Όταν τα αυτοκίνητα της Ford παρκάρουν… μόνα τους (Video)

Δεν θα χρειάζεται καν η ανθρώπινη επίβλεψη

  • -
  • -
Όταν τα αυτοκίνητα της Ford παρκάρουν… μόνα τους (Video)

Καθοριστικό μέλος μίας κοινοπραξίας που θα της επιτρέψει να αναπτύξει ένα σύστημα αυτόνομης στάθμευσης για τα αυτοκίνητά της είναι η Ford.

Ειδικότερα, η αμερικανική μάρκα συμμετέχει σε ένα ερευνητικό project από κοινού με τη Bedrock και τη Bosch, το οποίο αφορά διασυνδεδεμένα οχήματα δοκιμών της ίδιας που μπορούν να κινούνται μόνα τους και να παρκάρουν χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη στο Assembly Garage της Bedrock στο Ντιτρόιτ (ΗΠΑ).  Αυτό καθίσταται εφικτό χάρη σε αισθητήρες που έχει εξελίξει η γνωστή προμηθεύτρια εξαρτημάτων Bosch.

Πρόκειται για την πρώτη λύση αυτόνομης στάθμευσης οχημάτων μέσω αλληλεπίδρασης με την υποδομή που προέρχεται από την Αμερική. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί στη συνοικία Corktown – εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το νέο κέντρο καινοτόμων ιδεών της Ford στον τομέα της κινητικότητας, κοντά στον Κεντρικό Σταθμό του Michigan.

ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΤΟ FORD KUGA PHEV

«Προσπαθούμε να βρισκόμαστε στην αιχμή της εξέλιξης με πρωτοβουλίες στάθμευσης και κινητικότητας στο Ντιτρόιτ επειδή αναγνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η σχέση μεταξύ του real estate και της κινητικότητας» δήλωσε η Heather Wilberger, chief information officer στη Bedrock. «Εκτός από τη δραστική μείωση του χρόνου στάθμευσης, θεωρούμε ότι αυτή η λύση είναι το πρώτο βήμα για να φέρουμε την αυτόνομη στάθμευση στην πόλη μας, διευκολύνοντας ενοικιαστές, επισκέπτες, γειτονιές και κατοίκους.»

Πώς επιτυγχάνεται η αυτονομία των οχημάτων της Ford

Τα διασυνδεδεμένα οχήματα δοκιμών της Ford λειτουργούν αυτόνομα σε μεγάλο βαθμό μέσω επικοινωνίας με την έξυπνη υποδομή στάθμευσης της Bosch (Vehicle-to-Infrastructure - V2I). Οι αισθητήρες της υποδομής αναγνωρίζουν και εντοπίζουν το όχημα, καθοδηγώντας το να παρκάρει, αποφεύγοντας πεζούς και τυχόν άλλα εμπόδια. Εάν οι αισθητήρες ανιχνεύσουν κάτι στην πορεία του οχήματος, μπορούν να σταματήσουν ακαριαία την κίνησή του.

Φτάνοντας στο γκαράζ, ο οδηγός θα αφήνει το όχημά του σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο και με μία εφαρμογή για smartphone θα στέλνει το όχημα στη θέση στάθμευσης, με αυτόνομους ελιγμούς. Με την ίδια εφαρμογή, ο χρήστης θα ζητά την επιστροφή του οχήματος στον ειδικό χώρο παραλαβής. Με τον τρόπο αυτό, αφενός επισπεύδεται η διαδικασία στάθμευσης, αφετέρου δεν χρειάζεται κανείς να αναζητά το όχημά του επιστρέφοντας στο γκαράζ.

Μετάβαση στη νέα εποχή κινητικότητας μέσω συνεργασιών

Μέσα από τα ευρήματα της δοκιμής οι τρεις εταιρείες θα αποκομίσουν πολύτιμες γνώσεις αναφορικά με την εμπειρία του χρήστη, τη σχεδίαση οχημάτων, τη σχεδίαση και υλοποίηση της δομής στάθμευσης για την επέκταση της τεχνολογίας και της εφαρμογής της.

«Είναι συναρπαστικό και ενδιαφέρον να διερευνάς τη χρήση έξυπνων αυτοκινήτων σε έναν έξυπνο κόσμο. Η Ford, η Bosch και η Bedrock έχουν μάθει πολλά σχετικά με τον τρόπο που επικοινωνούν τα αυτοκίνητα με την υποδομή από το project αυτόνομης στάθμευσης. Πετύχαμε τα οχήματα να ελίσσονται με άνεση σε ένα περίπλοκο περιβάλλον, διατηρώντας το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας» δήλωσε ο Joseph Urhahne, Automated Driving Research & Advanced Engineering, Ford Ευρώπης.

Τα πλεονεκτήματα της αυτόνομης στάθμευσης

Οι λύσεις αυτόνομης στάθμευσης προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στους ιδιοκτήτες χώρων στάθμευσης, καθώς συμβάλλουν στην πιο αποδοτική αξιοποίηση τους. Με την αυτόνομη στάθμευση, στην ίδια επιφάνεια μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και 20% περισσότερα αυτοκίνητα. Η υλοποίηση θα μπορεί να γίνεται είτε με την εκ των υστέρων εγκατάσταση των σχετικών υποδομών, όπως στο Assembly Garage είτε με την αρχική ενσωμάτωσή τους στη σχεδίαση των νέων γκαράζ.

Εκτός από την αυτόνομη στάθμευση, ένα όχημα μπορεί επίσης να κινείται μόνο του σε διάφορους χώρους μέσα στο γκαράζ ώστε να απολαμβάνει ειδικές υπηρεσίες, όπως φόρτιση της μπαταρίας του ή πλύσιμο. Κατά τη διάρκεια του ερευνητικού project, η Ford, η Bedrock και η Bosch θα παρουσιάσουν τις διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει ένα όχημα και τον τρόπο που μπορεί να κινείται από το ένα σημείο εξυπηρέτησης στο άλλο καταλήγοντας στη θέση στάθμευσης, πριν ο χρήστης το καλέσει να επιστρέψει για να φύγουν από το γκαράζ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...