Χριστούγεννα: Πώς θα γλιτώσεις την ουρά στα διόδια

Η έξοδος των εκδρομέων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αναμένεται ιδιαίτερα αυξημένη. Με αυτό τον τρόπο θα γλυτώσεις και χρόνο και χρήμα.

  • -
  • -

Τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τόσο κατά την έξοδο όσο και κατά την επιστροφή, στο εθνικό οδικό δίκτυο επικρατεί το αδιαχώρητο. Για να φτάσεις στον τελικό προορισμό χωρίς ταλαιπωρία και καθυστερήσεις, το e-pass είναι η ιδανική λύση. Σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας, βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και χρόνια η διαλειτουργικότητα των ελληνικών πομποδεκτών μέσω της υπηρεσίας Greek Interoperable Tolling Systems (GRITS). 

Η υπηρεσία GRITS εξασφαλίζει, με τη χρήση οποιουδήποτε πομποδέκτη, γρήγορες και άνετες διελεύσεις από τις ηλεκτρονικές λωρίδες των αυτοκινητοδρόμων ανά την επικράτεια. Οι οδηγοί που είναι ήδη κάτοχοι πομποδεκτών και ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση της υπηρεσίας δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια, εφόσον αυτή θα ενεργοποιηθεί αυτόματα και χωρίς κόστος.

Παρακάτω, σας λύνουμε όλες τις απορίες σχετικά με τους πομποδέκτες, όπως σε ποιους δρόμους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κοινό e-pass, πού προσθέτετε χρήματα και αν γλυτώνετε από διπλή χρέωση. 

Σε ποιους αυτοκινητοδρόμους θα μπορώ να χρησιμοποιώ το κοινό e-pass;

Σε όσους υπάρχει σύστημα διοδίων, δηλαδή σε:

  • Αττική Οδό
  • Νέα Οδό
  • Κεντρική Οδό
  • Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου
  • Εγνατία Οδό
  • Ιόνια Οδό
  • Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
  • Ολυμπία Οδό
  • Μορέα


Χρειάζεται να αλλάξω το e-pass που ήδη έχω;

Όχι, οποιοσδήποτε από τους υπάρχοντες πομποδέκτες (είτε της Αττικής Οδού είτε των λοιπών αυτοκινητοδρόμων, π.χ. Νέας Οδού ή Ολυμπίας Οδού) είναι συμβατός με όλους τους σταθμούς διοδίων. Δεν απαιτείτε λοιπόν να αποκτήσετε νέο e-pass.

Έχω περισσότερα από ένα e-pass. Ποιο να κρατήσω;

Το ζητούμενο πέρα από την ευκολία είναι και η εξοικονόμηση χρημάτων. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πομποδέκτης π.χ. της Αττικής Οδού δεν θα σας εξασφαλίζει εκπτώσεις στις διελεύσεις στην Αθηνών-Λαμίας. Και το αντίθετο.

Διαβάστε επίσης: Πώς αποκτώ το ePass και γλυτώνω χρόνο και χρήμα

Έτσι, αν για κάποιο λόγο χρησιμοποιείτε πάνω από έναν πομποδέκτη, έχετε δύο επιλογές. Είτε να επιλέξετε αυτόν που χρησιμοποιείτε πιο συχνά σήμερα για να περνάτε από όλους τους σταθμούς διοδίων, είτε να διατηρήσετε σε χρήση περισσότερους από έναν, ώστε να μην χάνετε τις εκπτώσεις. 

Μπορώ σε όλους τους σταθμούς διοδίων να ανανεώνω το χρηματικό ποσό του πομποδέκτη;

Όχι, αυτό γίνεται μόνο στο δίκτυο του αυτοκινητόδρομου με τον οποίο επιλέγετε να συνεργαστείτε. Αν π.χ. έχετε το e-pass της Νέας Οδού, θα μπορείτε να προσθέτετε χρήματα στους σταθμούς διοδίων του συγκεκριμένου παραχωρησιούχου.

Πώς θα αποφύγω την επιπλέον χρέωση αν έχω φορτωμένο το αυτοκίνητό μου, με αποτέλεσμα να αλλάζει το ύψος του;

Επειδή υπάρχουν διαφορετικές χρεώσεις στους αυτοκινητόδρομους, ανάλογα με το ύψος του οχήματος, στην περίπτωση μεταβολής ύψους λόγω πρόσθετου φορτίου στη σχάρα του αυτοκινήτου, συστήνεται οι οδηγοί να περνούν από εισπράκτορα και όχι από ηλεκτρονική λωρίδα, ώστε να γίνεται σωστή τιμολόγηση.

Τι γίνεται με τις ηλεκτρονικές κάρτες των ΑμεΑ; Θα ισχύουν σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους;

Όχι, η κάρτα ΑμεΑ ισχύει μόνο στον... εκδότη της. Άρα όσοι έχουν περισσότερες από μία, θα πρέπει να τις διατηρήσουν σε λειτουργία.

Δείτε εδώ τις τιμές διοδίων στις εθνικές οδούς της Ελλάδας

Πώς θα είμαι σίγουρος ότι δεν θα "χτυπήσουν" ταυτόχρονα περισσότερα του ενός e-pass, με αποτέλεσμα να χρεωθώ πάνω από μία διέλευση ταυτόχρονα;

Οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητοδρόμους συστήνουν να βάζετε τον δεύτερο πομποδέκτη σε ένα ειδικό σακουλάκι (το δίνει δωρεάν η Αττική Οδός) προκειμένου να χρεώνεστε με διπλή ή τριπλή διέλευση. Ειδάλλως τοποθετήστε το ePass κάτω από τα πίσω πατάκια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...