαφορετικών ανέμων με το αυτοκίνητο σε θέση επιτάχυνσης, σε θέση πορείας ή σε θέση επιβράδυνσης. Οι διαφορές μεταξύ αυτών είναι οι γωνίες του αυτοκινήτου σε σχέση με τον αέρα που περνά από πάνω του. Έχοντας όλα αυτά τα δεδομένα, τότε οι μηχανικοί, στην προκειμένη περίπτωση της Rimac, είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τις τελικές ρυθμίσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...