Ξέρατε τη Lancia Mazinga;

Τι σχέση έχει η Lancia με ένα ιαπωνικό κόμικ manga

  • -
  • -

Ήταν Ιούλιος του ’83. Η Lancia με την 037 διεκδικούσε τον τίτλο Κατασκευαστών του WRC απέναντι στην κραταιά Audi. Το πισωκίνητο ιταλικού κούπε κατάφερε στο τέλος της χρονιάς να επικρατήσει απέναντι στα τετρακίνητα γερμανικά τανκ, παραμένοντας μέχρι και σήμερα το τελευταίο δικίνητο μοντέλο που κατέκτησε τον τίτλο των Κατασκευαστών στο WRC. Παρόλα αυτά, οι Ιταλοί στα μέσα της ίδιας χρονιάς δεν ήθελαν να αφήσουν τίποτα στην τύχη, επιδιώκοντας το κάτι παραπάνω που θα τους εξασφάλιζε μακροπρόθεσμα τίτλους.

Με το δημιουργικότητα και την καινοτομία να αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της Lancia, είχαν έτοιμη την έκδοση evo 2 της 037, με μεγαλύτερα αεροδυναμικά βοηθήματα και βελτιωμένο σύστημα ψύξης. Την ίδια ώρα, η καινοτόμος ιδέα του πνευματικού πατέρα της 037 Sergio Limone, πέρναγε από την πόρτα του σχεδιαστηρίου και τοποθετούταν σε πρωτότυπο. Βλέπετε, ο κορυφαίος Ιταλός τεχνικός είχε κατασκευάσει έναν κινητήρα με διπλή υπερτροφοδότηση, εξαλείφοντας το πρόβλημα της υστέρησης στις χαμηλές στροφές, προσφέροντας παράλληλα άφθονη ροπή στις μεσαίες και υψηλές. Για την εξέλιξη του συγκεκριμένου κινητήρα χρειάστηκε να κατασκευαστεί ένα πρωτότυπο, το οποίο θα μπορούσε να τον φιλοξενήσει. Έτσι, οι Ιταλοί «έκοψαν» μία 037, και συγκεκριμένα την καρότσα Νο3 που χρησιμοποιούσαν ως αυτοκίνητο δοκιμών και εξέλιξης, και διαφοροποίησαν το πίσω μέρος για να μπορέσει να χωρέσει ο κινητήρας με την διπλή υπερτροφοδότηση, το σύστημα ψύξης και εξαγωγής.

Η εικόνα της ήταν τόσο ακραία, που οι Ιταλοί της χάρισαν το ψευδώνυμο Mazinga. Του σούπερ ρομπότ από κόμικ manga, το οποίο ήταν εξαιρετικά δημοφιλές εκείνη την περίοδο στη γειτονική χώρα. Ο κινητήρας είχε εξωπραγματική δύναμη, αγγίζοντας τους 700 ίππους, αλλά έμοιαζε αδύνατο η θηριώδης ισχύς να περάσει στο δρόμο από τους πίσω τροχούς. Όσοι το δοκίμασαν εκείνη την εποχή, δήλωσαν ότι σπίναρε ακόμα και με 5η σχέση στο κιβώτιο!

Με την Audi να έχει κάνει σαφή επίδειξη της υπεροχής της τετρακίνησης στους αγώνες Ράλι, οι Ιταλοί αναθεώρησαν παρά την κατάκτηση του τίτλου Κατασκευαστών στο τέλος του ‘83. Η evo 2 εκδοχή της 037 μπορεί να παρουσιάστηκε για το Πρωτάθλημα του ’84, αλλά η ακραία evo 3 μπήκε στο ψυγείο, με τους Ιταλούς να ξεκινούν άμεσα τη σχεδίαση της τετρακίνητης Delta. Και η Mazinga με τον 1.800άρη κινητήρα με τούρμπο και volumex έμελλε να αποτελέσει το πρώτο συστατικό για τη μετέπειτα σχεδίαση και κατασκευή της εκρηκτικής Delta S4.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...