Πόσο έχει μειωθεί το κόστος των μπαταριών στα ηλεκτρικά οχήματα;

Μέσα στην τελευταία δεκαετία το κόστος των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων έχει σημειώσει εντυπωσιακή μείωση

  • -
  • -

Ένα από τα στοιχεία που έχουν σαν αποτέλεσμα την αυξημένη τιμή αγοράς ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι οι μπαταρίες. Το αυξημένο κόστος κατασκευής τους έχει σημαντικό αντίκτυπο στο τελικό προϊόν που καταλήγει στα χέρια του καταναλωτή. Όμως, σύμφωνα με έρευνες αυτό έχει αλλάξει δραματικά την τελευταία δεκαετία. Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg μέσα στα δέκα τελευταία χρόνια το κόστος τους έχει μειωθεί κατά 89%! Και μάλιστα, αναμένεται μέσα στα επόμενα το κόστος για τις αυτοκινητοβιομηχανίες να είναι αντίστοιχο με αυτό που απαιτείται για ένα αυτοκίνητο που κάνει χρήση κινητήρα εσωτερικής καύσης. Συγκεκριμένα, πριν από δέκα χρόνια περίπου μία κιλοβατώρα χωρητικότητα μπαταρίας, κόστιζε 1.110 δολάρια. Σήμερα, αυτό το ποσό έχει πέσει στα 137 δολάρια! Μάλιστα, σε αγορές όπως η Κίνα, οι τιμές είναι ακόμα χαμηλότερες, αφού χρησιμοποιούνται μπαταρίες (πχ σε λεωφορεία) των οποίων το κόστος αγγίζει τα 100 δολάρια.

 

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η μείωση του κόστους, σε συνδυασμό με τις ενέργειες της Ε.Ε., των ΗΠΑ αλλά και της Κίνας όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων, θα αναδείξουν ακόμα περισσότερο την ηλεκτροκίνηση τα επόμενα χρόνια. Υπολογίζεται πως μέσα στην επόμενη 4ετία, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα μπορούν να κατασκευάσουν μικρά και προσιτά ηλεκτρικά μοντέλα, τα οποία θα έχουν αντίστοιχη τιμή με τα αυτοκίνητα που θα κάνουν χρήση συμβατικής τεχνολογίας.

Οι ίδιες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το κόστος χρήσης ενός ηλεκτρικού μοντέλου είναι ήδη φθηνότερο, σε σχέση με αυτό που απαιτείται για ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, ενώ η μείωση της τιμής των μπαταριών θα συμβάλλει ακόμα περισσότερο σε περαιτέρω μείωση. Ένα ακόμα στοιχείο που θα συμβάλλει στην αύξηση των πωλήσεων είναι η πληθώρα μοντέλων και ο εμπλουτισμός της γκάμας των εταιριών.

Βέβαια, το συμπέρασμα είναι πως ακόμα και αν από σήμερα όλα τα μοντέλα που πωλούνται είναι ηλεκτρικά, θα χρειάζονταν ολόκληρες δεκαετίες για να αντικατασταθούν έστω και το 50% των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης που κυκλοφορούν σήμερα. Κάτι που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι χρονοβόρα και ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή της.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...