CEO Volkswagen: Ανανεώστε τη θητεία μου ή φεύγω

O Herbert Diess ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από την εκτελεστική επιτροπή του γερμανικού ομίλου

  • -
  • -

«Σύννεφα» από το... πουθενά στην ηγεσία του Ομίλου Volkswagen, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Herbert Diess, να ζητά πρόωρη παράταση της σύμβασής του. Με αυτόν τον τρόπο ο CEO της γερμανικής εταιρίας επιδιώκει να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του διοικητικού συμβουλίου, ώστε να προωθήσει τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια, στα οποία περιλαμβάνεται μείωση του εργασιακού κόστους. Να θυμίσουμε πως η τρέχουσα θητεία του CEO λήγει το 2023.

Σύμφωνα με το Reuters, η Εκτελεστική Επιτροπή του εποπτικού συμβουλίου, η οποία διευθύνεται από τον πρόεδρο της VW, Hans Dieter Poetsch, και τα λοιπά στελέχη πρόκειται να συναντηθούν την Τρίτη, όπως επιβεβαιώνουν στο πρακτορείο τρεις γνώστες του θέματος. Ωστόσο, η αυτοκινητοβιομηχανία αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Η επέκταση των συμβολαίων μελών του διοικητικού συμβουλίου δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, καθώς οι γερμανικές εταιρείες συνήθιζαν σκόπιμα να κάνουν ακριβώς αυτό, απλά μόνο ένα χρόνο πριν από την λήξη τους. Αυτό που ζητά ο Diess είναι η επιτάχυνση της διαδικασία, λόγω του ότι ο επικεφαλής όλων των εργατικών σωματείων της Volkswagen παγκοσμίως, Bernd Osterloh, έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Diess. Οι τελευταίες περιλάμβαναν την τοποθέτηση δύο στελεχών που συμφωνούν με τις απόψεις του Diess, στις θέσεις του οικονομικού διευθυντή και του υπεύθυνου προμηθειών. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που ο Osterloh φαίνεται να αντιτίθεται στην πρόωρη παράταση της σύμβασης του Diess, σύμφωνα με πηγή του Reuters.

Να θυμίσουμε πως ο Herbert Diess ήταν αυτό που έφυγε από την BMW το 2015 και βοήθησε την VW να μεταρρυθμιστεί μετά το σκάνδαλο DieselGate, με ένα επενδυτικό πλάνο 73 δισεκατομμυρίων ευρώ που αφορούσε την ηλεκτροκίνηση. Τώρα όμως, ο Αυστριακός διευθυντής φαίνεται πως έχει απογοητεύσει τα εργατικά συνδικάτα, με αυτή του την πρόθεση για μείωση του εργατικού κόστους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Volkswagen υπογραμμίζει τις δυσκολίες μεταρρυθμίσεων της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου οι εκπρόσωποι της εργασίας ελέγχουν τις μισές έδρες στο διοικητικό συμβούλιο και οι τοπικοί πολιτικοί έχουν ποσοστό ψήφου 20%. Γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις ψηφοφορίες για τις στρατηγικές μεταρρυθμίσεις.

Η αξία της Volkswagen αποτιμάται στα 77,2 δισ, ευρώ, πολύ πιο κάτω από την Toyota, η αξία της οποίας είναι στα 155,7 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ της Tesla στα 555 δισ. δολάρια. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Volkswagen πούλησε 10,96 εκατομμύρια οχήματα πέρυσι - τα περισσότερα από οποιαδήποτε αυτοκινητοβιομηχανία σε όλο τον κόσμο - ενώ η Toyota ήρθε δεύτερη με 10,74 εκατομμύρια. Η Tesla πούλησε μόνο 367.500 αυτοκίνητα την ίδια περίοδο. Αντίστοιχα, το VW Group είχε 671.205 υπαλλήλους στο τέλος του 2019, με την Toyota να έχει μόλις 359.542, ενώ η Tesla βρίσκεται κάτω από τις 50.000 με 48.016 υπαλλήλους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...