Ένα Ford RS200 πραγματικό διαμάντι!

Ποιος δεν θα ήθελε ένα Ford RS200, και μάλιστα αναβαθμισμένο σύμφωνα με την τεχνογνωσία της σημερινής εποχής

  • -
  • -

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 η Ford είχε βάλει στόχο να κατακτήσει την κορυφή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι. Το φιλόδοξο και μεγαλεπήβολο πλάνο της είχε όνομα: RS200. Μπορεί η κατάργηση του Group B να μην επέτρεψε στη Ford να πετύχει το στόχο της, αλλά το συγκεκριμένο μοντέλο πρόλαβε να χαρακτηριστεί κλασικό.
Από τα 200 που κατασκευάστηκαν συνολικά, όπως απαιτούσε η έκδοση ομολογκασιόν της εποχής, τα 146 πωλήθηκαν. Από αυτά, 24 με τον χαρακτηρισμό Evolution θεωρούνται ακόμα πιο σπάνια, αφού εφοδιάστηκαν με κινητήρα 2,1 λίτρων, διαθέτοντας παράλληλα και μία σειρά από αναβαθμίσεις στα μηχανικά μέρη. Το συγκεκριμένο λευκό RS200 που βλέπετε στις εικόνες και έχει προς πώληση η εταιρεία Canepa στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής είναι ένα από τα ελάχιστα Evolution.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ HOMOLOGATION SPECIALS

Η ιστορία του ξεκινάει πίσω στο μακρινό 1986 και ήταν αριστεροτίμονο, αφού προοριζόταν για την αμερικανική αγορά. Ο κάτοχος του, θέλησε να το βελτιώσει, με αποτέλεσμα οι αρχικοί 600 ίπποι που παρήγαγε το RS200 evo να γίνουν 700! Παρόλα αυτά, ο τελευταίος κάτοχος του αυτοκινήτου προτίμησε να αλλάξει πολλά από τα μηχανικά μέρη δίνοντας έμφαση στην αξιοπιστία και την ευκολία στην οδήγηση κατά την καθημερινότητα.
Έτσι, μετά από μία πλήρη ανακατασκευή, το λευκό RS200 εφοδιάστηκε με μία σειρά από αναβαθμίσεις, όπως σύγχρονο τούρμπο και συστήματα εισαγωγής-εξαγωγής, μοντέρνο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης του εγκεφάλου και πολλά ακόμα. Η ισχύς του κινητήρα μπορεί να… μειώθηκε στους 620 ίππους, η καμπύλη ισχύος και ροπής είναι πολύ καλύτερη, χωρίς σημαντική υστέρηση στις χαμηλές στροφές και μεγαλύτερο εύρος λειτουργίας.

Όλα τα παραπάνω κόστισαν στον ιδιοκτήτη περίπου 180.0000 ευρώ, ενώ η εταιρεία Canepa δεν αναφέρει κόστος πώλησης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το αποτέλεσμα είναι ίσως το κορυφαίο και… πιο πρακτικό Ford RS200 που υπάρχει σήμερα. Μπορεί να μην έχει τη συλλεκτική αξία που θα περιμένει κανείς, αλλά αν το όνειρο σας είναι ένα Group B για καθημερινές μετακινήσεις, ίσως το συγκεκριμένο RS200 να είναι ότι πιο κοντινό στην εκπλήρωση της επιθυμίας σας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...