Τα μυστικά κάτω από το αμάξωμα του Volkswagen ID.4

Οι τεχνικοί της Volkswagen σχεδίασαν και κατασκεύασαν το νέο ID.4 με στόχο όχι απλά να είναι αποδοτικό, αλλά και απολαυστικό στην οδήγηση

  • -
  • -

Το νέο ID.4 είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό SUV της Volkswagen και το δεύτερο μέλος της οικογένειας ID. Οι Γερμανοί τεχνικοί εξέλιξαν το νέο μοντέλο έτσι ώστε να συνδυάζει την οικονομία και την αποδοτικότητα, με στοιχεία που το καθιστούν ευχάριστο στην οδήγηση. Για να συμβεί αυτό, επέλεξαν μία σειρά από λύσεις όσον αφορά το αμάξωμα, την ανάρτηση, αλλά και τα ηλεκτρονικά βοηθήματα. Στόχος είναι η άνεση στην πόλη και στον αυτοκινητόδρομο, αλλά παράλληλα η οδηγική απόλαυση στο επαρχιακό δίκτυο.

Το πρώτο και κύριο συστατικό της επιτυχίας είναι το χαμηλό κέντρο βάρους. Η μπαταρία υψηλής τάσης είναι τοποθετημένη ανάμεσα στους δύο άξονες και μάλιστα στο χαμηλότερο σημείο. Αυτό δεν βελτιώνει μόνο το κέντρο βάρους, αλλά και την κατανομή που αγγίζει το ιδανικό 50:50! Η αρχιτεκτονική της εμπρός ανάρτησης ακολουθεί τη λύση των γονάτων ΜακΦέρσον, ενώ πίσω ο άξονας αποτελεί μία εξελιγμένη εκδοχή των πολλαπλών συνδέσμων. Συγκεκριμένα έχουμε πέντε σημεία στήριξης, ενώ υπάρχει και ένα ελαστικό υποπλαίσιο συνδεδεμένο στο αμάξωμα. Μάλιστα, για λόγους που έχουν να κάνουν με μείωση του βάρους, πολλά μέρη της ανάρτησης είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κίνηση μεταφέρεται στο δρόμο από τους πίσω τροχούς.

Για αυτό και η διάσταση των ελαστικών είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη βασική έκδοση συναντάμε ζάντες διάστασης 18 ιντσών, που μπορούν να φτάσουν έως και τις 21’’. Μάλιστα, παρά το μεγάλο μέγεθος τους, ο κύκλος στροφής δεν ξεπερνάει τα 10,2 m. Νούμερο εντυπωσιακό αν αναλογιστούμε το μέγεθος και την κατηγορία του ID.4. Την ίδια ώρα, οι τροχοί έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τη μικρότερη δυνατή αεροδυναμική αντίσταση, ενώ σε κάποιες εκδόσεις τα εμπρός και πίσω ελαστικά έχουν διαφορετική διάσταση μεταξύ τους.

Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει το Plus σπορ πακέτο, το ID.4 προσφέρει σύστημα διεύθυνσης με μεταβλητό βήμα, το οποίο βελτιώνει ακόμα περισσότερο την ακρίβεια του τιμονιού. Παράλληλα, ένα επιπλέον στοιχείο είναι η παρουσία των ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενων αμορτισέρ, αλλά και των τεσσάρων προγραμμάτων οδήγησης (Eco, Comfort, Sport, Individual). Παράλληλα, όπως και στο νέο Volkswagen Golf, συναντάμε το σύστημα διαχείρισης δυναμικών χαρακτηριστικών (Vehicle Dynamics Manager), το οποίο ελέγχει το ηλεκτρονικό διαφορικό XDS, αλλά και το σύστημα ελέγχου ευστάθειας, σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα αμορτισέρ. Βελτιστοποιώντας τα δυναμικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου σε δρόμους με διαδοχικές στροφές.

Το ID.4 θα προσφέρεται συνολικά σε οκτώ εκδόσεις, με ισχύ από 148 έως και 204 ίππους και αυτονομία που φτάνει έως και τα 520 km, ανάλογα με τη χωρητικότητα της μπαταρίας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...