Nissan Re-Leaf: Ο ηλεκτρικός first-responder που δεν κολλάει πουθενά (video)

Αν σας φαίνεται ετοιμοπόλεμο εξωτερικά, που να δείτε και τι κρύβει μέσα του

  • -
  • -

Αυτό είναι το πρωτότυπο Nissan Re-Leaf. Να θυμίσουμε ότι relief στα αγγλικά σημαίνει «ανακούφιση», άρα θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αρκετά επιτυχημένο το λογοπαίγνιο της ιαπωνικής εταιρίας, μιας και πρόκειται για ένα όχημα άμεσης επέμβασης σε περίπτωση ανάγκης. Βασίζεται σε μία τροποποιημένη έκδοση του αμιγώς ηλεκτρικού Leaf και σκοπός της ύπαρξής του είναι να χρησιμοποιηθεί ως κινητή «γεννήτρια» σε μέρη που έχει υπάρξει κάποια καταστροφή.

back


Σύμφωνα με την Nissan, οι τεχνικοί χρειάζονται περίπου 24 με 48 ώρες για να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση σε περιοχές που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές. Στο μεσοδιάστημα οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν προβλήματα ζωτικής σημασίας, όπως το να τραφούν, να ζεστάνουν τα σπίτια τους ή να βρίσκονται σε επαφή με το προσωπικό εκτάκτου ανάγκης, ενώ άτομα που ζουν υπό μηχανική υποστήριξη δυστυχώς μπορεί να μην τα καταφέρουν.

charging


Κάπου εκεί έρχεται το Nissan Re-Leaf. Όπως και το όχημα παραγωγής, το ετοιμοπόλεμο concept εξοπλίζεται με σύστημα αμφίδρομης φόρτισης. Μπορεί δηλαδή και να τραβήξει, αλλά και να δώσει ρεύμα στο δίκτυο. Αυτό γίνεται μέσω τριών διαφορετικών υποδοχών, από 230V η κάθε μία, δύο αδιάβροχων πριζών στο εξωτερικό του οχήματος και μίας κοινής οικιακής υποδοχής πρίζας που βρίσκεται στο χώρο αποσκευών.

Η Nissan λέει πως οι μπαταρίες των 62 kWh μπορούν να παρέχουν ενέργεια σε ένα ηλεκτρικό κομπρεσέρ, ένα σύστημα εξαερισμού, έναν ιατρικό αναπνευστήρα εντατικής θεραπείας και έναν προβολέα LED των 100 watt, ταυτόχρονα, για 24 ώρες χωρίς διακοπή. Για να το θέσουμε αλλιώς, η μπαταρία του Re-Leaf μπορεί να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι του μέσου Βρετανού για περίπου 6 μέρες!

Φυσικά, λόγω του ότι ο δρόμος μέχρι το σημείο που βρίσκεται η ανάγκη πολλές φορές είναι δύσβατος, η Nissan έχει προνοήσει και έχει εξοπλίσει τον ηλεκτρικό ανταποκριτή με νέες αναρτήσεις, προστασία δαπέδου, ανθεκτικότερες ζάντες 17 ιντσών ντυμένες με all-terrain λάστιχα της BF Goodrich και μερικές ακόμα τροποποιήσεις στο σασί του οχήματος.

Εξωτερικά έχουν γίνει οι αναγκαίες αλλαγές, με νέα φτερά για να καλυφθούν οι μεγαλύτεροι τροχοί, ενώ στο εσωτερικό τα πίσω καθίσματα έχουν θυσιαστεί στο βωμό του έξτρα αποθηκευτικού χώρου. Επίσης υπάρχει και ένα μόνιτορ 32 ιντσών, το οποίο είναι ικανό να μετατρέψει το σκληροτράχηλο Nissan, κέντρο επικοινωνιών.

monitor

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...