Video: Τι γίνεται αν τρακάρει τροχόσπιτο; Crash test από τον ADAC δείχνει τους κινδύνους

Πόση ασφάλεια παρέχει στον οδηγό και τους επιβάτες του το… σπίτι πάνω σε ρόδες;

  • -
  • -

Οι διακοπές με τροχόσπιτο έγιναν ακόμη πιο δημοφιλείς φέτος το καλοκαίρι, καθώς λόγω του κορονοϊού αρκετοί δεν νιώθουν άνετα να συναναστρέφονται με κόσμο σε ξενοδοχεία, οργανωμένες παραλίες, εστιατόρια κλπ.

Και ενώ το τροχόσπιτο παρέχει ασφάλεια όσον αφορά την πανδημία, τι ισχύει με την οδική ασφάλεια; Πόσο προστατεύει τους επιβάτες του στην περίπτωση τροχαίου ατυχήματος;

Ο γερμανικός οργανισμός ασφαλείας ADAC πραγματοποίησε crash test ενός van, τροποποιημένου σε τροχόσπιτο, με ένα station wagon. Η σφοδρότητα της σύγκρουσης των δύο οχημάτων (με ταχύτητα 56 km/h) ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή ενός κλασσικού crash test (με 64 km/h, όμως πάνω σε σταθερό αντικείμενο). Μάλιστα, λίγο έλειψε το τροχόσπιτο να τουμπάρει.

5 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΟ

Τα αποτελέσματα του crash test έδειξαν ότι οι ζώνες παραμόρφωσης των δύο οχημάτων δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν όλη την ενέργεια της σύγκρουσης, καθώς το εμπρός μέρος του τροχόσπιτου δεν είναι σχεδιασμένο για αυτό το σκοπό, ενώ το station wagon δεν μπορεί από μόνο του να το κατορθώσει, απέναντι σε ένα όχημα που έχει σχεδόν το διπλάσιο βάρος. Τα πεντάλ εισβάλλουν στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα να είναι σοβαρή η πιθανότητα τραυματισμού των δύο οδηγών.

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος τραυματισμού και των πίσω επιβατών του τροχόσπιτου, ιδίως σε όσα τα πίσω καθίσματα είναι κατασκευασμένα από λεπτό ξύλο.

Στα θετικά είναι ότι τα κρεβάτια, το μπάνιο και τα ντουλάπια άντεξαν στη σύγκρουση, ενώ η βαλβίδα ασφαλείας διέκοψε την παροχή αερίου και δεν προκλήθηκε φωτιά.

Σοβαρός είναι όμως ο κίνδυνος τραυματισμού από τα κουζινικά σκεύη (μαχαιροπήρουνα, γυάλινα ποτήρια κ.α.), καθώς τα συρτάρια δεν ήταν δεμένα πάνω στο πλαίσιο.

Ο ADAC συμβουλεύει όλα τα βαριά αντικείμενα να δένονται με ιμάντες όσο πιο χαμηλά γίνεται, να χρησιμοποιούνται πλαστικά πιάτα και ποτήρια και κατά την οδήγηση δεν μην υπάρχουν εκτεθειμένα αντικείμενα. Το τραπέζι να είναι αναδιπλωμένο και όλοι να φορούν τη ζώνη ασφαλείας τους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...