Porsche 911 Turbo: Μαθήματα ιστορίας με τον Walter Rohrl

Ο δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής του WRC Walter Rohrl μιλάει για τις 7 γενιές της Porsche 911 Turbo

  • -
  • -

Η σχέση του Walter Rohrl και της Porsche είναι γνωστή και κρατάει αρκετά χρόνια. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του WRC το 1980 και το 1982 οδήγησε για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας σε επιλεκτικούς αγώνες το 1981, και συγκεκριμένα στο Πρωτάθλημα Ράλι Γερμανίας, αλλά και στο Ράλι Σαν Ρέμο της ίδιας χρονιάς. Η συνεργασία του με την Porsche έγινε πιο έντονη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν ανέλαβε χρέη δοκιμαστή εξέλιξης, ενώ από το 1993 αποτελεί και πρεσβευτή της. Ο Γερμανός που κάποτε ο Niki Lauda χαρακτήρισε ως «μία ευφυία για τους τροχούς» γνωρίζει όσο κανένας άλλος τις επτά γενιές της 911 Turbo. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο πως ένα τέτοιο μοντέλο ήταν το πρώτο του εταιρικό αυτοκίνητο. Έχοντας εμπειρία από κάθε μία, ο Rohrl κάνει μία αναδρομή και αναφορά για κάθε μοντέλο ξεχωριστά. Πάντα με το δικό του μοναδικό τρόπο….  

Η γενιά 930

«Αποτελεί τον πατριάρχη ολόκληρης της σειράς των Turbo. Ήταν επαναστατική για την εποχή της. Η πρώτη έκδοση με τους 260 ίππους και το κιβώτιο των τεσσάρων σχέσεων ήταν απότομη στο πως αποδίδει την ισχύ της, αλλά αποτελούσε μία τεράστια πρόκληση για όσους διακρίνονται για τις οδηγικές τους ικανότητες. Ονειρική ήταν και η εικόνα της. Τα φαρδιά φτερά, οι ζάντες της Fuchs και φυσικά η πίσω μεγάλη αεροτομή την καθιστούσαν μοναδική. Δεν είναι υπερβολή πως όταν την αγόρασα το 1979 εκπλήρωσα εκείνη την εποχή ένα μεγάλο μου όνειρο».

Η γενιά 964

«Ο αντικαταστάτης της εξακολουθούσε να έχει χωρητικότητα 3,3 λίτρων, όπως οι τελευταίες εκδόσεις της 930. Παρέμενε εξαιρετικά όμορφη. Τα φαρδιά φτερά, τα ψηλότερα φώτα και η μεγάλη αεροτομή εξακολουθούσαν να αποτελούν το σήμα κατατεθέν. Η 964, όπως και τα μοντέλα της εποχής, είχαν αρχίσει να εφοδιάζονται με σημαντικά συστήματα άνεσης και ασφάλειας, όπως το υδραυλικό σύστημα διεύθυνσης και το ABS. Παρόλα αυτά, οι κινητήρες της πρώτης σειράς δεν είχαν την απαιτούμενη αναβάθμιση, με αποτέλεσμα η 964 να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μέχρι και σήμερα. Αυτό, όμως, άλλαξε άρδην με την Turbo 3,6! Με τελείως καινούργιο κινητήρα και 360 ίππους παραμένει και τώρα ένα ονειρικό αυτοκίνητο!»

Η γενιά 993


«Με αυτή τη γενιά έγινε το επόμενο μεγάλο βήμα που δεν ήταν άλλο από το σύστημα μετάδοσης της κίνησης και στους τέσσερις τροχούς. Σε αυτή τη περίπτωση, ίσως να έπαιξα και εγώ το ρόλο μου. Στις πρώτες δοκιμές εξέλιξης με το αυτοκίνητο και απόδοση 408 ίππων, ανέφερα πως είναι αδύνατο αυτή η ισχύς να μην συνδυαστεί με τετρακίνηση. Μετά από πολλές δοκιμές, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε το νέο κεντρικό συμπλέκτη, ο οποίος είχε τη δυνατότητα να κατανέμει την ισχύ εμπρός και πίσω. Σε συνδυασμό με τον νέο πίσω άξονα, αλλά και την τρομακτική δουλειά που έγινε στον κινητήρα με τα δύο τούρμπο, η 993 είναι κατά τη γνώμη μου ένα φανταστικό αυτοκίνητο. Και πιστεύω ότι δύσκολα μπορεί να την ξεπεράσει κάποιο άλλο σε επίπεδο δυναμικών χαρακτηριστικών.»

