Το πίστεψε, το τόλμησε, το... επισκεύασε: Η γυναίκα που έχτισε το μύθο της Mercedes

Το πρώτο μεγάλο ταξίδι της Ιστορίας με αυτοκίνητο, που περιλάμβανε και την επισκευή βλαβών στο δρόμο, έγινε από γυναίκα: την Bertha Benz.

  • -
  • -

Είναι γνωστό πως η πατέντα του πρώτου αυτοκινήτου στον κόσμο ανήκει στον Carl Benz. Αυτό που γνωρίζουν πολύ λιγότεροι ωστόσο είναι πως το πρώτο ταξίδι στην ιστορία με αυτοκίνητο, το πραγματοποίησε η πιστή του σύζυγος. Η Bertha Benz τόλμησε να πραγματοποιήσει ένα μακρύ roadtrip 180 χιλιομέτρων, προκειμένου να διαδώσει την πατέντα του άντρα της. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θυμόμαστε την γυναίκα στην οποία η Mercedes-Benz οφείλει τα όσα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα.

Το ταξίδι που θα έμενε στην ιστορία

Όταν η Bertha Benz ξεκίνησε το ταξίδι της από το Mannheim στο Pforzheim με το πατενταρισμένο της αυτοκίνητο, ένα πρωινό του Αυγούστου του 1888, δεν ήξερε σε τι περιπέτεια έμπαινε. Κάθε 20 χιλιόμετρα έπρεπε να συμπληρώσει ψυκτικό υγρό και, καθώς δεν υπήρχαν ακόμα πρατήρια καυσίμων, έπρεπε να αγοράζει βενζίνη με το λίτρο από το φαρμακείο! Ακόμη, κατά διαστήματα το όχημα έπρεπε να σταματάει για να “ξεκουράζεται” ο κινητήρας και να πέφτει η θερμοκρασία του.

Και δεν ήταν μόνο η διαδικασία του να κινείσαι προς τα εμπρός που επιφύλασσε τόσες εκπλήξεις. Το να σταματάς επίσης δεν ήταν απλή υπόθεση. Το φρενάρισμα γινόταν χρησιμοποιώντας τη λεπτή δερμάτινη επένδυση των φρένων. Η επένδυση αυτή άρχισε να σιγοκαίγεται στην πρώτη διαδρομή και τελικά έσπασε. Ευτυχώς, ο τσαγκάρης του χωριού έδωσε τη λύση με μια λωρίδα δέρματος – αυτό πρέπει να ήταν το πρώτο ανταλλακτικό στην ιστορία του αυτοκινήτου!

Η καρφίτσα από το καπέλο της Bertha χρησίμευσε ως το πρώτο ειδικό εργαλείο για επισκευή αυτοκινήτου. Την χρησιμοποίησε για να καθαρίσει αποτελεσματικά το σωλήνα εισαγωγής. Την εποχή εκείνη έπρεπε να ξέρει κανείς πώς να επιδιορθώνει τα πράγματα μόνος του. Για αυτό, το καλώδιο της μίζας, που είχε φθαρεί, απομονώθηκε γρήγορα με μια καλτσοδέτα…

Δείτε ακόμη: Ημέρα της γυναίκας: Οι γυναίκες που άλλαξαν την αυτοκίνηση

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού λοιπόν, η Bertha χρειάστηκε να κάνει μόνη της service στο αυτοκίνητο και να επινοήσει διάφορες λύσεις για να φτάσει στον προορισμό της με το Benz Patent-Motorwagen Typ III. Ήταν με λίγα λόγια, η πρώτη μηχανικός αυτοκινήτου στην ιστορία!

Το επίτευγμα αυτό απέδειξε τότε την αξιοπιστία του οχήματος του συζύγου της και έκτοτε αποτελεί απόδειξη της ισότητας των δύο φύλων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...