Αυτόνομα οχήματα στο κέντρο της Αθήνας; «Όχι» λέει ο αρμόδιος Υφυπουργός

Σύμφωνα με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, οι πιλοτικές δοκιμές θα πρέπει να γίνουν σε περιφερειακούς δρόμους της πόλης

  • -
  • -

Μακριά από τους κεντρικούς οδικούς άξονες της πρωτεύουσας θα μείνουν – σε πρώτο τουλάχιστον στάδιο – τα αυτόνομα οχήματα που θα πραγματοποιούν δοκιμές. Και αυτό διότι η παρουσία τους είναι επικίνδυνη σε δρόμους με μεγάλη κίνηση που δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές.

Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα «Shaping the Mobility of Tomorrow», «μην περιμένετε να δείτε αυτόνομα οχήματα για παράδειγμα στη Βασ. Σοφίας ή στη Βασ. Αμαλίας, γιατί πιθανόν η παρουσία τους να δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε. Θα πρέπει να είναι σε πιο περιφερειακές αρτηρίες».

Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνει και επεμβάσεις στις υποδομές (π.χ. τους δρόμους ή το δίκτυο 5G) προκειμένου η αυτόνομη οδήγηση να γίνει πραγματικότητα στη χώρα μας.

«Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην αυτόνομη οδήγηση με το λεωφορείο στα Τρίκαλα. Πρώτη φορά μπαίνουμε σε διαδικασία θεσμοποίησης αυτής της πρωτοπορίας. Θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να κυκλοφορούν οχήματα χωρίς οδηγό. Επομένως με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να δώσουμε το θεσμικό πλαίσιο τα projects που τρέχουν, όπως αυτόν στην Αστυπάλαια», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης και συνέχισε:

«Βάζουμε επίσης για πρώτη φορά στο πλαίσιο το γεγονός ότι τα αυτόνομα οχήματα θα μπορούν να εξέρχονται της λωρίδας αποκλειστικής κυκλοφορίας τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, αλλά θα υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη για καθορισμένη χρονική περίοδο και συγκεκριμένη διαδρομή.  Θα δοθεί η δυνατότητα κυκλοφορίας και σε αυτόνομα οχήματα τύπου βαν και ΙΧ, πέρα από τα λεωφορεία που προβλέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

Αυτό θα γίνει πειραματικά, είναι πιθανό τους επόμενους μήνες να δούμε αυτόνομα οχήματα στους δρόμους της Αθήνας. Χρειάζεται μια πολύ συγκεκριμένη μελέτη έτσι ώστε αφενός να μην διαταράξουμε την ομαλή κυκλοφορία στις βασικές αρτηρίες, αφετέρου να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...