Με δίπλωμα αυτοκινήτου η οδήγηση μοτοσικλετών έως 125 cc; Τι απαντά το Υπουργείο Μεταφορών

Για «νομοθεσία-ντροπή» κάνει λόγο από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης

  • -
  • -

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) σύμφωνα με την οποία οι κάτοχοι διπλώματος αυτοκινήτου (κατηγορίας Β) μπορούν να οδηγούν εφεξής και μοτοσικλέτες έως 125 κ.εκ. (κατηγορία Α1). Πηγές πάντως του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ανέφεραν στο GOCAR ότι η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην ευρωπαϊκή, δίνει μία ισοδυναμία στα διπλώματα των δύο κατηγοριών και δεν σημαίνει αυτόματα ότι οι κάτοχοι διπλώματος αυτοκινήτου μπορούν να οδηγούν και μοτοσικλέτα έως 125 κ.εκ. "Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να ψηφιστεί σχετικός νόμος", μας είπαν χαρακτηριστικά.

Η ΚΥΑ, την οποία υπογράφουν οι Υπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Υγείας και Υποδομών & Μεταφορών, προσαρμόζει την ελληνική νομοθεσία προς τις διατάξεις της οδηγίας 2020/612/ΕΕ της Επιτροπής της 4ης Μαΐου 2020 η οποία τροποποιεί την οδηγία 2006/126/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την άδεια οδήγησης, καθώς και τροποποίηση του Παραρτήματος Ι του π.δ. 51/2012 (Α' 101).

Μετά τις αντιδράσεις, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά μόνο στην προσαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης του εντύπου των αδειών οδήγησης.
Συνεπώς, δεν δίνεται αυτόματα το δικαίωμα οδήγησης δικύκλου κατηγορίας Α1 από κάτοχο άδειας οδήγησης κατηγορίας Β, για το οποίο απαιτείται νόμος, ο οποίος, αν και εφόσον εκδοθεί, θα περιγράφει τους όρους και προϋποθέσεις για την ισοδυναμία των αδειών οδήγησης.
Έτσι, με τη συγκεκριμένη απόφαση δεν αλλάζει το ισχύον πλαίσιο για τις άδειες οδήγησης και συνεπώς, τα σχετικά δημοσιεύματα, καθώς και τυχόν σκόπιμες και παραπλανητικές αντιδράσεις φορέων, δεν έχουν καμία βάση.
Γενικότερα, στο πλαίσιο που παρέχει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και με βάση τις καλές πρακτικές άλλων χωρών, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα εξετάσει το ζήτημα των ισοδυναμιών στο πλαίσιο της νομοθετικής παρέμβασης για τη Μικροκινητικότητα.

Για «νομοθεσία-ντροπή που δεν έχει θέση στη χώρα μας, με τα πολλά τροχαία ατυχήματα με εμπλοκή μοτοσικλετών», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης. «Η μοτοσικλέτα συμπεριφέρεται διαφορετικά από τα άλλα οχήματα επειδή έχει διαφορετική φιλοσοφία κατασκευής. Είναι “όχημα μονής γραμμής”, ο οδηγός βρίσκεται επάνω και όχι μέσα στο όχημα και για αυτόν τον λόγο ο χειρισμός της είναι πολύ πιο δύσκολος από τον χειρισμό ενός αυτοκινήτου. Η μοτοσικλέτα στρίβει, φρενάρει, επιταχύνει και συμπεριφέρεται διαφορετικά από ένα αυτοκίνητο, απαιτεί καλή ισορροπία και πλήρη συντονισμό άκρων από τον αναβάτη», αναφέρει – μεταξύ άλλων – ο ΠΣΕΟ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...