Mercedes-Benz 170V: το όχημα για όλες τις δουλειές

Πριν από 75 χρόνια οι Αμερικάνοι έδωσαν την άδεια στην Daimler-Benz να συνεχίσει την παραγωγή αυτοκινήτων

  • -
  • -

Ο φετινός Νοέμβρης είναι μία σημαδιακή ημερομηνία για την εταιρία που κάποτε λεγόταν Daimler-Benz AG. Τον Νοέμβρη του 1945, η οικονομική αρχή της ζώνης όπου βρισκόταν υπό την κατοχή των ΗΠΑ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, χορήγησε στον κατασκευαστή αυτοκινήτων με έδρα την Στουτγάρδη, άδεια να παράγει τα αναγκαία οχήματα για εκείνη την εποχή (βαν, ασθενοφόρα, φορτηγά), πατώντας πάνω στην πλατφόρμα του 170 V (W136). Το συγκεκριμένο όχημα είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 1936 και η άδεια δόθηκε για επανέναρξη της παραγωγής, την άνοιξη του 1946.

75-years-daimler-3


Το Μάιο του 1946 ένα 170 V, τύπου φορτηγό, ήταν το πρώτο από τα 214 οχήματα που βγήκαν εκείνη την χρονιά, από την γραμμή παραγωγής του εργοστασίου στο Sindelfingen. Το πρώτο 170 V, τύπου van, ακολούθησε αμέσως μετά, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ενώ το πρώτο ασθενοφόρο κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο και το πρώτο περιπολικό τον Οκτώβρη. Η ποσότητα των παραγόμενων κομματιών, αλλά και η συχνότητα με την οποία γινόταν η παραγωγή, έκαναν ξεκάθαρο το γεγονός πως οι διαδικασίες απείχαν πολύ από τις φυσιολογικές συνθήκες. Μέχρι να κυκλοφορήσει το πρώτο τετράθυρο sedan 170 V επιβατικό όχημα, είχε περάσει ήδη το μισό 1947.

Η μεγάλη ποσότητα διαθέσιμου φωτογραφικού υλικού, παρά τις δυσκολίες της εποχής, δείχνει πόσο σημαντικό ήταν αυτό το εγχείρημα της Daimler-Benz, τόσο για την ίδια την εταιρία, όσο και για την κοινωνία.

75-years-daimler-2

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...