Ρεκόρ πτήσης αεροπλάνου με ηλιακή ενέργεια

Δείτε το video του απίστευτου εγχειρήματος

  • -
  • -

Ένα από τα μειονεκτήματα της ηλιακής ενέργειας είναι… η νύχτα. Αυτό δεν εμπόδισε τους Ελβετούς εμπνευστές του Solar Impulse HB-SIA, οι οποίοι κατάφεραν να ολοκληρώσουν μια 26ωρη πτήση με το υπερελαφρύ ηλιακό αεροσκάφος τους, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όχι μόνο έκαναν ρεκόρ διάρκειας πτήσης με ηλιακή ενέργεια, αλλά πέτυχαν και το μεγαλύτερο ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας που έχει επιτευχθεί (8.564 m, 28.097 πόδια).

Το ίδιο -αν όχι περισσότερο- εντυπωσιακό όμως είναι το γεγονός πως η μπαταρία λιθίου του αεροσκάφους είχε περισσότερη ενέργεια μετά την προσγείωση απ’ ότι είχε στο ξεκίνημα της πτήσης! Την ημέρα, το αεροπλάνο συλλέγει ηλιακή ενέργεια μέσω των περίπου 12.000 φωτοβολταϊκών κυψελών που καλύπτουν τα φτερά του για να τροφοδοτήσει τους τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες και να φορτίσει τις μπαταρίες του για τη νυκτερινή πτήση.

Σύμφωνα με τον πιλότο, Andre Borschberg, το Solar Impulse πέτυχε ταχύτητες έως και 68 κόμβους (125 km/h), αν και η μέση ωριαία ταχύτητα ήταν 43 km/h περίπου.

Η ομάδα του Solar Impulse HB-SIA ετοιμάζει τώρα το επόμενο εγχείρημά της, μια υπερατλαντική πτήση. Ο στόχος τους πάντως για το 2012 είναι ακόμη πιο μεγάλος: ο περίπλους της γης από αέρος αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.

Δείτε στα video που ακολουθούν πλάνα από την απογείωση, την πτήση και την προσγείωση, καθώς και δηλώσεις από τον πιλότο και στελέχη της ομάδας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...