Τι αλλάζει στο χώρο του αυτοκινήτου με την εκλογή Biden

Οι ΗΠΑ ανέδειξαν νέο πρόεδρο, ο οποίος έχει τελείως διαφορετική ατζέντα σε σχέση με τον προκάτοχο του όσον αφορά το αυτοκίνητο

  • -
  • -

Η παρουσία του Donald Trump στον προεδρικό θώκο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής συνοδεύτηκε από αρκετές αποφάσεις που αναμφίβολα προβλημάτισαν. Όχι μόνο τους Αμερικανούς, αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Με την εκλογή του Joe Biden αρκετά θα αλλάξουν στην Αμερική, ενώ φυσικά ανεπηρέαστη δεν θα μείνει και η αυτοκινητοβιομηχανία. Ο 46ος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ έχει τη δική του ατζέντα, την οποία και αναμένεται να εφαρμόσει από την 21ηΙανουαρίου του 2021, ημερομηνία που θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.

Μια από τις πρώτες και αναμφίβολα σημαντικότερες κινήσεις που αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Biden είναι η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα. Τότε, τα κράτη είχαν δεσμευτεί σε ένα σχέδιο δράσης για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2°C. Πλάνο το οποίο δεν έβρισκε σύμφωνο με τον Trump, ο οποίος εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για την κλιματική αλλαγή!

Στα εσωτερικά της χώρας, σε προεκλογικές του συνεντεύξεις και εκδηλώσεις δεν έχει κρύψει ότι είναι ένθερμος υποστηρικτής των ηλεκτρικών οχημάτων. Μάλιστα, έχει αναφέρει πως στόχος του είναι να αντικαταστήσει τα σημερινά ρυπογόνα κυβερνητικά οχήματα με αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα! Ο Biden θεωρεί ότι η ηλεκτροκίνηση είναι ο τρόπος με τον οποίο η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να οδηγήσει τις εξελίξεις στο μέλλον σε παγκόσμιο επίπεδο. Βέβαια, ως λάτρης της αυτοκίνησης (μην ξεχνάμε ότι στην κατοχή του έχει και μία Stingray του ’67) δεν πρόκειται να… «καρατομήσει» τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Αλλά σίγουρα θα απαιτήσει αυστηρότερα όρια εκπομπών ρύπων.

Όμως, σε αντίθεση με τον Trump, δεν είναι στις προθέσεις του να επεμβαίνει αρνητικά στις πολιτείες σχετικά με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της διαμάχης του Trump με την Πολιτεία της Καλιφόρνια, η οποία παραδοσιακά θέτει τα δικά της χαμηλά όρια όσον αφορά της εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων. Δικαίωμα που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πριν από ένα χρόνο είχε άρει!

Τέλος, όσον αφορά την παγκόσμια αγορά, η κυβέρνηση Biden αναμένεται να ανατρέψει την πολιτική του Trump για την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα. Στοιχείο που είχε επηρεάσει την ευρωπαϊκή αγορά, ειδικά αν αναλογιστούμε πως σήμερα πολλές ευρωπαϊκές μάρκες διαθέτουν εργοστάσια στις ΗΠΑ, την ώρα που οι Αμερικανοί δείχνουν σαφή προτίμηση στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...