H Ford σου επιτρέπει να βγάλεις τα χέρια από το τιμόνι [Video]

Η Ford είναι το επόμενο «θύμα» της νόρμας, «συνδρομητικές υπηρεσίες»

  • -
  • -

Είτε το θέλουμε, είτε όχι, η αυτόνομη οδήγηση μέλλει να αποτελέσει το επόμενο μεγάλο βήμα για τον χώρο της αυτοκίνησης. Εταιρίες προσφέρουν ήδη υπηρεσίες τέτοιου τύπου – βλέπε Tesla AutoPilot – ενώ η Ford μόλις ανακοίνωσε την επέκταση των λειτουργιών του Active Drive Assist, το οποίο από εδώ και στο εξής θα περιλαμβάνει και την δυνατότητα οδήγησης χωρίς χέρια.

Τα πρώτα δύο οχήματα, τα οποία θα εξοπλιστούν με το εν λόγω αναβαθμισμένο σύστημα είναι το Ford F-150 2021 και το αμιγώς ηλεκτρικό Mustang Mach-E. Και στις δύο περιπτώσεις η hands-free λειτουργία θα έρχεται ως στάνταρ στις ακριβότερες εκδόσεις, ενώ αν κάποιος θελήσει να το έχει με κατώτερη έκδοση, θα πρέπει να το προσθέσει από τον προαιρετικό εξοπλισμό. Η αυτοκινητοβιομηχανία με το μπλε οβάλ λογότυπο εκτιμά πως σχεδόν το 80% των συνολικών αγοραστών του Mustang Mach-E θα εξοπλίσει το όχημα του με το σύστημα Active Drive Assist.

Παρ’ όλα αυτά, δυστυχώς δεν θα είναι τόσο απλή η διαδικασία. Αυτό γιατί η Ford είναι το επόμενο «θύμα» της νόρμας, «συνδρομητικές υπηρεσίες». Τι σημαίνει αυτό; Όσοι αγοραστές αποφασίσουν να αγοράσουν το πακέτο που περιλαμβάνει την ημι-αυτόνομη οδήγηση, δεν θα έχουν και άμεση πρόσβαση σε αυτό. Το λογισμικό, το οποίο είναι αναγκαίο για να λειτουργήσει η συγκεκριμένη υπηρεσία, θα εγκατασταθεί ασύρματα (Over the Air), μέσω αναβάθμισης που θα πραγματοποιηθεί μετά το πέρας του πρώτου 6μήνου του 2021. Όσα μοντέλα είναι διαθέσιμα με την εν λόγω λειτουργία θα έχουν προ-εγκατεστημένη την βάση, πάνω στην οποία πατάει το Active Drive Assist, αλλά για να την χρησιμοποιήσουν θα πρέπει να περιμένουν την αναβάθμιση, η οποία θα κοστίσει 600 δολάρια και θα αποτελεί ουσιαστικά, μία πληρωμένη 3ετή συνδρομή.

Ακόμη μία λεπτομέρεια, η οποία βρίσκεται στα ψιλά γράμματα είναι πως μόλις το λογισμικό γίνει διαθέσιμο, θα μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε επιλεγμένες διαδρομές, ονόματι “Hands-Free Zones”. Για τις υπόλοιπες διαδρομές, όπου γίνονται σε δρόμους με καθαρή διαγράμμιση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λειτουργία Hands-On, κατά την οποία το όχημα βοηθά τον οδηγό να παραμένει πάντα στο κέντρο της λωρίδας.

Φυσικά, όταν λέμε οδήγηση χωρίς χέρια, δεν εννοούμε να γυρίσετε και να αρχίσετε να παίζεται με τα παιδιά που κάθονται στα πίσω καθίσματα. Μάλιστα, η Ford θα εγκαταστήσει και μία κάμερα, η οποία θα κοιτά προς τον οδηγό και θα διασφαλίζει πως η προσοχή του παραμένει στον δρόμο μπροστά.

Εσάς πως σας φαίνεται; Θα εξοπλίζατε το δικό σας όχημα με την συγκεκριμένη λειτουργία;


AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...