Η γενιά 996

«Σε αυτή την περίπτωση κάναμε ακόμα ένα τεχνολογικό άλμα με την παρουσίαση του υδρόψυκτου κινητήρα. Σε τεχνικό επίπεδο ήταν μοναδική. Επιπλέον, ήταν εφοδιασμένη για πρώτη φορά και με κεραμικά φρένα, λύση που προερχόταν κατευθείαν από τους αγώνες. Η 996 ήταν με διαφορά η καλύτερη Turbo που είχε κατασκευαστεί, αλλά η εμφάνιση της δεν την κατέστησε ιδιαίτερα δημοφιλή. Σε πολλούς δεν άρεσαν τα εμπρός φωτιστικά σώματα. Κατά τη γνώμη μου αυτό ήταν άδικο. Θεωρώ ότι και σήμερα παραμένει ένα εξαιρετικά γρήγορο αυτοκίνητο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς για τις καθημερινές του μετακινήσεις και μάλιστα σε λογική τιμή. Απλά, προσωπικά θα προτιμούσα το χειροκίνητο κιβώτιο. Τότε το αυτόματο κιβώτιο Tiptronic παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Turbo και δεν ταίριαζε στον εκρηκτικό χαρακτήρα των 420 ίππων.»

Η γενιά 997

«Η 997 αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα στη σχεδίαση του αυτοκινήτου, καθιστώντας τη μοντέρνα. Ακόμα και σήμερα θα λέγαμε ότι δεν δείχνει γερασμένη, αφού διατηρεί τη σύγχρονη αισθητική της Porsche. Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι, ξεπεράστηκε το όριο των 500 ίππων, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάστηκε και το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη PDK. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να είναι υπέροχο. Ακόμα και σήμερα δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο αρνητικό στοιχείο και πάντα απολαμβάνω την οδήγηση πίσω από το τιμόνι της. Η αίσθηση του συστήματος διεύθυνσης, του κιβωτίου και των φρένων είναι τελείως αναλογική και ξεχωριστή.»

Η γενιά 991

«Τα ακόμα πιο φαρδιά φτερά φέρνουν αμέσως στο μυαλό τις πρώτες γενιές των Turbo. Επίσης η βελτιωμένη κατανομή της ισχύς ανάμεσα στους δύο άξονες, η τετρακίνηση, η τετραδιεύθυνση και η ακόμα μεγαλύτερη ισχύ του κινητήρα επέτρεψαν στην 991 να θέσει ακόμα υψηλότερα στάνταρ. Φτάσαμε σε ένα σημείο που θεωρούσα ότι είναι πολύ δύσκολο να βελτιώσεις ακόμα περισσότερο τα δυναμικά χαρακτηριστικά ενός αυτοκινήτου. Η αμεσότητα, η ισορροπία αλλά και η ισχύς του κινητήρα είναι στοιχεία που την καθιστούν απίστευτη.»

Η γενιά 992

«Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Αρχικά, δεν μπορούσα να φανταστώ πως θα ήταν δυνατόν να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την οδηγική εμπειρία που προσέφερε η 991. Όμως, όταν οδήγησα την 992 Turbo στο Hockenheim μπορώ να πω ότι ήταν απίστευτη. Έχει βελτιωθεί ακόμα περισσότερο σε τόσους τομείς που έχω μείνει άναυδος. Η οδηγική εμπειρία φτάνει στο επίπεδο των super sports car, αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι μπορεί να βρεθεί οποιοσδήποτε πίσω από το τιμόνι της χωρίς να τρομάξει. Δεν υπάρχει υπερστροφή ή υποστροφή. Είναι απλά απίστευτα γρήγορη. Βγάζω το καπέλο στο τμήμα εξέλιξης, διότι αυτό είναι ένα αυτοκίνητο που συνδυάζει τόσα πολλά ταλέντα σε βαθμό που δεν μπορούσαμε να το διανοηθούμε πριν από μερικά χρόνια.»

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...